Tuesday, June 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Južnú Európu sužuje sucho a extrémne vysoké teploty, ktoré si vyžiadali najmenej 45 obetí. Horúčavy v Rumunsku v posledných dňoch zabili 29 ľudí, štyria zomreli v Grécku, traja v Albánsku, štyria v Taliansku a najmenej piati v Bosne, Chorvátsku a Turecku. Ortuť teplomera sa napríklad v Rumunsku vyšplhala na 45 stupňov Celzia. V Bukurešti zriadili stany prvej pomoci a polícia rozdávala na uliciach vodu. Teplota v Bulharsku dosiahla dnes 42 stupňov.

Sever Európy má úplne opačné problémy v podobe silných dažďov a záplav. V Anglicku v dôsledku povodní zahynuli traja ľudia a stovky museli evakuovať pre hrozbu pretrhnutia hrádze Rotherham. Preventívne museli uzavrieť aj časť hlavnej diaľnice v okolí priehrady.

Údery bleskov si na východe Číny za posledné dva dni vyžiadali až 21 obetí. Len v provincii Ťiang-si si údery bleskov vyžiadali 16 mŕtvych. Väčšina z ľudia zahynula počas prác na poliach. Dlhotrvajúce prudké dažde a búrky spôsobili v uplynulých dvoch mesiacoch na rôznych miestach Číny viacero záplav, zosuvov pôdy a nehôd.

Bývalý palestínsky premiér Ismáíl Haníja z radikálneho hnutia Hamás opäť vyjadril svoju pripravenosť na dialóg s prezidentom Mahmúdom Abbásom v záujme ukončenia krízy po ovládnutí Pásma Gazy Hamásom.

Prezident Ivan Gašparovič odovzdal dnes na Bratislavskom hrade menovacie dekréty 44-rom novým profesorom slovenských vysokých škôl. Najviac 25, ich pochádza z oblasti vedy a techniky.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý vypadol na grandslamovom turnaji vo Wimbledone v 1. kole, keď prehral s Talianom Andreasom Seppim 6:7, 1:6, 2:6. Daniela Hantuchová vyhrala v 1. kole grandslamového turnaja vo Wimbledone nad 15-ročnou Ruskou Anastasiou Pavľučenkovovou hladko 6:0, 6:1. V 2. kole si zmeria sily s úspešnejšou z duelu Jelena Lichovcevová (Rus.) - Maria Elena Camerinová (Tal.).
********************************
N O C:
Polojasno až oblačno a ojedinele prehánky. Najnižšia nočná teplota 14 až 10 stupňov.
Západný vietor 2 až 5 m/s.

S T R E D A:
Polojasno až oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia denná teplota 20 až 24 stupňov. Západný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h).