Friday, June 22, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Hlavy štátov a vlád EÚ včera na pracovnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli schválili vstup Cypru a Malty do eurozóny. Cyprus a Malta potom budú mať šesť mesiacov na finálne prípravy na prechod z domácej meny na euro. Obe krajiny, ktoré sa stali členmi únie v máji 2004, chcú prijať euro 1. januára 2008.

Španielska polícia objavila včera 100 kilogramov výbušnín ukrytých v aute v juhošpanielskom meste Ayamonte pri portugalských hraniciach. Našla tiež dokumenty súvisiace s baskickou separatistickou organizáciou ETA. Polícia nález vyšetruje.

ETA, ktorá bojuje za nezávislosť Baskicka, za posledné štyri desaťročia pripravila o život asi 800 ľudí. Posledný vážny útok sa stal v decembri, keď na madridskom letisku zabila bomba dvoch Ekvádorčanov.

Do mailového systému amerického ministerstva obrany sa v stredu nabúrali hackeri. Včera o tom informoval hovorca Pentagonu. Ministerstvo muselo dočasne odstaviť e-mailové schránky viac ako tisícke pracovníkov Pentagonu. Podľa hovorcu sa hackerom nepodarilo dostať k žiadnym utajovaným informáciám.

Podpora amerického prezidenta Georgea Busha klesla na nové historické minimum. Podľa najnovšieho prieskumu magazínu Newsweek Bushovu politiku schvaľuje už len 26 percent Američanov, čo je najmenej od roku 1974, keď mal vtedajší prezident Ricahrd Nixon tesne pred svojím odstúpením pre aféru Watergate podporu 23 percent občanov.

Pre popadané stromy po veternej smršti je od 8-mej h. večer uzatvorená a neprejazdná diaľnica D2 v úseku od diaľničného hraničného priechodu s Českou republikou v Kútoch až po odbočku na Lozorno. Pezinská Baba je síce prejazdná, ale sú na nej popadané časti stromov.

Vietor poškodil v Bratislave viaceré strechy budov, napríklad na Hlavnej pošte na Námestí SNP, a na Obchodnej ulici. Nárazový vietor hodil na zvodidlá náves kamióna, ktorý prechádzal po Prístavnom moste. Vodič kamiónu sa nezranil.
Búrka tiež spôsobila zastavenie premávky na hlavnej železničnej trati medzi Bratislavou a Kútmi. Nefungovalo ani spojenie s Viedňou po oboch prístupových trasách kvôli problémom v Rakúsku.

Neprejazdný je aj hlavný ťah medzi Trnavou a Žilinou, pretože popadané stromy zablokovali trať pri Brestovanoch za Trnavou, ako aj medzi Považskou Bystricou a Považskou Teplou. Železničiari zatiaľ nevedia, koľko času si vyžiada odstránenie následkov počasia.

Popradskí hasiči zasahovali včera večer na sídlisku Juh a a tiež na ceste medzi Podbanským a Štrbským plesom. Odstraňovali popadané stromy na ceste.

Územie Českej republiky zasiahli silné búrky s krupobitím včera popoludní a večer. Popoludní zasiahli Juhočeský, Juhomoravský, Pardubický kraj a Vysočinu, s prívalovými dažďami bojuje viac než polovica Zlínskeho kraja. Zasiahnuté boli takisto stredné Čechy a stredná Morava. Najhoršia situácia bola v oblasti Havlíčkovho Brodu. Víchrica zasiahla čiastočne aj Pelhřimovsko. Silný vietor polámal desiatky stromov aj v Stredočeskom kraji.

Kurzy NBS Euro - 33,82 , Americký dolár - 25,24 a Britská Libra - 50,32 halierov

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila už do semifinále dvojhry na turnaji WTA v holandskom Hertogenboschi. Turnajová päťka si vo včerajšom štvrťfinále poradila s nedávnou finalistkou grandslamového Roland Garros Srbkou Anou Ivanovičovou za 75 minút hladko 6:3, 6:1. V atraktívnom súboji dvoch hráčok z najlepšej svetovej desiatky Hantuchová zdolala veľký srbský talent bez väčších problémov, keď využila všetky štyri brejkové možnosti.

*********************************
Spočiatku veľká oblačnosť, cez deň oblačno až polooblačno a miestami
prehánky alebo búrky. Slabý, cez deń južný vietor 3 až 6 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st. Najvyššia denná teplota 26 až 31 st.