Monday, June 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

15.00
Generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer pozval Rusko na inšpekcie americkej raketovej základne v Poľsku. Tá je súčasťou plánovaného protiraketového dáždnika USA. Ruskí špecialisti by sa mali osobne presvedčiť, že batéria desiatich rakiet-interceptorov nie je namierená proti Rusku, citovali Scheffera ruské médiá.

Členské štáty EÚ sa dohodli, že znovu otvoria pozastavené prístupové rokovania s Tureckom a začnú rozhovory o dvoch menej významných negociačných kapitolách, informovali diplomati EÚ.

V moderných laboratóriách v Afganistane v súčasnosti spracúvajú až 90 percent ópia na heroín alebo morfium predtým, ako ho prepašujú do celého sveta. V Kábule to dnes vyhlásila predstaviteľka Úradu OSN pre drogy a zločinnosť. Deje sa to napriek snahám svetového spoločenstva o zlikvidovanie makových polí. Ročný príjem z predaja drog predstavuje vyše tri miliardy dolárov.

Najmenej 22 ľudí pravdepodobne zahynulo pri havárii lietadla, ktoré dnes letelo medzi dvoma obľúbenými turistickými destináciami v Kambodži. Na palube boli aj traja Česi. Stroj ruskej výroby AN-24 na charterovej linke letel zo Siem Reap, kde stojí slávny chrámový komplex Angkor Wat, do prímorského mesta Sihanoukville.

Už v úvodný hrací deň na treťom grandslamovom turnaji roka tenisového Wimbledonu začal v Londýne úradovať dážď. Plánovaný začiatok stretnutí o 13.00 organizátori posunuli na 15.00 h SELČ. Predpoveď počasia ich však vonkoncom neteší. Na prvé tri dni tohtoročného Wimbledonu je hlásený dážď a je len málo pravdepodobné, že stihnú odohrať v pôvodnom termíne 128 zápasov 1. kola mužskej a ženskej dvojhry.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová figuruje v novom vydaní rebríčka WTA Tour vo dvojhre na 12. mieste, pričom pred týždňom jej patrila 10. pozícia. Z Top Ten vypadla aj Švajčiarka Martina Hingisová.

**********************************
N O C:
Polojasno, postupne na západe a severozápade oblačno a tu miestami prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 18 až 14 stupňov, na juhozápade až 20 st. Juhovýchodný až južný vietor prechodne zosilnie na 5 až 10 m/s, v nárazoch 15 až 25 m/s.

U T O R O K:
Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 27 stupňov, na severozápade okolo 21 stupňov a na juhu východného Slovenska do 30 stupňov. Juhozápadný vietor 3 až 6 m/s prechodne s nárazmi okolo 15 m/s.