Wednesday, June 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Poľskí zdravotníci pokračujú v protestných akciách na území celej krajiny. Zdravotné sestry, ktoré týždeň okupovali jednu z kancelárií poľského premiéra na úrade vlády vo Varšave a začali tam dokonca protestnú hladovku, ju však ukončili a priestory opustili. Stalo sa tak po tom, ako sa mohli stretnúť s premiérom Jaroslawom Kaczynským. Vedúca predstaviteľka odborovej organizácie poľských zdravotníčok Dorota Gardiasová vyjadrila premiérovi vďaku za toto gesto, ale súčasne podčiarkla, že stretnutie neprinieslo výsledok a protestné akcie budú preto pokračovať.

Všetkých 22 osôb na palube lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok na juhu Kambodže, zahynulo. Dnes to oznámilo kambodžské ministerstvo informácií. Záchranné tímy predtým v ťažko dostupnej horskej oblasti lokalizovali vrak lietadla. Medzi cestujúcimi v lietadle boli aj traja českí turisti. Lietadlo podľa záchranárov pravdepodobne za zlej viditeľnosti narazilo do kopca.

Severná Kórea umožní inšpektorom OSN osobne navštíviť kľúčové jadrové zariadenie v krajine. Včera o tom informovala japonská tlačová agentúra Kjódo. Jadrové zariadenie v Jongbjone, ktoré podľa expertov slúži na výrobu plutónia, tvorí hlavnú časť severokórejského jadrového programu.

Nahnevaní Iránčania včera v Teheráne podpálili čerpaciu stanicu a skandovali protivládne heslá. Protestovali proti prídelovému systému na benzín, ktorý v krajine zaviedli. Cieľom zavedenia prídelového systému je dostať pod kontrolu import paliva v obavách z možného sprísnenia sankcií OSN kvôli spornému jadrovému programu Teheránu.

Americký Senát schválil včera obnovenie uviaznutej diskusie o reforme imigračnej legislatívy. Podporuje ju aj prezident George Bush. Reforma by ponúkla miliónom nelegálnych prisťahovalcov príležitosť získať občianstvo. Legalizoval by sa tak pobyt 12 miliónov ilegálnych imigrantov a vytvoriť program dočasných pracovníkov, ktorý žiadajú podnikateľské skupiny. Schválenie zákona by bolo významným víťazstvom Busha v druhom funkčnom období. Proti však dôrazne vystupujú aj mnohí jeho republikáni, podľa ktorých zákon fakticky udelí amnestiu ľuďom porušujúcim zákony USA a sotva zastaví prílev nelegálnych imigrantov.

Palestínski únoscovia britského novinára Alana Johnstona včera pohrozili jeho zabitím, ak nebudú prepustení moslimskí väzni v Británii a Jordánsku. Vo vyhlásení zopakovali, že o svojich požiadavkách nie sú ochotní rokovať. Johnston, ktorého uniesli 12. marca, na videonahrávke zverejnenej v nedeľu uviedol, že má na sebe pás s výbušninami, ktoré zamýšľajú únoscovia odpáliť v prípade pokusu oslobodiť ho.

Predseda Národnej rady Pavol Paška včera prijal veľvyslanca Bulharskej republiky na Slovensku Ogniana Garkova. Ten odovzdal predsedovi, podpredsedovi parlamentu a dvom poslancom Pavlovi Hrušovskému a Eduardovi Kukanovi pamätné medaily predsedu parlamentu Bulharskej republiky Georgija Pirinského. Medaily sú výrazom vďaky Bulharska za podporu Slovenskej republiky a tiež za osobný prínos ocenených v procese vstupu Bulharskej republiky do Európskej únie. Bulharsko je členským štátom únie od 1. januára 2007.

Od prvého júla, teda už od nedele, čaká ambulantné pohotovosti zmena. Už ju nebudú zabezpečovať konkrétni lekári, ale jednotlivé ambulancie. Môže sa preto stať, že pohotovosť bude každý deň v inom okrese, podľa rozpisu, ktorý určí krajský lekár.

Získať štátne občianstvo na Slovensku bude od októbra ťažšie. Parlament totiž schválil novelu zákona, podľa ktorej bude môcť cudzinec požiadať o slovenské občianstvo až po ôsmich rokoch trvalého pobytu na Slovensku. V súčasnosti tak môže spraviť po piatich rokoch. Okrem toho sa tiež sprísnia nároky na znalosť slovenčiny a predĺži sa proces schvaľovania žiadosti. Dnes by sa mali poslanci zaoberať novelou Zákonníka práce.

V sobotu v popradskom AQC slávnostne otvoria nové priestory. Budú to relaxačné bazény Blue Sapphire, prvá solárna budova na Slovensku, prvé solárne bazény na svete, prvá laserova bazénová virtuálna show na svete a umelé vlnobitie. Na slávnostnom otvorení v sobotu o pol 9-tej večer vystúpi aj Jana Kirshner

Nováčikovi slovenskej najvyššej hokejovej súťaže MHK Kežmarok hrozí, že si v Slovnaft extralige v budúcej sezóne napokon nezahrá. Ako vo svojom večernom spravodajstve informovala TV Markíza, dôvodom sú finančné podlžnosti klubu voči hráčom. Tí odmietajú trénovať a hrozia, že ak sa krízová situácia v najbližších dňoch nevyrieši, na ľade sa stretnú až koncom júla.

********************************
Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď. Najvysšia denná teplota 19 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st. Západný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s.