Monday, June 25, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 25.06.2007

Nariadenie EÚ o cenách roamingových hovorov nadobudne účinnosť 30. júna. Európska komisia však nepoľavuje v boji za zníženie cien ďalších služieb. "Komisia bude naďalej ceny dôkladne sledovať, predovšetkým ceny za roaming pri SMS a prenose dát, aby sa ubezpečila, že zákazníci nemusia znášať privysoké ceny ani za tieto služby a aby zaistila, že o tri roky už nebude potrebné ceny regulovať. Vyhlásila komisárka pre telekomunikácie.

Generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer pozval Rusko na inšpekcie americkej raketovej základne v Poľsku. Tá je súčasťou plánovaného protiraketového dáždnika USA. Ruskí špecialisti by sa mali osobne presvedčiť, že batéria desiatich rakiet-interceptorov nie je namierená proti Rusku, citovali Scheffera ruské médiá.

Členské štáty EÚ sa dohodli, že znovu otvoria pozastavené prístupové rokovania s Tureckom a začnú rozhovory o dvoch menej významných negociačných kapitolách, informovali diplomati EÚ.
Požiar pri kalifornskom jazere Tahoe v USA zničil takmer 200 domov a spálil asi 800 hektárov porastu. Pod kontrolou je len asi 5 percent požiaru, ktorému stojí v ceste najmenej 500 domov. Obyvateľov evakuovali. Do boja s požiarom nasadili 400 hasičov, dva vrtuľníky a päť hasičských lietadiel.

Najmenej 22 ľudí zrejme zahynulo pri havárii lietadla, ktoré dnes letelo medzi dvoma obľúbenými turistickými destináciami v Kambodži. Na palube boli aj traja Česi. Stroj ruskej výroby AN-24 na charterovej linke letel zo Siem Reap, kde stojí slávny chrámový komplex Angkor Wat, do prímorského mesta Sihanoukville.

Univerzita OSN bude mať výskumné centrum na Slovensku. Ak vláda odsúhlasí vznik centra pre zdravé krajiny a ekosystémy, bude 15. pobočkou univerzity na svete. Ministerstvo školstva a ministerstvo financií majú za úlohu nájsť peniaze v štátnom rozpočte na jeho zriadenie a fungovanie. Na budúci rok by malo ísť na centrum takmer 45 miliónov korún.

V Poprade dnes riešili rekonštrukciu staničného parku pri popradskej železničnej stanici a kolóniu havrana čierneho v tomto parku, kde je asi 400 havraních hniezd. Práve tento fakt bráni rekonštrukcii za 20 až 25 miliónov korún. Mesto Poprad od roku 2003 žiada Ministerstvo životného prostredia o celoročnú výnimku na zhadzovanie hniezd. Ministerstvo zatiaľ zhadzovanie povolilo len v termíne od 1.septembra do 15.marca.

Kurzy nbs platné od zajtra:
EUR 33,81
USD 25,12
GBP 50,18

Slovenský futbalista Miroslav Karhan si po príchode do nemeckého druholigového klubu Mainz vybral dres s číslom 21. Na začiatku letnej prípravy sledovalo jeho tréning približne 8000 fanúšikov.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová figuruje v novom vydaní rebríčka WTA Tour vo dvojhre na 12. mieste, pričom pred týždňom jej patrila 10. pozícia. Z Top Ten vypadla aj Švajčiarka Martina Hingisová.

**********************************
V noci bude polojasno, postupne na západe a severozápade oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Zajtra cez deň polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 stupňov, na juhozápade až 20 st.
Najvyššia denná teplota 23 až 27 stupňov, na severozápade okolo 21 stupňov a na juhu východného Slovenska do 30 stupňov.