Thursday, June 21, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 21.06.2007

Na hydinovej farme v Českej republike potvrdili výskyt kmeňa H5N1 vtáčej chrípky, ktorý môže byť nebezpečný pre človeka. Na farme Tisová v okolí mesta Ústí nad Orlicí už zahynulo 1800 moriek, pričom celý chov tvorilo 6000 kusov. Kompetentné orgány ešte včera vyhradili okolo farmy trojkilometrovú ochrannú zónu a vytvorili aj kordón s 10-kilometrovým priemerom. V Českej republike zatiaľ vtáčiu chrípku zistili iba v prípade divých labutí, prvý prípad bol identifikovaný v marci 2006.

Krátke, ale silné búrky v Rakúsku s prudkým dažďom a miestami aj krupobitím napáchali v noci zo stredy na štvrtok rozsiahle škody. Krúpy v spolkovej krajine Salzburg spôsobili škody na stovkách hektároch poľnohospodárskej pôdy, ktoré poisťovne vyčíslili na 400 000 eur. Hodinový silný dážď a krupobitie v regióne Pinzgau zablokoval 80-metrový úsek cesty v údolí Glemmtal, na ktorom sa vytvorila až trojmetrová vrstva bahna a štrku. Zosuvy zablokovali aj cesty v regióne Lungau. Okrem Salzburgu búrky zasiahli spolkové krajiny Korutánsko a Štajersko.

Veľké škody hlásia aj z juhu Nemecka, kde mali búrky za následok najmenej jednu obeť a viacerých zranených. Niekoľko bleskov zasiahlo obytné domy, ktoré začali horieť. Škody sa odhadujú na milióny eur. Silné búrky boli aj vo Francúzsku a Švajčiarsku. Taliansko zase sužujú horúčavy.

Francúzsko dnes úspešne odpálilo testovaciu medzikontinentálnu raketu. Raketa nahradí balistickú strelu more-zem a bude sa používať ako súčasť novej triedy jadrových ponoriek, ktoré tvoria základ francúzskej politiky nukleárnej obrany, informoval minister obrany. Strelu odpálili zo základne na juhovýchode Francúzska a dopadla do severného Atlantiku "ďaleko od amerického pobrežia", uviedol minister. Francúzsko má štyri raketonosné nukleárne ponorky.

Spojené štáty zvýšia svoju vojenskú pomoc Izraelu a podpíšu novú dohodu, ktorá krajine zabezpečí americkú pomoc pre nasledujúce desaťročie. Oznámil to americký prezident George W. Bush. Tento rok Izrael od USA dostane vojenskú pomoc v hodnote 2,4 miliardy dolárov. Izrael požiadal o postupné navyšovanie o 50 miliónov dolárov ročne.

Americká armáda stupňuje v Iraku útoky proti sieťam al-Kájdy. Okolo desaťtisíc amerických a irackých vojakov za podpory helikoptér spustilo v utorok operáciu s cieľom vykoreniť v regióne militantov z al-Kájdy. " Najmenej 41 povstalcov v posledných dvoch dňoch zahynulo rukou americkej armády.

Policajti možno budú v blízkej budúcnosti testovať vodičov za volantom na prítomnosť drog. Túto novinku sa snaží Ministerstvo zdravotníctva presadiť v spolupráci s Ministerstvom vnútra a Prezídiom Policajného zboru.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič dnes prevzal od Právnickej fakulty Štátnej moldavskej univerzity v Kišiňove čestný titul doctor honoris causa. Je to jeho už tretí čestný doktorát. Prvý dostal v bosnianskom Mostare, druhý na Ekonomickom inštitúte v Moskve. V príhovore sa okrem iného zameral na vývoj, ktorým muselo Slovensko prejsť, kým sa dostalo tam, kde je v súčasnosti. Túto cestu označil za tŕnistú.

Kurzy NBS platné od zajtra: Euro - 33,82 , Americký dolár - 25,24 a Britská Libra - 50,32 halierov

Druhý najstarší hokejový turnaj v Európe Tatranský pohár sa bude tento rok v Poprade hrať jubilejný 60. raz. Od 22. do 25. augusta sa pod Tatrami zíde šestica tímov, o dva menej ako vlani. Do Popradu zavítajú okrem domáceho HK Aquacity ŠKP aj slovenský majster Slovan Bratislava, reprezentačný tím Slovenska do 20 rokov, české Vítkovice, reprezentácia Švajčiarska do 20 rokov a poľský šampión Podhale Nowy Targ.

*******************************
N O C:
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo búrky, ojedinele aj s krupobitím. Postupne od západu ustávanie zrážok a čiastočne zmenšovanie oblačnosti.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 stupňov.

Zajtra bude Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 30, na severe miestami okolo 24 stupňov. Slabý premenlivý vietor.

U P O Z O R N E N I E: Večer a v noci sa na území Slovenska ojedinele vyskytnú úhrny 30 až 60 mm a krupobitie.