Friday, June 22, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Nemecký podpredseda Európskej komisie kritizoval lídrov svojej krajiny za to, že sú k Poliakom necitliví. Nemecká politická elita podľa neho nikdy nepochopila, aké krehké sú nemecko-poľské vzťahy. Tie sú poznačené spomienkami na nacistickú okupáciu Poľska počas II. svetovej vojny.

Bulharský minister zahraničných vecí dnes uviedol, že dohoda o osude piatich bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára je stále v nedohľadne. Zdravotníci sú odsúdení v Líbyi na trest smrti pre údajné úmyselné nakazenie detí vírusom HIV.

Štrnásť členov zločineckého gangu odsúdili v čínskej provincii Che-pej na trest smrti za vraždy, krádeže, vydieranie a priekupníctvo zbraní. Štyrom z odsúdených súd odložil platnosť rozsudku o dva roky. Môžu tak dúfať, že im po uplynutí tejto lehoty znížia trest na doživotie.

Indickí väzni v meste Bangalore dostávajú takú dobrú stravu, že mnohí z nich nechcú ísť na slobodu. In páchajú zločiny len preto, aby sa dostali dnu. Vo väznici si svoj trest odpykáva 4 700 väzňov, čo je dvojnásobok kapacity.

Podpredsedu parlamentu Viliama Vetešku (ĽS-HZDS) prepustili z bratislavskej fakultnej nemocnice, kde sa minulý týždeň podrobil operácii hlavy. Oznámila to hovorkyňa nemocnice Rút Geržová. Veteškov stav je podľa nej naďalej stabilizovaný.

Volejbalová Európska liga mužov dnes pokračuje zápasmi 5. dvojkola. Slováci nastúpia v o šiestej v Leviciach proti výberu Lotyšska.

V Londýne vyžrebovali 1. kolo hlavnej súťaže dvojhry mužov a žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny, 121. majstrovstvách Anglicka vo Wimbledone. Nasadená desiatka ženskej súťaže Daniela Hantuchová dostala za súperku iba 15-ročnú Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Jarmila Gajdošová nastúpi proti Američanke Meghann Shaughnessyovej, ktorá bude favoritkou tohto súboja. Martina Suchá sa pokúsi zdolať Japonku Aiko Nakamurovú. Dominik Hrbatý si zmeria sily s Talianom Andreasom Seppim.

***********************************
N O C:
Polojasno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky, najmä na severozápade.
Najnižšia nočná teplota 18 až 13 st. Vietor 4 až 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 15 m/s postupne zoslabne.

S O B O T A:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Večer od západu vyjasňovanie. Najvyššia denná teplota 24 až 29 stupňov.