Thursday, June 28, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

28.6.2007 11:00

Tony Blair sa stal vyslancom pre Blízky východ. Úlohou bývalého britského premiéra bude mobilizácia medzinárodnej pomoci Palestínčanom, vypracovanie plánov palestínskeho ekonomického rozvoja ako aj fungovanie palestínskych vládnych inštitúcií. Blair, ktorý včera rezignoval na post premiéra, sa po menovaní vzdal aj poslaneckého mandátu.

Nový britský premiér Gordon Brown dnes vymenuje nových šéfov najvplyvnejších ministerstiev. Brown chce do svojej vlády priviesť mladších zákonodarcov a ministerské kreslá plánuje ponúknuť aj skúseným opozičným politikom a popredným predstaviteľom z podnikateľského prostredia.

UNESCO oficiálne premenovalo koncentračný tábor v poľskom Osvienčime na "Osvienčim-Birkenau. Nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor (1940-1945)". Oznámil to hovorca Výboru pre svetové dedičstvo pri UNESCO Roni Amelan. Dôvodom pre zmenu pôvodného názvu "Koncentračný tábor Osvienčim" bola žiadosť Poľska, aby názov objektu jasne vyjadroval, že tábor zriadili a viedli okupačné nemecké nacistické sily.

Predstavitelia francúzskych a slovenských samospráv si od dnes do piatka vymieňajú v Trenčíne skúsenosti - na konferencii venovanej hospodárskemu rastu regiónov. Na dvojdňovej konferencii sa stretáva vyše 200 účastníkov.

Po ročnej prestávke sa do obce Východná vracia folklórny festival Východná. Začne sa v piatok a potrvá do nedele.

Popradské kultúrne leto 2007 pokračuje aj v týchto dňoch. Dnes sa v Divadelnej sále Domu kultúry predstaví Radošinské naivné divadlo. Hra Stvorenie sveta sa začne o siedmej večer.

Od dnes až do nedele 1. júla bude v Kežmarku a okolí 12. Národný zraz cykloturistov. Slávnostné otvorenie podujatia a prvý výjazd na cyklotúry sa začnú zajtra o 9.00 h na nádvorí Kežmarského hradu.

Na tenisovom turnaji Wimbledon v Londýne nastúpi najbližšie Daniela Hantuchová. O hodinu sa v 2.kole dvojhry stretne s Ruskou Jelenou Lichovcevovou.

Rovnako na poludnie nastúpi vo štvorhre žien Slovenka Janette Husárová s Američankou Meghann Shaughnessyovou proti britskej dvojici Karen Patersonová, Melanie Southová.


*****************

Dnes bude polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele,
prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove
a na Spiši okolo 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.
Slabý, v západnej polovici prevažne západný vietor 10 až 25 km/h

Aktuálne počasie v Európe:
Londýn - jasno 13
Brusel - polojasno 15
Madrid - jasno 20
Split - jasno 25
Atény - jasno 35