Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

18:00 27.06.2007

Novým britským premiérom sa dnes stal bývalý minister financií Gordon Brown po tom, čo sa v Buckinghamskom paláci stretol s kráľovnou Alžbetou II. Brown a jeho manželka Sarah opustili palác po súkromnej audiencii u kráľovnej, ktorá trvala takmer hodinu. Brown zamieril zo sídla britskej kráľovnej priamo do svojho nového domova na Downing street 10, ktorý len pred pár hodinami a po desiatich rokoch opustil Tony Blair.

Británia sa pripravuje na nový štýl premiéra Gordona Browna, hoci bude s veľkou pravdepodobnosťou presadzovať rovnakú agendu ako Tony Blair. Browna vnímajú ako väčšieho euroskeptika, keď príde na záležitosti Európskej únie a obozretnejšieho vo vzťahu k Washingtonu.

České úrady dnes potvrdili výskyt smrteľne nebezpečného vírusu vtáčej chrípky v hydinárni. Hovorca českej veterinárnej správy Zbyněk Semerád prípad označil za "najvážnejšiu nákazu zvierat" v krajine za posledných päť rokov. Hydináreň v Noříne sa nachádza štyri kilometre od farmy v Tisovej, kde minulý týždeň zlikvidovali 6000 moriakov. Prvé prípady vtáčej chrípky v českých hydinových chovoch tamojšie úrady pripisujú podstielke kontaminovanej divým vtáctvom. Minulý rok v Českej republike našli 14 vtákov nakazených H5N1, vo všetkých prípadoch divé labute.

Vlna extrémnych horúčav v južnej Európe si už vyžiadala takmer 50 obetí. V Grécku, Rumunsku, Bulharsku, Taliansku, Turecku a na Balkáne prekročila teplota v posledných dňoch 40 stupňov. Horúčavy by mali trvať najmenej do štvrtka. Nemecko, naopak, postihla víchrica a Britániu povodne, ktoré si vyžiadali už štyri ľudské životy.

Silný cyklón Yemyin pripravil v Pakistane o domov približne štvrť milióna obyvateľov, ktorí v niektorých prípadoch našli útočisko na strechách a stromoch. Morský príboj a rozvodnené rieky zaplavili desiatky dedín a odniesli dôležité cesty. " Cyklón v Arabskom mori od utorka, keď zasiahol prímorské oblasti silnými zrážkami vetrom s rýchlosťou do 130 kilometrov za hodinu, zabil najmenej 21 ľudí. Pakistanskú pevninu zasiahla silná búrka už v sobotu, keď v Karáčí zahynulo najmenej 235 ľudí.

Súd v južnom Kazachstane poslal 21 ľudí do väzenia za nedbanlivosť, ktorá viedla k nakazeniu 118 detí a 14 matiek vírusom HIV. Deväť detí chorobe už podľahlo. Súd personálu detských nemocníc vymeral tresty od 9 mesiacov po osem rokov odňatia slobody. Vyšetrovanie ukázalo, že nakazení buď dostali transfúziu infikovanej krvi, alebo injekciu nesterilizovanou ihlou. V nemocniciach na juhu Kazachstanu je bežné, že ľudia musia podplatiť lekára, aby dostali bezpečnú transfúziu.

Bývalého poslanca Petra Ďuračku, dnes senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil za daňový podvod na 8 rokov za mrežami. Zároveň je povinný uhradiť škodu Daňovému úradu vo výške viac ako 8 a pol milióna Sk. Rozsudok KS nie je ešte právoplatný.

Kurzy NBS platné od zajtra:

Euro - 33,96
USD - 25,27
GBP - 50,44

Sport

Slovenská tenistka Jarmila Gajdošová dnes nepostúpila do 3. kola dvojhry žien na turnaji vo Wimbledone. V druhom kole nestačila na trojku žrebu Srbku Jelenu Jankovičovú. A prehrala za 48 minút 1:6, 1:6.

********************************

V noci bude polojasno až oblačno. Len ojedinele občasný dážď alebo prehánky.
Zajtra cez deň polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele prehánky alebo občasný dážď.

Najnižšia nočná teplota 14 až 10, v údoliach miestami okolo 8 stupňov.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 18 stupňov.
Slabý, v západnej polovici prevažne západný vietor 10 až 25 km/h.