Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

12:00 27.6.2007

Tony Blair dnes po desiatich rokoch na čele vlády opúšťa nielen post britského premiéra, ale podľa špekulácií, ktoré sa v posledných dňoch objavujú, sa vzdá aj poslaneckého kresla, aby sa mohol stať mimoriadnym vyslancom na Blízkom východe. Blair odovzdá vládne žezlo ministrovi financií Gordonovi Brownovi na ceremónii v Buckinghamskom paláci, na ktorú bude dozerať kráľovná Alžbeta II. Očakáva sa, že Blair sa stane vyslancom medzinárodného kvarteta pre Blízky východ len krátko po tom, ako kráľovnej oficiálne odovzdá vládne pečate. V stredu večer očakávajú Blaira na stretnutí miestnej kancelárie Labouristickej strany v jeho volebnom obvode.

Blairovi kritici nazvali jeho lúčenie s funkciou "najdlhším zbohom v histórii", pretože svoj odchod avizoval už 10. mája. O jednej popoludní sa Blair posledný raz postaví pred poslancov dolnej komory britského parlamentu. Následne sa vráti do svojho úradu na Downing Street, aby sa oficiálne rozlúčil so svojimi zamestnancami. V Británii ide o prvú zmenu na poste lídra bez predošlých volieb za posledných 17 rokov.

Vírus vtáčej chrípky postihol ďalšiu hydináreň na východe Českej republik. Testy preukázali nákazu u 60 kurčiat na farme v Noříne, 140 kilometrov východne od Prahy. Ďalšie testy majú potvrdiť, či sú vtáky infikované vírusom typu H5N1, ktorý je smrteľne nebezpečný aj pre ľudí. Ako dodal, všetkých 27 800 kurčiat na farme, ako aj hydinu miestnych malochovateľov, zabijú. Hydináreň v Noříne sa nachádza iba štyri kilometre od morčacej farmy, kde pred týždňom zistili vírus H5N1.

Francúzska ľavicová opozícia obvinila dnes prezidenta Nicolasa Sarkozyho z "permanentného štátneho prevratu". "Pozor na to, čo sa deje, prezident Sarkozy smeruje k hyperkoncentrácii moci," varoval Jean-Marc Ayrault, šéf socialistov. "Máme ešte vôbec vládu, máme premiéra?" pýtal sa ďalej. Podľa Ayraulta dochádza v krajine "k inštitucionálnej revolúcii, ktorá je protidemokratická.

Všetkých 22 osôb na palube lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok na juhu Kambodže, zahynulo. Záchranné tímy predtým v ťažko dostupnej horskej oblasti lokalizovali vrak lietadla. Medzi cestujúcimi v lietadle boli aj traja českí turisti. Lietadlo podľa záchranárov pravdepodobne za zlej viditeľnosti narazilo do kopca.

Nahnevaní Iránčania včera v Teheráne podpálili čerpaciu stanicu a skandovali protivládne heslá. Protestovali proti prídelovému systému na benzín, ktorý v krajine zaviedli. Cieľom je dostať pod kontrolu import paliva v obavách z možného sprísnenia sankcií OSN kvôli spornému jadrovému programu Teheránu.

16-ročný žiak osobitnej školy Mário G. z Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice-okolie je obvinený z vraždy. Za tento čin hrozí 20 až 25 rokov väzenia, prípadne doživotný trest odňatia slobody, tieto sadzby sa však v prípade mladistvej osoby znižujú na polovicu. Mário údajne fyzicky napadol 16-ročnú Evu z Družstevnej pri Hornáde. Dievča dobil nezisteným predmetom do hlavy. Eva odmietla jeho návrh na sexuálny styk. Vražda sa stala 20. apríla.

Ministerstvo kultúry sa domnieva, že generálny pardon sa vzťahuje aj na ľudí, ktorí po výzve zaplatili nedoplatok koncesionárskych poplatkov a urobili tak ešte pred jeho schválením. Uvádza sa v stanovisku Ministerstva kultúry k vymáhaniu koncesionárskych poplatkov Slovenského rozhlasu.

So službami slovenského hokejistu Milana Jurčinu vládla vo Washingtone spokojnosť. Odchovanec Liptovského Mikuláša patril v závere sezóny medzi kľúčových hráčov Capitals. Washington ponúkol slovenskému hokejistovi ročný kvalifikačný kontrakt a 10-percentné navýšenie zmluvy. Jurčina sa do 5. júla musí rozhodnúť, či ponuku prijme, alebo pôjde na arbitráž.

Novou posilou úradujúceho futbalového majstra zo Žiliny sa stal stredopoliar Juraj Ančic. Dvadsaťpäťročný rodák z Trenčína prestupuje pod Dubeň zo Slovana Liberec, ktorého bol kmeňovým hráčom. Posledný polrok však strávil na hosťovaní v Sparte Praha, v ktorej sa radoval z českého titulu.

Podľa talianskeho internetového portálu Tutto Napoli sa slovenský futbalista Marek Hamšík stal za odstupné 7 miliónov eur posilou nováčika najvyššej súťaže Serie A - SSC Neapol. Informáciu však dementoval Hamšíkov manažér Juraj Vengloš: "Neviem, na základe akého zdroja takáto správa vznikla. Nie je to pravda. Marek Hamšík je v tejto chvíli stále hráčom Brescie. Na tomto fakte sa nič nezmenilo."

********************************
Popoludní bude polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na
Spiši okolo 18 st.
Prevažne západný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami
okolo 45 km/h.