Thursday, June 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Vojenské vrtuľníky dnes zachraňovali zo striech Pakistancov, ktorí unikli pred záplavami, vyvolanými cyklónom Yemyin. Tropická búrka, ktorá v utorok zasiahla južnú oblasť Pakistanu zabila 21 ľudí a 250 tisíc obyvateľov pripravila o domov. Záplavy však celkovo postihli až 800 000 osôb. Búrky cez víkend zasiahli aj prístavné mesto Karáči, kde zabili okolo 230 ľudí.

Bývalý britský premiér Tony Blair začne okamžite vykonávať funkciu vyslanca pre Blízky východ. Pravdepodobne už v júli zavíta do blízkovýchodného regiónu. Ako uviedol, nová pozícia je pre neho "veľkou výzvou".

Austrálsky premiér John Howard vyjadril nádej, že najhoršie sucho za posledné storočie v krajine by sa dnes už mohlo skončiť. Niektoré časti štátu Viktória totiž postihli záplavy.

Parlament schválil novelu Zákonníka práce, ktorá má posilniť práva zamestnancov. Predlohu presadila koalícia na čele so Smerom premiéra Roberta Fica, poslanci však pôvodný materiál zmiernili viacerými pozmeňovacími návrhmi.

Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine sa dnes dostali do Zoznamu svetového dedičstva. Rozhodol o tom Výbor svetového dedičstva, ktorý zasadá na Novom Zélande. Ide o národné prírodné rezervácie Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat.

Medzinárodný výbor zaradil všetkými hlasmi slovensko-ukrajinské bukové pralesy na najvyššiu úroveň, ktorú predtým dosiahli také národné parky ako Yellowstone a Grand Canyon v USA, Mt. Everest alebo africké Kilimandžáro.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do 3. kola dvojhry na trávnatých dvorcoch v londýnskom Wimbledone. V dnešnom stretnutí 2. kola zdolala skúsenú Rusku Jelenu Lichovcevovú 7:5, 7:6. 24-ročná popradská rodáčka si medzi najlepšími 32 hráčkami zmeria sily so Slovinkou Katarinou Srebotnikovou.
*******************************
NOC:Prevažne polojasno. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 st.
Západný až severozápadný vietor do 5 m/s.

DEŇ:
Polojasno až oblačno. Neskôr ojedinele prehánky alebo občasný dážď.Najvyššia denná teplota 20 až 25 st, na severe miestami i chladnejšie. Slabý, prevažne juhozápadný vietor do 4 m/s.