Monday, June 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

14.00
Generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer pozval Rusko na inšpekcie americkej raketovej základne v Poľsku. Tá je súčasťou plánovaného protiraketového dáždnika USA. Ruskí špecialisti by sa mali osobne presvedčiť, že batéria desiatich rakiet-interceptorov nie je namierená proti Rusku, citovali Scheffera ruské médiá.

Európska únia otvorí ďalšie dve z 35 negociačných kapitol v prístupových rokovaniach s Tureckom. Dnes sa na tom dohodli diplomati zastupujúci členské krajiny EÚ.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na možný výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov. Úrad neodporúča používať telové mlieko AQUOLINA, od talianskeho výrobcu Selectiva. Obaly tohto kozmetického výrobku pripomínajú ochutené mliečne nápoje, čím môže najmä u detí prísť k ich zámene s potravinou.

Podobne Úrad verejného zdravotníctva neodporúča hlbokočistiaci zvlhčujúci šampón Deep Moisturising Shampoo od britského výrobcu OSMO ESSENCE. Ten obsahuje karcinogénnu látku.

Výstavu Poklady východného Slovenska od stredoveku po barok (14. - 18. storočie) zo zbierok Východoslovenského múzea otvorili cez víkend v Normandskom múzeu vo francúzskom meste Caen. Najväčší výstavný projekt Východoslovenského múzea v 135-ročných dejinách je porovnateľný len so zahraničnými výstavnými projektmi. Výstava potrvá do 4. novembra.

Ani po dnešnom rokovaní zástupcov mesta Poprad, krajského a obvodného úradu životného prostredia, ornitológov a ďalších odborníkov nie je budúcnosť popradského predstaničného parku jednoznačná. Mesto už dlhodobejšie pripravuje jeho zásadnú rekonštrukciu. Brzdou je však početná kolónia havrana čierneho.

Práve pre nadmerný počet tohto chráneného živočíšneho druhu park chátra, je spustnutý a obyvatelia mesta ho radšej obchádzajú. Mesto požiada ministerstvo životného prostredia o predĺženie výnimky na zhadzovanie hniezd do konca apríla 2008. "Ak ju dostaneme, skúsime ešte rok pracovať so zhadzovaním hniezd a plašením, ak nie, som pripravený aj na extrémne riešenie - park nebudeme rekonštruovať a uzavrieme ho," vyjadril sa primátor.

Slovenskí karatisti získali na majstrovstvách sveta v talianskom Bergame pod vedením šéftrénera Ladislava Klementisa spolu šesť medailí. Najvzácnejší kov vybojovalo v sobotňajší úvodný deň šampionátu najskôr družstvo žien v kata v zložení Linda Malíková, Barbora Buchtová a Dušana Čierna, o druhú zlatú radosť pre slovenské farby sa potom v sobotu večer zaslúžila Barbora Buchtová v kata jednotlivkýň.
Tretie celkové prvenstvo pre SR pridala včera popoludní Mária Černá v športovom zápase kumite v kategórii nad 60 kg.
**********************************
N O C:
Polojasno, postupne na západe a severozápade oblačno a tu miestami prehánky alebo búrky. Najnižšia nočná teplota 18 až 14 stupňov, na juhozápade až 20 st. Juhovýchodný až južný vietor prechodne zosilnie na 5 až 10 m/s, v nárazoch 15 až 25 m/s.

U T O R O K:
Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 23 až 27 stupňov, na severozápade okolo 21 stupňov a na juhu východného Slovenska do 30 stupňov. Juhozápadný vietor 3 až 6 m/s prechodne s nárazmi okolo 15 m/s.