Thursday, June 28, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

28.6.2007 15:00

Portugalsko, ktoré 1. júla preberie rotujúce predsedníctvo Európskej únie, neplánuje diskusiu o hraniciach EÚ a ani o členstve Turecka, ako navrhuje Francúzsko. Portugalský minister pre európske záležitosti informoval novinárov, že Francúzsko má právo otvoriť túto otázku, no jeho krajina je presvedčená, že únia by sa teraz mala zamerať na dopracovanie svojej "reformnej zmluvy."

Izraelské jednotky odštartovali rozsiahlu operáciu na Západnom brehu. Do mesta Nábulus vtrhlo asi 80 armádnych džípov, pričom vojaci postupne prehľadávali dom po dome. Palestínsky premiér Salám Fajjád operáciu odsúdil.

Izraelský prezident Moše Kacav uzavrel s prokuratúrou dohodu, v ktorej sa priznal k menším sexuálnym deliktom. Dohoda zahŕňa stiahnutie obvinení zo znásilnenia a sexuálneho útoku. Kacav podľa dohody nepôjde do väzenia, no musí rezignovať na funkciu prezidenta.

Všetky indonézske aerolínie a niektoré z Ruska, Ukrajiny a Angoly budú mať zakázané lietať do krajín Európskej únie. Dnes to oznámila Európska komisia. Ako dôvody uviedla bezpečnostné obavy. Zákaz začne platiť 6. júla.

Slovenská republika a Kanada pripravujú vzájomnú dohodu o kultúrnej spolupráci. Uviedol to predseda Národnej rady Pavol Paška na spoločnej tlačovej besede s predsedom Senátu Kanady Noëlom Kinsellom. Dohoda má zahrňovať výmenu študentov, vysokoškolských profesorov a výskumných pracovníkov a zjednodušiť cestovanie mladých Slovákov do Kanady

Na Technickej univerzite v Košiciach bude národné a medzinárodné finále študentskej súťaže Cisco Olymp. Študenti stredných a vysokých škôl predvedú zajtra a v sobotu svoje vedomosti a schopnosti v oblasti počítačových sietí. Okrem Slovákov sa súťaže zúčastnia študenti z Česka, Nemecka, Ukrajiny, Ruska, Bulharska, Rumunska a Maďarska.

V Tatranskej galérii v Poprade otvorili výstavu Slovenské eurové mince. Ide o výstavu výtvarných návrhov slovenských strán eurových mincí. Slávnostne ju otvoril člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska a výkonný riaditeľ za oblasť výskumu NBS Ľudovít Ódor.

Popradské kultúrne leto 2007 pokračuje aj v týchto dňoch. Dnes sa v Divadelnej sále Domu kultúry predstaví Radošinské naivné divadlo. Hra Stvorenie sveta sa začne o siedmej večer.

Slovenská tenistka Janette Husárová a Američanka Meghann Shaughnessyová postúpili do 2. kola štvorhry žien turnaji v londýnskom Wimbledone. Siedme nasadené zdolali domáce držiteľky voľnej karty Karen Patersonovú a Melanie Southovú hladko 6:1, 7:5.

*****************

P O P O L U D N I E:
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 20 až 24, na severe miestami okolo 18 stupňov.
Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s

Aktuálne počasie v Európe:
Londýn - polojasno 18
Brusel - polojasno 16
Madrid - polojasno 26
Split - polojasno 27
Atény - jasno 36