Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

15:00 27.6.2007

Tony Blair dnes po desiatich rokoch na čele vlády opúšťa nielen post britského premiéra, ale podľa špekulácií, ktoré sa v posledných dňoch objavujú, sa vzdá aj poslaneckého kresla, aby sa mohol stať mimoriadnym vyslancom na Blízkom východe. Blairovi kritici nazvali jeho lúčenie s funkciou "najdlhším zbohom v histórii", pretože svoj odchod avizoval už 10. mája.

České úrady dnes potvrdili výskyt smrteľne nebezpečného vírusu vtáčej chrípky v hydinárni v Noříne. Hovorca českej veterinárnej správy Zbyněk Semerád prípad označil za "najvážnejšiu nákazu zvierat" v krajine za posledných päť rokov. Hydináreň v Noříne sa nachádza štyri kilometre od farmy v Tisovej, kde minulý týždeň zlikvidovali 6000 moriakov. Prvé prípady vtáčej chrípky v českých hydinových chovoch tamojšie úrady pripisujú podstielke kontaminovanej divým vtáctvom. Minulý rok v Českej republike našli 14 vtákov nakazených H5N1, vo všetkých prípadoch divé labute.

Turecká armáda žiada od vlády schválenie invázie do Iraku, kde chce bojovať proti kurdským gerilám útočiacim na Turecko. Šéf tureckých ozbrojených síl v apríli požiadal vládu o schválenie cezhraničnej operácie v severnom Iraku, čím zvýšil tlak na Spojené štáty americké a Irak, aby zakročili proti kurdským povstalcom na severe Iraku. Turecká vláda však rozhodla, že prioritou by mal byť boj proti partizánskym skupinám na území Turecka.

Súd v južnom Kazachstane poslal 21 ľudí do väzenia za nedbanlivosť, ktorá viedla k nakazeniu 118 detí a 14 matiek vírusom HIV. Deväť detí chorobe už podľahlo. Súd personálu detských nemocníc vymeral tresty od 9 mesiacov po osem rokov odňatia slobody. Vyšetrovanie ukázalo, že nakazení buď dostali transfúziu infikovanej krvi, alebo injekciu nesterilizovanou ihlou. V nemocniciach na juhu Kazachstanu je bežné, že ľudia musia podplatiť lekára, aby dostali bezpečnú transfúziu.

Všetkých 22 osôb na palube lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok na juhu Kambodže, zahynulo. Záchranné tímy predtým v ťažko dostupnej horskej oblasti lokalizovali vrak lietadla. Medzi cestujúcimi v lietadle boli aj traja českí turisti. Lietadlo podľa záchranárov pravdepodobne za zlej viditeľnosti narazilo do kopca.

Bývalého poslanca Petra Ďuračku, dnes senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil za daňový podvod na 8 rokov za mrežami. Zároveň je povinný uhradiť škodu Daňovému úradu vo výške viac ako 8 a pol milióna Sk. Rozsudok KS nie je ešte právoplatný, lebo prokurátor zvažuje podať odvolanie.

Pri výkupe pozemkov pod žilinskú automobilku Hyundai/Kia sú stále problémy. Podľa ministerstva hospodárstva vysporiadanie pozemkov a následný odpredaj kórejskému investorovi sa neukončí ani v tomto roku. Ku koncu mája sa vykúpilo vyše 99 % pozemkov. "Problémy s výkupom pozemkov pretrvávajú najmä z dôvodu dedičských konaní," vysvetľuje ministerstvo hospodárstva .

Primátor Prešova Pavel Hagyari, predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a jedenásť z trinástich primátorov okresných miest v kraji sa dnes zišli pred prešovskou radnicou, aby podpísali Memorandum o spolupráci na príprave kandidatúry Prešova na titul Európske hlavné mesto kultúry 2013. Chýbalci primátori z Humenného a Popradu, ktorí sa pod memorandum podpíšu dodatočne.

Dnešný program na tenisovom turnaji vo Wimbledone, približne po hodine prerušil dážď. Do akcie sa ešte nedostal žiaden z piatich Slovákov, ktorí figurujú v rozpise dňa (Daniela Hantuchová a Jarmila Gajdošová v 2. kole dvojhry, Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák a Janette Husárová v 1. kole štvorhry).


********************************

V noci bude polojasno až oblačno. Len ojedinele občasný dážď alebo prehánky.
Zajtra cez deň polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele prehánky alebo občasný dážď.

Najnižšia nočná teplota 14 až 10, v údoliach miestami okolo 8 stupňov.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 18 stupňov.
Slabý, v západnej polovici prevažne západný vietor 10 až 25 km/h.