Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

8:00 28.06.2007

Blízkovýchodné mierové kvarteto včera vymenovalo Tonyho Blaira za svojho vyslanca pre Blízky východ. Úlohou bývalého britského premiéra bude mobilizácia medzinárodnej pomoci Palestínčanom, vypracovanie plánov palestínskeho ekonomického rozvoja ako aj fungovanie palestínskych vládnych inštitúcií. Blair, ktorý včera rezignoval na post premiéra, sa po menovaní vzdal aj poslaneckého mandátu.

Nový britský premiér Gordon Brown dnes vymenuje nových šéfov najvplyvnejších ministerstiev, ktorí budú súčasťou jeho užšieho vládneho kabinetu. Brown už avizoval viacero zmien v zostave vlády, ktorú vytvoril jeho predchodca. Chce do svojej vlády priviesť mladších zákonodarcov a ministerské kreslá plánuje ponúknuť aj skúseným opozičným politikom a popredným predstaviteľom z podnikateľského prostredia. Británia bude mať po 10 rokoch aj nového ministra financií, ktorým bol doteraz Brown. Jeho nástupcom by mohol byť Alistair Darling, súčasný minister obchodu a priemyslu.

UNESCO oficiálne premenovalo koncentračný tábor v poľskom Osvienčime na "Osvienčim-Birkenau. Nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor. Dôvodom pre zmenu pôvodného názvu "Koncentračný tábor Osvienčim" bola žiadosť Poľska, aby názov objektu jasne vyjadroval, že tábor zriadili a viedli okupačné nemecké nacistické sily. Poľsko trvalo na zmene názvu preto, aby budúce generácie chápali, že pri zriadení a vedení tábora nehralo žiadnu rolu.

Jadroví inšpektori OSN vycestovali na osobnú obhliadku hlavného jadrového reaktora Severnej Kórey v Jongbjone. Informovala o tom japonská agentúra Kjódó. Ide o prvú návštevu medzinárodných inšpektorov od roku 2002, cieľom ktorej je prerokovať plány Severnej Kórey s uzavretím spornej jadrovej elektrárne.

Spojené štáty včera potvrdili, že Severná Kórea vypustila balistické rakety s vyhlásením, že Washington "hlboko znepokojil" tento krok. "Odpálenie rakiet je porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá zakazuje Severnej Kórei zapojenie sa do aktivít spojených s balistickými raketami," povedal hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady Gordon Johndroe. Zdá sa, že Pchjongjang včera otestoval balistickú raketu s krátkym doletom, ktorá dopadla v Japonskom mori počas rutinného vojenského cvičenia. Test prišiel v čase, keď do Severnej Kórey prišla prvá návšteva jadrových inšpektorov po takmer piatich rokoch.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pricestoval ráno na návštevu Moskvy. Chávez chce so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom prediskutovať predovšetkým nákup ruských zbraní a rozšíriť ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami. Venezuelský prezident vyjadril minulý týždeň záujem o ruské ponorky napriek kritike zo strany Spojených štátov v súvislosti s nárastom vojenských výdavkov Venezuely. Chávez, silný odporca Spojených štátov, už od Ruska kúpil zbrane za 3 miliárdy dolárov. Venezuelamá 53 ruských vrtuľníkov, 100 000 kalašnikovov a 24 bojových stíhačiek.

Vo francúzskych Alpách zahynuli piati horolezci pri pokuse zdolať 3400-metrový vrchol Vallon. Všetky obete - dvaja muži, jedna žena a dve dievčatá - boli členovia jednej rodiny. Lezci boli istení jedným lanom, keď sa jeden z nich šmykol a stiahol so sebou ostatných. Výstup na vrch Vallon sa nepovažuje za namáhavý, ale v čase, keď je pokrytý snehom a ľadom ako bol aj v stredu, robí lezcom problémy.

EP včera oficiálnym podpísal nariadenie, ktoré zníži roamingové ceny a ochráni tak európskych spotrebiteľov , ktorí využívajú služby mobilných operátorov v zahraničí. Lacnejší roaming sa od 30. júna tohto roku stáva realitou.

Kurzy NBS:

EUR - 33,96
USD - 25,27
GBP - 50,44

Od dnes až do nedele 1. júla v Kežmarku a okolí bude 12. Národný
zraz cykloturistov z celej republiky. Slávnostné otvorenie podujatia a prvý výjazd cyklistov na cyklotúry v Kežmarku a okolí sa začnú zajtra o 9.00 h na nádvorí historického Kežmarského hradu.

Niekoľkohodinový dážď predčasne ukončil včerajší program na tenisovom turnaji vo Wimbledone. Počasie nedovolilo dohrať 19 z 54 naplánovaných stretnutí. Daniela Hantuchová v 2. kole dvojhry a Dominik Hrbatý, Michal Mertiňák a Janette Husárová v 1. kole štvorhry budú napokon hrať až dnes. Zo slovenských tenistov odohrala svoj zápas podľa plánu iba Jarmila Gajdošová, ktorá prehrala so Srbkou Jelenou Jankovičovou v druhom kole dvojhry 1:6, 1:6.

*****************

Dnes bude polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele,
prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove
a na Spiši okolo 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.
Slabý, v západnej polovici prevažne západný vietor 10 až 25 km/h