Friday, June 22, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17.30 Príjemný podvečer
Španielska polícia podozrieva ozbrojené baskické hnutie ETA z plánovania útokov na turistické ciele v Španielsku za pomoci výbušnín, ktoré polícia odhalila tento týždeň v opustenom aute. Informovali o tom dnešné médiá. ETA údajne tiež vytvorila pracovnú základňu v južnom Portugalsku.

ETA 5. júna odvolala 15-mesačné prímerie, pretože vláda podľa nej neurobila žiadne ústupky v záujme mierového procesu. ETA zároveň varovala, že opäť sa stane aktívnou "na všetkých frontoch." To vyvolalo obavy, že nové násilie separatistického hnutia bezprostredne hrozí, doteraz však k žiadnym útokom ETA nedošlo.

Hlavný americký jadrový vyjednávač Christopher Hill vyhlásil, že jeho rozhovory so severokórejskými predstaviteľmi počas výnimočnej návštevy Pchjongjangu boli "veľmi užitočné a pozitívne". Hill taktiež vyhlásil, že KĽDR je pripravená čoskoro odstaviť jadrový reaktor v Jongbjone.

Bulharský minister zahraničných vecí dnes uviedol, že dohoda o osude piatich bulharských zdravotných sestier a palestínskeho lekára je stále v nedohľadne. Zdravotníci sú odsúdení v Líbyi na trest smrti pre údajné úmyselné nakazenie detí vírusom HIV.

Časti Grécka zostali dnes opäť bez elektrickej energie. Tohtoročný jún je najhorúcejší za niekoľko desaťročí. V severogréckom meste Solún trvá elektrický výpadok už tretí deň, niektoré predmestia hlavného mesta Atény ako aj viaceré centrálne provincie boli bez elektriny včera.

Biely dom poprel správy amerických médií, ktoré informovali, že sa blíži rozhodnutie o zatvorení väzenia na americkej základni Guantánamo.

Územie Českej republiky zasiahli včera popoludní a večer silné búrky s krupobitím. Najhoršia situácia bola v oblasti Havlíčkovho Brodu.

Počasie večer skomplikovalo cestnú aj železničnú dopravu. Pre popadané stromy a poškodené trolejové vedenie meškali vlaky od pol hodiny do 5 hodín.

Na pracoviskách bratislavskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou ošetrili po veternej smršti 15 zranených. Jedného z nich zasiahol blesk a je stále v ohrození života, ďalšieho poranili padajúce konáre. Väčšinu ľudí zranili padajúce konáre. Medzi ošetrenými bola aj žena, ktorá spadla na schodoch a zranila sa, keď chcela rýchlo zavrieť okno.

Po smršti na Slovensku ostal neprejazdný hlavný ťah medzi Trnavou a Žilinou, pretože popadané stromy zablokovali trať pri Brestovanoch za Trnavou, ako aj medzi Považskou Bystricou a Považskou Teplou.

Popradskí hasiči zasahovali včera večer na sídlisku Juh a a tiež na ceste medzi Podbanským a Štrbským plesom. Odstraňovali popadané stromy na ceste.
Americkí vedci rozsvietili žiarovku bez použitia drôtov. Elektrinu k nej poslali vzduchom. Technológiu by v budúcnosti mohli využiť najmä na bezdrôtové nabíjanie batérie mobilných telefónov, domácich robotov, mp3 prehrávačov, laptopov a iných elektronických prenosných zariadení, ktoré by tak viac nemuseli byť napájané či dobíjané cez adaptér v zásuvke.

ŠPORT
Volejbalová Európska liga mužov dnes pokračuje zápasmi 5. dvojkola. Slováci nastúpia o šiestej v Leviciach proti výberu Lotyšska.

V Londýne vyžrebovali 1. kolo hlavnej súťaže dvojhry mužov a žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny vo Wimbledone. Daniela Hantuchová dostala za súperku iba 15-ročnú Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú. Jarmila Gajdošová nastúpi proti Američanke Meghann Shaughnessyovej, ktorá bude favoritkou tohto súboja. Martina Suchá sa pokúsi zdolať Japonku Aiko Nakamurovú. Dominik Hrbatý si zmeria sily s Talianom Andreasom Seppim.
***********************************
N O C:
Polojasno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky, najmä na severozápade.
Najnižšia nočná teplota 18 až 13 st. Vietor 4 až 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 15 m/s postupne zoslabne.

S O B O T A:
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Večer od západu vyjasňovanie. Najvyššia denná teplota 24 až 29 stupňov.