Thursday, June 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

21.6. 11.00
Prezidenti a predsedovia vlád štátov 27-člennej Európskej únie, vrátane slovenského premiéra Roberta Fica, sa dnes stretnú na dvojdňovom summite Európskej rady v Bruseli. Hovoriť by mali hlavne o hrubom návrhu novej ústavnej zmluvy. Prípravy na summit sprevádza napätie v súvislosti s tým, či sa členským krajinám podarí dohodnúť na otázkach týkajúcich sa hlasovacieho mechanizmu.

Americká armáda stupňuje útoky proti sieťam al-Kájdy. Okolo desaťtisíc amerických a irackých vojakov za podpory helikoptér spustilo včera operáciu s cieľom vykoreniť v regióne militantov z al-Kájdy.

Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko navrhujú odložiť udelenie nezávislosti Kosovu o ďalších 120 dní. Podľa ich návrhu rezolúcie, po tejto 120-dňovej lehote má generálny tajomník OSN Pan Ki-mun okamžite zvolať rokovania o konečnom statuse Kosova. Rusko, ktoré sa už dlhodobo stavia proti nezávislosti Kosova a ako jeden zo stálych členov BR OSN má právo veta, už oznámilo, že ani tento nový návrh nebude akceptovať.

Únoscovia reportéra britskej BBC Alana Johnstona hrozia naďalej jeho popravou, aj napriek tomu, že palestínske militantné hnutie Hamas sľubuje jeho prepustenie.

Na hydinovej farme na severe Čiech objavili vtáčiu chrípku. Informoval o tom štátny veterinárny úrad. Na farme so 6000 morkami v Ústí nad Orlicí už niektoré kusy hydiny uhynuli. Zajtra by mali byť známe výsledky testov, ktoré určia, či ide o kmeň H5N1, ktorý si vyžiadal na celom svete najmenej 190 ľudských obetí.

Prezident Ivan Gašparovič sa počas tretieho dňa oficiálnej návštevy Moldavska stretne s podpredsedom vlády a ministrom zahraničných vecí Mileštii Micim a popoludní mu Moldavská štátna univerzita udelí titul "Doctor Honoris Causa".
Popoludní odletí späť do vlasti. Prezident počas predchádzajúceho dňa otvoril ekonomické fórum podnikateľov, ktorého sa zúčastnilo 25 našich a 50 moldavských podnikateľov z rôznych oblastí.

Poprad bude mať ďalší park. Priestor s rozlohou približne 550m2 v blízkosti Elektrárne Tatranskej galérie sa už v týchto dňoch mení na malú oddychovú zónu. Park i historická brána budú dokončené začiatkom júla.

Hokejový útočník Ladislav Nagy sa už pripravuje na novú sezónu, zatiaľ však nevie, kde ju začne. Vypršal mu kontrakt v Dallase. Nagy ako voľný hráč môže podpísať zmluvu s ktorýmkoľvek klubom NHL.

Hokejista Peter Bondra sa do tímu NHL Chicago Blackhawks v novej sezóne pravdepodobne nevráti. Uviedol to v denníku Chicago Tribune generálny manažér "jastrabov" a potvrdil to aj skúsený útočník. Teraz čaká a uvidí ako sa rozhodnem - či bude pokračovať v kariére alebo skončí.

*************************

Polojasno až oblačno, od západu ďalšie pribúdanie oblačnosti.
Početné prehánky a búrky, ojedinele aj s krúpami, najmä popoludní.
Najvyššia denná teplota 28 až 32 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 19 st.
Juhovýchodný až južný vietor 3 až 7 m/s, v búrkach prechodne zosilnie.