Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 27.06.2007

Britského premiéra Tonyho Blaira zahrnuli ováciami, keď predal moc ministrovi financií Gordonovi Brownovi. Poslanci dolnej komory, pred ktorých Blair v stredu posledný raz predstúpil, vyhlásil, že "to je všetko. Koniec" a odišiel do Buckinghamského paláca, kde podal oficiálnu rezignáciu do rúk kráľovnej Alžbety II.

Blair opäť podporil špekulácie, že sa čoskoro ujme postu blízkovýchodného vyslanca vyjadrením, že "absolútnou prioritou" mierového procesu na Blízkom východe je riešenie dvoch štátov. Počas posledného stretnutia s poslancami sa Blair ospravedlnil za riziko, ktorému čelia britskí vojaci v Iraku a Afganistane. Opäť však odmietol prijať stanovisko kritikov vojny, ktorí tvrdia, že vojaci bojujú márne.

Novým britským premiérom sa dnes stal bývalý minister financií Gordon Brown po tom, čo sa v Buckinghamskom paláci stretol s kráľovnou Alžbetou II. Brown a jeho manželka Sarah opustili palác po súkromnej audiencii u kráľovnej, ktorá trvala takmer hodinu. Brown zamieril zo sídla britskej kráľovnej priamo do svojho nového domova na Downing street 10, ktorý len pred pár hodinami a po desiatich rokoch opustil Tony Blair.

Británia sa pripravuje na nový štýl premiéra Gordona Browna, hoci bude s veľkou pravdepodobnosťou presadzovať rovnakú agendu ako Tony Blair. Browna vnímajú ako väčšieho euroskeptika, keď príde na záležitosti Európskej únie a obozretnejšieho vo vzťahu k Washingtonu.

České úrady dnes potvrdili výskyt smrteľne nebezpečného vírusu vtáčej chrípky v hydinárni. Hovorca českej veterinárnej správy Zbyněk Semerád prípad označil za "najvážnejšiu nákazu zvierat" v krajine za posledných päť rokov. Hydináreň v Noříne sa nachádza štyri kilometre od farmy v Tisovej, kde minulý týždeň zlikvidovali 6000 moriakov. Prvé prípady vtáčej chrípky v českých hydinových chovoch tamojšie úrady pripisujú podstielke kontaminovanej divým vtáctvom. Minulý rok v Českej republike našli 14 vtákov nakazených H5N1, vo všetkých prípadoch divé labute.

Vlna extrémnych horúčav v južnej Európe si už vyžiadala takmer 50 obetí. V Grécku, Rumunsku, Bulharsku, Taliansku, Turecku a na Balkáne prekročila teplota v posledných dňoch 40 stupňov. Horúčavy by mali trvať najmenej do štvrtka. Nemecko, naopak, postihla víchrica a Britániu povodne, ktoré si vyžiadali už štyri ľudské životy.

Silný cyklón Yemyin pripravil v Pakistane o domov približne štvrť milióna obyvateľov, ktorí v niektorých prípadoch našli útočisko na strechách a stromoch. Morský príboj a rozvodnené rieky zaplavili desiatky dedín a odniesli dôležité cesty. " Cyklón v Arabskom mori od utorka, keď zasiahol prímorské oblasti silnými zrážkami vetrom s rýchlosťou do 130 kilometrov za hodinu, zabil najmenej 21 ľudí. Pakistanskú pevninu zasiahla silná búrka už v sobotu, keď v Karáčí zahynulo najmenej 235 ľudí.

Turecká armáda žiada od vlády schválenie invázie do Iraku, kde chce bojovať proti kurdským gerilám útočiacim na Turecko. Šéf tureckých ozbrojených síl v apríli požiadal vládu o schválenie cezhraničnej operácie v severnom Iraku, čím zvýšil tlak na Spojené štáty americké a Irak, aby zakročili proti kurdským povstalcom na severe Iraku. Turecká vláda však rozhodla, že prioritou by mal byť boj proti partizánskym skupinám na území Turecka.

Súd v južnom Kazachstane poslal 21 ľudí do väzenia za nedbanlivosť, ktorá viedla k nakazeniu 118 detí a 14 matiek vírusom HIV. Deväť detí chorobe už podľahlo. Súd personálu detských nemocníc vymeral tresty od 9 mesiacov po osem rokov odňatia slobody. Vyšetrovanie ukázalo, že nakazení buď dostali transfúziu infikovanej krvi, alebo injekciu nesterilizovanou ihlou. V nemocniciach na juhu Kazachstanu je bežné, že ľudia musia podplatiť lekára, aby dostali bezpečnú transfúziu.

Všetkých 22 osôb na palube lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok na juhu Kambodže, zahynulo. Záchranné tímy predtým v ťažko dostupnej horskej oblasti lokalizovali vrak lietadla. Medzi cestujúcimi v lietadle boli aj traja českí turisti. Lietadlo podľa záchranárov pravdepodobne za zlej viditeľnosti narazilo do kopca.

Bývalého poslanca Petra Ďuračku, dnes senát Krajského súdu v Bratislave odsúdil za daňový podvod na 8 rokov za mrežami. Zároveň je povinný uhradiť škodu Daňovému úradu vo výške viac ako 8 a pol milióna Sk. Rozsudok KS nie je ešte právoplatný.

16-ročný žiak osobitnej školy Mário G. z Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice-okolie je obvinený z vraždy. Za tento čin hrozí 20 až 25 rokov väzenia, prípadne doživotný trest odňatia slobody, tieto sadzby sa však v prípade mladistvej osoby znižujú na polovicu. Mário údajne fyzicky napadol 16-ročnú Evu z Družstevnej pri Hornáde. Dievča dobil nezisteným predmetom do hlavy. Eva odmietla jeho návrh na sexuálny styk. Vražda sa stala 20. apríla.

Pri výkupe pozemkov pod žilinskú automobilku Hyundai/Kia sú stále problémy. Podľa ministerstva hospodárstva vysporiadanie pozemkov a následný odpredaj kórejskému investorovi sa neukončí ani v tomto roku. Ku koncu mája sa vykúpilo vyše 99 % pozemkov. "Problémy s výkupom pozemkov pretrvávajú najmä z dôvodu dedičských konaní," vysvetľuje ministerstvo hospodárstva .

Kurzy NBS platné od zajtra:

Euro - 33,96
USD - 25,27
GBP - 50,44

Sport

Ruský Chimik Moskovská oblasť ponukol ročný kontrakt slovenskému hokejistovi Petrovi Bondrovi. Informujú o tom ruské médiá. Bondrovi vypršala po skončení poslednej sezóny zmluva s Chicagom, vedenie Blackhawks s ním novú zatiaľ podpísať neplánuje. Pre NHL je 39-ročný Bondra voľným hráčom, dokonca uvažuje aj o konci kariéry.

So službami slovenského hokejistu Milana Jurčinu vládla vo Washingtone spokojnosť. Odchovanec Liptovského Mikuláša patril v závere sezóny medzi kľúčových hráčov Capitals. Washington ponúkol slovenskému hokejistovi ročný kvalifikačný kontrakt a 10-percentné navýšenie zmluvy. Jurčina sa do 5. júla musí rozhodnúť, či ponuku prijme, alebo pôjde na arbitráž.

Novou posilou úradujúceho futbalového majstra zo Žiliny sa stal stredopoliar Juraj Ančic. Dvadsaťpäťročný rodák z Trenčína prestupuje pod Dubeň zo Slovana Liberec, ktorého bol kmeňovým hráčom. Posledný polrok však strávil na hosťovaní v Sparte Praha, v ktorej sa radoval z českého titulu.

Čoskoro 30-ročný slovenský futbalista Vratislav Greško, naposledy hráč Norimbergu, sa predbežne dohodol s nemeckým prvoligovým futbalovým klubom Bayer 04 Leverkusen na svojom návrate do tohto tímu po takmer siedmich rokoch. Po absolvovaní lekárskej prehliadky by mal budúci pondelok podpísať zmluvu na dva roky.

Podľa talianskeho internetového portálu Tutto Napoli sa slovenský futbalista Marek Hamšík stal za odstupné 7 miliónov eur posilou nováčika najvyššej súťaže Serie A - SSC Neapol. Informáciu však dementoval Hamšíkov manažér Juraj Vengloš: "Neviem, na základe akého zdroja takáto správa vznikla. Nie je to pravda. Marek Hamšík je v tejto chvíli stále hráčom Brescie. Na tomto fakte sa nič nezmenilo."

********************************
V noci bude polojasno až oblačno. Len ojedinele občasný dážď alebo prehánky.
Zajtra cez deň polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele prehánky alebo občasný dážď.

Najnižšia nočná teplota 14 až 10, v údoliach miestami okolo 8 stupňov.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 18 stupňov.
Slabý, v západnej polovici prevažne západný vietor 10 až 25 km/h.