Friday, June 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.06.2007 16:00

Nový britský premiér Gordon Brown povedal, že podozrivá nálož, ktorá sa našla v aute v centre Londýna, je pripomienkou faktu, že Británia čelí "vážnej a nepretržitej hrozbe". Verejnosť by podľa neho mala byť za každých okolností ostražitá.

Taliana a Portugalčanku vypočúva polícia v prípade zmiznutia štvorročného britského dievčatka Madeleine McCann. Španielska polícia ich zatkla na juhu krajiny, keď podviedli rodičov dievčatka. Tvrdili, že majú informácie o unesenej Maddie a žiadali od rodičov peniaze.

Izraelský prezident Moše Kacav predložil svoju rezignáciu. Stalo sa tak jeden deň po tom, ako podpísal kontroverznú dohodu, v ktorej sa priznal k sérii sexuálnych priestupkov, vrátane sexuálneho obťažovania a nemravného správania.

Vláda splnila sľub z apríla, keď médiám oznámila, že v snahe znížiť počet nepravdivých správ o jej činnosti pripraví nový tlačový zákon. Ministerstvo kultúry ho dnes predložilo do pripomienkového konania. Zákon obsahuje právo na opravu, odpoveď a dodatočné oznámenie.

Po ročnej prestávke sa do Východnej vracia 53. ročník folklórneho festivalu Východná. Začína sa dnes a bude trveť do nedele 1. júla. Príde okolo 1 300 účinkujúcich zo Slovenska, hostia z Turecka, Maďarska, Česka, Rumunska a Kamerunu. Na slávnostnom otvorení dnes o 20:00 bude aj prezident Ivan Gašparovič.

Dnes sa otvárajú brány 42. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. Festival potrvá do 7. júla a navštívia ho svetoznámi herci a filmári. Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu získa v Karlových Varoch herec, režisér a producent Danny DeVito.

kurzy NBS platné od pondelka:
euro 33,63 americký dolár 24,89 brit libra 49,90

Všetky tri slovenské reprezentantky vo vodnom slalome, ktoré nastúpili v kvalifikácii K1 žien na pretekoch 1. kola Svetového pohára v Prahe-Troji, boli úspešné a postúpili do zajtrajšieho semifinále. Elena Kaliská skončila piata, Gabrielu Stacherovú klasifikovali na 11.-ej a Janu Dukátovú, ktorá si v tomto areáli vlani vybojovala titul majsterky sveta, na 12. priečke.

********************************
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 stupňov.
Slabý premenlivý vietor do 4 m/s.

Najnižšia nočná teplota 15 až 11, v dolinách miestami okolo 9 stupňov.
Zajtra
Prevažne oblačno a miestami slabý občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 20 až 24 stupňov.

Predpoveď pre európske mestá na zajtra:
Atény 29 °C dážď
Rím 31 °C polooblačno
Madrid 32 °C jasno
Londýn 17 °C dážď
Paríž 22 °C polooblačno