Thursday, June 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Portugalsko, ktoré 1. júla preberie rotujúce predsedníctvo Európskej únie, neplánuje diskusiu o hraniciach EÚ a ani o členstve Turecka, ako navrhuje Francúzsko. Portugalský minister pre európske záležitosti informoval novinárov, že Francúzsko má právo otvoriť túto otázku, no jeho krajina je presvedčená, že únia by sa teraz mala zamerať na dopracovanie svojej "reformnej zmluvy."

Izraelské jednotky odštartovali rozsiahlu operáciu na Západnom brehu. Do mesta Nábulus vtrhlo asi 80 armádnych džípov, pričom vojaci postupne prehľadávali dom po dome. Palestínsky premiér Salám Fajjád operáciu odsúdil.

Nový britský premiér Gordon Brown začal deň po svojom menovaní do funkcie formovať svoj nový kabinet. Vybral do neho ministrov, ktorí majú signalizovať jeho nové priority a charakterizovať kabinet ako "vládu zmeny". Novým ministrom zahraničných vecí bude podľa svetových agentúr David Milliband, doterajší minister pre životné prostredie, mladý a ambiciózny kritik britskej účasti vo vojne v Iraku.

Všetky indonézske aerolínie a niektoré z Ruska, Ukrajiny a Angoly budú mať zakázané lietať do krajín Európskej únie. Dnes to oznámila Európska komisia. Ako dôvody uviedla bezpečnostné obavy. Zákaz začne platiť 6. júla.

Slovenská republika a Kanada pripravujú vzájomnú dohodu o kultúrnej spolupráci. Uviedol to predseda Národnej rady Pavol Paška na spoločnej tlačovej besede s predsedom Senátu Kanady Noëlom Kinsellom. Dohoda má zahrňovať výmenu študentov, vysokoškolských profesorov a výskumných pracovníkov a zjednodušiť cestovanie mladých Slovákov do Kanady

Obaly potravín budú lepšie informovať. Slovenskí spotrebitelia sa čoskoro dozvedia viac informácií o zložení potravín, ktoré nakupujú. Trinásť prevažne svetových výrobcov, ktorých tovar možno dostať aj v slovenských obchodov, sa zaviazalo, že postupne do konca roka 2009 bude na svojich obaloch uvádzať pre ľudí zrozumiteľnejšie údaje o ich energetickej hodnote.

V Tatranskej galérii v Poprade otvorili výstavu Slovenské eurové mince. Ide o výstavu výtvarných návrhov slovenských strán eurových mincí. Slávnostne ju otvoril člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska a výkonný riaditeľ za oblasť výskumu NBS Ľudovít Ódor.

Popradské kultúrne leto 2007 pokračuje aj v týchto dňoch. Dnes sa v Divadelnej sále Domu kultúry predstaví Radošinské naivné divadlo. Hra Stvorenie sveta sa začne o siedmej večer.

Slovenská tenistka Janette Husárová a Američanka Meghann Shaughnessyová postúpili do 2. kola štvorhry žien turnaji v londýnskom Wimbledone. Siedme nasadené zdolali domáce držiteľky voľnej karty Karen Patersonovú a Melanie Southovú hladko 6:1, 7:5.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do 3. kola dvojhry na trávnatých dvorcoch v londýnskom Wimbledone. V dnešnom stretnutí 2. kola zdolala skúsenú Rusku Jelenu Lichovcevovú 7:5, 7:6. 24-ročná popradská rodáčka si medzi najlepšími 32 hráčkami zmeria sily so Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Proti tejto 26-ročnej momentálne 22. tenistke počítačového poradia má dokonalú bilanciu 5:0, pričom ju naposledy zdolala práve v 3. kole vlaňajšieho Wimbledonu.
*******************************
NOC:Prevažne polojasno. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 st.
Západný až severozápadný vietor do 5 m/s.

DEŇ:
Polojasno až oblačno. Neskôr ojedinele prehánky alebo občasný dážď.Najvyššia denná teplota 20 až 25 st, na severe miestami i chladnejšie. Slabý, prevažne juhozápadný vietor do 4 m/s.