Monday, June 25, 2007

Pripravila katarína Plavčanová

13.00
Únoscovia britského žurnalistu Alana Johnstona zverejnili dnes videonahrávku, na ktorej novinár na sebe má opasok s výbušninami, aký používajú samovražední útočníci. Johnston na nahrávke upozorňuje, že v prípade násilného pokusu o jeho vyslobodenie, budú výbušniny odpálené. Novinára BBC uniesla v marci v Pásme Gazy extrémistická organizácia Armáda islamu. Tá za neho požaduje prepustenie moslimov väznených v Británii.

Rýchlo sa šíriaci požiar pri kalifornskom jazere Tahoe už zničil najmenej 160 domov a spálil asi 800 hektárov porastu. Pod kontrolou je len asi 5 percent požiaru.

Poriadne horúci víkend majú za sebou v Bulharsku. Teplota takmer 40 st. prekonala všetky doterajšie rekordy za posledných sto rokov. V niektorých oblastiach dokonca obmedzili rýchlosť vlakov na 30km/h, pretože horúčavy deformovali koľajnice.

Európska únia otvorí ďalšie dve z 35 negociačných kapitol v prístupových rokovaniach s Tureckom. Dnes sa na tom dohodli diplomati zastupujúci členské krajiny EÚ.

V Paríži sa začína konferencia o situácii v sudánskom regióne Dárfúr. O zastavení genocídy budú rokovať USA, Čína a 15 ďalších krajín.

Úrad práce, soc.vecí a rodiny v Poprade pripravil burzu práce. Tá bude vo štvrtok od 11,00 do 15,00 v hoteli Satel v Poprade. Prácu bude ponúkať 28 zamestnávateľov z okresov Poprad, Levoča, aj sprostredkovatelia práce v zahraničí.

Dnes, v úvodný hrací deň tenisového Wimbledonu sa predstavia všetci štyria slovenskí tenisti. Ako prvá zasiahne do bojov Martina Suchá, ktorej súperkou bude Japonka Nakamurová. Neskôr sa stretnú Jarmila Gajdošová a Američanka Shaughnessyová. Daniela Hantuchová zatiaľ nepozná miesto ani začiatok svojho duelu proti juniorskej svetovej jednotke z Ruska, Pavľučenkovovej. Jediný slovenský mužský zástupca Dominik Hrbatý bude mať za súpera Taliana Seppiho.

***********************************
P O P O L U D N I E:
Prevažne polojasno. Najvyššia teplota 25 až 30 st., na juhozápade a juhu stredného Slovenska miestami do 33 stupňov. Prevažne východný vietor do 5 m/s (20 km/h).