Thursday, June 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

14.00
Premiéri a prezidenti 27 členských krajín Európskej únie sa dnes zídu v Bruseli, aby na summite, ktorým sa ukončí polročné nemecké predsedníctvo, hľadali pod vedením nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej náhradu za euroústavu odmietnutú v roku 2005 holandskými a francúzskymi voličmi.

Izraelské úrady dnes evakuovali do Egypta desiatky Palestínčanov utekajúcich z Pásma Gazy, ktorí niekoľko dní čakali na hraničnom priechode. Informoval o tom hovorca izraelskej armády Šadi Jassin. Židovský štát podľa neho v spolupráci s Káhirou a Palestínskou samosprávou rozhodol, že evakuuje do Egypta utečencov, ktorí uviazli na priechode Erez medzi Pásmom Gazy a Izraelom.

Americkému raketoplánu Atlantis môžu pri dnešnom pristávaní na floridskom Myse Canaveral hroziť búrky, dážď a nízka oblačnosť. Vyplýva to z vyhlásenia hovorcu Kennedyho vesmírneho centra. "Najväčšie obavy pred dnešným pristátím spôsobuje búrkový front, dážď a oblačnosť vo výške 900 metrov," povedal hovorca George Diller.

Silné búrky a lejaky spôsobili dnes najmä na juhu Nemecka veľké škody a komplikácie v doprave. Búrky mali za následok najmenej jednu obeť a viacerých zranených. Niekoľko bleskov zasiahlo obytné domy, ktoré začali horieť. Škody sa odhadujú na milióny eur. Dažďová voda zaplavila stovky pivníc.

Silné búrky a následné lokálne povodne zasiahli v noci na dnes aj viaceré regióny rakúskej spolkovej krajiny Salzbursko. Dažďová voda zaplavila desiatky ciest, pivníc a podzemných garáží. Informácie o škodách nie sú známe.

Zemetrasenie so silou 5,3 postihlo včera Venezuelu a Kolumbiu. Miestne úrady zatiaľ neinformovali, či došlo k poškodeniu kľúčových venezuelských ropných podnikov a nehlásili ani žiadne ďalšie škody. "Otrasy, ktoré zasiahli severovýchodnú Kolumbiu okolo 2-hej hod. popoludní miestneho času a juhozápadnú časť Venezuely približne o hodinu neskôr, by nemali spôsobiť žiadne výrazné poškodenie, pretože mali pomerne malý rozsah i hĺbku," oznámil Herbert Rendon, pracovník venezuelského seizmologického ústavu.

Európska vesmírna agentúra hľadá dobrovoľníkov pre simulovaný let ľudskej posádky na Mars. V rámci projektu prežije šesť vyvolených jednotlivcov 17 mesiacov v izolácii. Budú žiť a pracovať vo vzájomne prepojených moduloch vo výskumnom moskovskom centre. Jediným kontaktom s vonkajším svetom bude rádiové spojenie so "Zemou", ktoré bude vysielať s realistickým 40-minutovým oneskorením. Cieľom projektu je skúmať model ľudského chovania a medziľudských vzťahov v skupine pri podmienkach, ktorým budú astronauti vystavení pri lete na Mars.

V súboji o semifinále na turnaji WTA v Holandsku dnes Danielu Hantuchovú čaká atraktívna súperka – Srbka Ana Ivanovičová. Finalistka nedávneho grandslamového Roland Garros je vo výbornej forme. Stretnutie bude mať aj príchuť akejsi predpremiéry pred júlovým fedcupovým duelom proti Srbsku. Do semifinále sa Hantuchovú dostala cez američanku Meghann Shaughnessyovou, ked jej súperka zápas pre zranenie členka vzdala.

*******************************
N O C:
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo búrky, ojedinele aj s krupobitím. Postupne od západu ustávanie zrážok a čiastočne zmenšovanie oblačnosti.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 stupňov.

P I A T O K:
Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 30, na severe miestami okolo 24 stupňov. Slabý premenlivý vietor.

U P O Z O R N E N I E: Večer a v noci sa na území Slovenska ojedinele vyskytnú úhrny 30 až 60 mm a krupobitie.