Tuesday, June 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

26.6. 11.00
Južná Kórea dnes oznámila, že koncom júna začne vyvážať do Severnej Kórey sľúbenú potravinovú pomoc. Rozhodnutie Soulu vychádza z požiadavky verejnosti a medzinárodného spoločenstva. Oznámenie Soulu o odštartovaní dodávok potravín prišlo deň po tom, ako Pchjongjang vyhlásil, že je ochotný pokračovať v jadrovom odzbrojovaní.
Pchjongjang sa spolieha na zahraničnú pomoc, aby nakŕmil svojich 23 miliónov ľudí, odkedy jeho ekonomiku zničili prírodné katastrofy a zlé vedenie v polovici 90. rokov.

Juhozápad Pakistanu ohrozuje cyklón Yemyin. Z južných pobrežných oblastí odišli tisíce ľudí. Tropická búrka v Arabskom mori v sobotu zabila najmenej 235 ľudí v prístavnom meste Karáči a ďalších sedem obetí si vyžiadala v juhozápadnom Balúčistáne.Yemyin by mal zasiahnuť Balúčistán vlnami vysokými 7 a pol metra. "

Výbuch plynu v uhoľnej bani na severe Ruska usmrtil sedem ľudí a traja sú po ňom nezvestní, vyhlásilo dnes ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie. Explózia v bani Komsomolskaja asi 2tisíc km severovýchodne od Moskvy, nastala včera večer. V bani bolo v tom čase takmer 280 osôb, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. Väčšina z nich bola schopná dostať sa na povrch vlastnými silami. Podľa vyhlásenia výbuch zrejme spôsobil metán, nie je však známe, čo vyvolalo jeho vznietenie.

Lesný požiar pri kalifornskom jazere Tahoe už zničil viac ako 200 domov, spálil vyše tisíc hektárov porastu a približne tisíc obyvateľov museloopustiť svoje domovy. Požiar zafarbil oblohu do oranžova a jazero, známe svojou čírou vodou, pokryl popolom. Oheň ohrozuje 500 ďalších domov a hoci je pod kontrolou asi 40 percent požiaru, jeho úplné zlikvidovanie sa očakáva do nedele.

Britský opozičný líder David Cameron vyzval nastávajúceho premiéra Gordona Browna, aby okamžite vypísal predčasné parlamentné voľby. Podľa Camerona nový líder labouristov nemá na vládnutie mandát. Brown sa funkcie predsedu Labouristickej strany ujal v nedeľu a zajtra sa stane aj premiérom.

Silný vietor zhadzoval v noci i nadránom na mnohých miestach Bratislavského kraja stromy. Hasiči ich museli odstraňovať do skorých ranných hodín na mnohých uliciach. príklad na uliciach. Padnuté konáre na cestách hlásili aj občania Svätého Jura v okrese Pezinok.

Hlavné pojednávanie v prípade vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky sa dnes začalo na Okresnom súde v Banskej Bystrici. Pojednávanie je vytýčené na tri dni a vypovedať by mala aj vdova po Kubašiakovi, ako aj ďalší svedkovia udalostí, ktoré sa odohrali v Polomke.

Paris Hilton dnes po troch týždňoch prepustili z väzenia, kde si odpykávala trest za porušenie podmienky. Krátky pobyt kontroverznej dedičky hotelového impéria spestrilo bizarné prepustenie po 72 hodinách strávených v cele. Už na druhý deň ju však sudca poslal späť za mreže. Dvadsaťšesťročná Hilton opustila ženskú väznicu v Lynwoode dnes po polnoci. Pred budovou čakali davy novinárov a fotografov.

Špekulácie o budúcnosti francúzskeho futbalového útočníka Trezegueta sa včera definitívne stali minulosťou. Dvadsaťdeväťročný reprezentant predĺžil zmluvu s talinskym klubom Juventusom Turín.
********************************
Dnes bude Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na severozápade okolo 21, a na juhu
východného Slovenska miestami do 30 st. Prevažne západný vietor, 4 až 9 m/s, miestami v nárazoch do 15 m/s.

UPOZORNENIE: Pri prechode frontu a na západe dopoludnia sa očakávajú miestami nárazy vetra 15 až 20m/s.