Thursday, June 28, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

28.6.2007 13:00

Nový britský premiér Gordon Brown dnes menuje nových šéfov najvplyvnejších ministerstiev. Ministrom zahraničia sa stal David Miliband. Brown chce do svojej vlády priviesť mladších zákonodarcov a ministerské kreslá plánuje ponúknuť aj skúseným opozičným politikom a popredným predstaviteľom z podnikateľského prostredia.

Bývalý britský premiér Tony Blair začne okamžite vykonávať funkciu vyslanca pre Blízky východ. Pravdepodobne už v júli zavíta do blízkovýchodného regiónu. Ako uviedol, nová pozícia je pre neho "veľkou výzvou".

Austrálsky premiér John Howard vyjadril nádej, že najhoršie sucho za posledné storočie v krajine by sa dnes už mohlo skončiť. Niektoré časti štátu Viktória totiž postihli záplavy.

Izraelský prezident Moše Kacav uzavrel s prokuratúrou dohodu, v ktorej sa priznal k menším sexuálnym deliktom. Dohoda zahŕňa stiahnutie obvinení zo znásilnenia a sexuálneho útoku. Kacav podľa dohody nepôjde do väzenia, no musí rezignovať na funkciu prezidenta.

Všetky indonézske aerolínie a niektoré z Ruska, Ukrajiny a Angoly budú mať zakázané lietať do krajín Európskej únie. Dnes to oznámila Európska komisia. Ako dôvody uviedla bezpečnostné obavy. Zákaz začne platiť 6. júla.

Slovenská republika a Kanada pripravujú vzájomnú dohodu o kultúrnej spolupráci. Uviedol to predseda Národnej rady Pavol Paška na spoločnej tlačovej besede s predsedom Senátu Kanady Noëlom Kinsellom. Ten je vôbec prvým predsedom kanadského senátu na oficiálnej návšteve Slovenska. Dohoda má zahrňovať výmenu študentov, vysokoškolských profesorov a výskumných pracovníkov a zjednodušiť cestovanie mladých Slovákov do Kanady

Občianske združenie GIMMA spúšťa vzdelávací a poradenský portál www.podnikajte.sk. Určený je najmä začínajúcim podnikateľom, ktorým uľahčí orientáciu v množstve informácií a bude ponúkať ich služby. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou zo zdrojov Európskeho sociálneho fondu.

V prešovskom kraji sa včera stalo 16 dopravných nehôd. Dvaja ľudia sa pri nich ľahko zranili. Materiálne škody sa vyšplhali na viac ako 6,5 milióna korún.

Hokejový útočník Peter Bondra, ktorý pôsobil v uplynulej sezóne v drese Chicago Blackhawks, je už na Slovensku. Ešte stále zvažuje koniec kariéry. O údajnej ponuke od ruského klubu Chimik Moskovská oblasť Bondra nevie. Ak by aj bola, neprijal by ju.

*****************

P O P O L U D N I E:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 20 až 24, na severe miestami okolo 18 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s

Aktuálne počasie v Európe:
Londýn - polojasno 16
Brusel - polojasno 15
Madrid - polojasno 23
Split - polojasno 26
Atény - jasno 36