Tuesday, June 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Všetkých 22 osôb na palube lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok na juhu Kambodže, zahynulo. Dnes to oznámilo kambodžské ministerstvo informácií. Záchranné tímy predtým v ťažko dostupnej horskej oblasti lokalizovali vrak lietadla. Medzi cestujúcimi v lietadle boli aj traja českí turisti. Lietadlo podľa záchranárov pravdepodobne za zlej viditeľnosti narazilo do kopca.

Severná Kórea umožní inšpektorom OSN osobne navštíviť kľúčové jadrové zariadenie v krajine. Včera o tom informovala japonská tlačová agentúra Kjódo. Jadrové zariadenie v Jongbjone, ktoré podľa expertov slúži na výrobu plutónia, tvorí hlavnú časť severokórejského jadrového programu. Jeho odstavenie v súlade s februárovou dohodou má byť prvým krokom úplného odzbrojenia.

Dohoda o umiestnení americkej protiraketovej základne na poľskom území môže byť pripravená ešte tento rok v septembri, vyhlásil včera námestník poľského ministra zahraničných vecí. Samotné budovanie základne sa môže podľa neho začať na budúci rok vo februári. Rozhovory s Washingtonom budú pokračovať nezávisle na ruskom návrhu. Prezident Putin chcel pre systém protiraketovej obrany využiť základňu v Azerbajdžane.

Palestínski únoscovia britského novinára Alana Johnstona včera pohrozili jeho zabitím, ak nebudú prepustení moslimskí väzni v Británii a Jordánsku. Vo vyhlásení zopakovali, že o svojich požiadavkách nie sú ochotní rokovať. Johnston, ktorého uniesli 12. marca, na videonahrávke zverejnenej v nedeľu uviedol, že má na sebe pás s výbušninami, ktoré zamýšľajú únoscovia odpáliť v prípade pokusu oslobodiť ho. Hovorca Hamasu v reakcii na nové vyhlásenie únoscov uviedol, že hnutie odsudzuje zadržiavanie novinára a naďalej vyvíja úsilie o jeho čo najskoršie prepustenie.

Pápež Benedikt 16-ty včera vydal dokument, na základe ktorého zmenil pravidlá voľby svojich nasledovníkov. Podľa zmenených pravidiel sa na novom pápežovi musia zhodnúť dve tretiny kardinálov v konkláve. Podľa hovorcu Vatikánu Federica Lombardiho sa zdá, že pápež chce zaistiť, aby zvolený nástupca vzišiel z čo najširšej zhody.

Saudská Arábia má záujem vrátiť sa k úlohe sprostredkovateľa medzi znepriatelenými palestínskymi frakciami, uviedol v utorok hovorca egyptského prezidenta Husního Mubaraka Sulejman Awád. Saudskoarabský kráľ Abdulláh podľa neho na schôdzke v egyptskom letovisku Šarm aš Šajch Mubaraka ubezpečil, že Rijád sa chce aktívne zapojiť do riešenia vnútropalestínskeho konfliktu.

Živnostníkom sa zjednoduší začiatok podnikania. Na živnostenskom liste alebo koncesnej listine sa bude od októbra uvádzať len jeden predmet podnikania. Vstup do podnikania uľahčia začínajúcim živnostníkom jednotné kontaktné miesta. Upravuje to novela živnostenského zákona, ktorú schválil parlament.

Popradský výrobca ohrievačov vody Tatramat prijal do práce 150 nových zamestnancov. Fabrika, ktorá aktuálne zamestnáva 500 ľudí zároveň otvorila novú halu za 40 miliónov korún.

Euro 33,90, americký dolár 25,20 a britská libra 50,40

Slovenská tenistka Jarmila Gajdošová sa po prvý raz v kariére prebojovala do 2. kola dvojhry žien v londýnskom Wimbledone. Vo včerajšom stretnutí nečakane zdolala skúsenú Američanku Meghann Shaughnessyovú 6:2, 6:4. Daniela Hantuchová zdolala 15-ročnú Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú jednoznačne 6:0, 6:1 a bude čeliť ďalšej Ruske Jelene Lichovcevovej.
********************************
Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď. Najvysšia denná teplota 19 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st. Západný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s.