Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 27.6.2007

Britský premiér Tony Blair podal svoju rezignáciu kráľovnej Alžbete II., čím formálne ukončil dekádu v úrade na Downing street. Blair vyšiel z Buckinghamského paláca v sprievode svojej manželky po tom, čo ho súkromne prijala kráľovná. Na ceste do Buckinghamského paláca je už minister financií Gordon Brown, ktorého Alžbeta poverí zostavením novej britskej vlády.

Británia sa pripravuje na nový štýl premiéra Gordona Browna, hoci bude s veľkou pravdepodobnosťou presadzovať rovnakú agendu ako Tony Blair. Browna vnímajú ako väčšieho euroskeptika, keď príde na záležitosti Európskej únie a obozretnejšieho vo vzťahu k Washingtonu.

České úrady dnes potvrdili výskyt smrteľne nebezpečného vírusu vtáčej chrípky v hydinárni v Noříne. Hovorca českej veterinárnej správy Zbyněk Semerád prípad označil za "najvážnejšiu nákazu zvierat" v krajine za posledných päť rokov. Hydináreň v Noříne sa nachádza štyri kilometre od farmy v Tisovej, kde minulý týždeň zlikvidovali 6000 moriakov. Prvé prípady vtáčej chrípky v českých hydinových chovoch tamojšie úrady pripisujú podstielke kontaminovanej divým vtáctvom. Minulý rok v Českej republike našli 14 vtákov nakazených H5N1, vo všetkých prípadoch divé labute.

Silný cyklón Yemyin pripravil v Pakistane o domov približne štvrť milióna obyvateľov, ktorí v niektorých prípadoch našli útočisko na strechách a stromoch. Morský príboj a rozvodnené rieky zaplavili desiatky dedín a odniesli dôležité cesty. " Cyklón v Arabskom mori od utorka, keď zasiahol prímorské oblasti silnými zrážkami vetrom s rýchlosťou do 130 kilometrov za hodinu, zabil najmenej 21 ľudí. Pakistanskú pevninu zasiahla silná búrka už v sobotu, keď v Karáčí zahynulo najmenej 235 ľudí.

Pri operáciách izraelskej armády v Pásme Gazy zahynulo dnes jedenásť Palestínčanov vrátane 12-ročného chlapca. Hovorca izraelskej armády potvrdil, že v severnej a južnej časti Pásma Gazy v nočných hodinách začali dve súčasné operácie proti "teroristickým hrozbám".

Súd v južnom Kazachstane poslal 21 ľudí do väzenia za nedbanlivosť, ktorá viedla k nakazeniu 118 detí a 14 matiek vírusom HIV. Deväť detí chorobe už podľahlo. Súd personálu detských nemocníc vymeral tresty od 9 mesiacov po osem rokov odňatia slobody. Vyšetrovanie ukázalo, že nakazení buď dostali transfúziu infikovanej krvi, alebo injekciu nesterilizovanou ihlou. V nemocniciach na juhu Kazachstanu je bežné, že ľudia musia podplatiť lekára, aby dostali bezpečnú transfúziu.

Bývalého poslanca Petra Ďuračku, dnes senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil za daňový podvod na 8 rokov za mrežami. Zároveň je povinný uhradiť škodu Daňovému úradu vo výške viac ako 8 a pol milióna Sk. Rozsudok KS nie je ešte právoplatný.

Primátor Prešova Pavel Hagyari, predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a jedenásť z trinástich primátorov okresných miest v kraji sa dnes zišli pred prešovskou radnicou, aby podpísali Memorandum o spolupráci na príprave kandidatúry Prešova na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Chýbalci primátori z Humenného a Popradu, ktorí sa pod memorandum podpíšu dodatočne.

Sport

So službami slovenského hokejistu Milana Jurčinu vládla vo Washingtone spokojnosť. Odchovanec Liptovského Mikuláša patril v závere sezóny medzi kľúčových hráčov Capitals. Washington ponúkol slovenskému hokejistovi ročný kvalifikačný kontrakt a 10-percentné navýšenie zmluvy. Jurčina sa do 5. júla musí rozhodnúť, či ponuku prijme, alebo pôjde na arbitráž.

********************************

V noci bude polojasno až oblačno. Len ojedinele občasný dážď alebo prehánky.
Zajtra cez deň polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele prehánky alebo občasný dážď.

Najnižšia nočná teplota 14 až 10, v údoliach miestami okolo 8 stupňov.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 18 stupňov.
Slabý, v západnej polovici prevažne západný vietor 10 až 25 km/h.