Thursday, June 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17.30
Príjemný podvečer
Vojenské vrtuľníky dnes zachraňovali zo striech Pakistancov, ktorí unikli pred záplavami, vyvolanými cyklónom Yemyin. Tropická búrka, ktorá v utorok zasiahla južnú oblasť Pakistanu zabila 21 ľudí a 250 tisíc obyvateľov pripravila o domov. Záplavy však celkovo postihli až 800 000 osôb. Búrky cez víkend zasiahli aj prístavné mesto Karáči, kde zabili okolo 230 ľudí.
Pri Turbate dnes ráno pristáli armádne lietadlá, ktoré priviezli humanitárnu pomoc, lieky a iné zásoby. Vojaci sa tiež postarali o pomoc a bezpečnosť cestujúcich vlaku, ktorý uviazol v provincii potom, ako dážď odplavil trať. Námorné sily zachránili mexických a indických námorníkov, ktorých tri dni unášali morské prúdy.
Cyklón Yemyin je v tohtoročnej sezóne už druhou silnou tropickou búrkou v severnom Indickom oceáne.

Portugalsko, ktoré 1. júla preberie rotujúce predsedníctvo Európskej únie, neplánuje diskusiu o hraniciach EÚ a ani o členstve Turecka, ako navrhuje Francúzsko. Portugalský minister pre európske záležitosti informoval novinárov, že Francúzsko má právo otvoriť túto otázku, no jeho krajina je presvedčená, že únia by sa teraz mala zamerať na dopracovanie svojej "reformnej zmluvy."

Nový britský premiér Gordon Brown začal deň po svojom menovaní do funkcie formovať svoj nový kabinet. Vybral do neho ministrov, ktorí majú signalizovať jeho nové priority a charakterizovať kabinet ako "vládu zmeny".

Bývalý britský premiér Tony Blair začne okamžite vykonávať funkciu vyslanca pre Blízky východ. Pravdepodobne už v júli zavíta do blízkovýchodného regiónu. Ako uviedol, nová pozícia je pre neho "veľkou výzvou".

Rozsiahle lesné požiare, ktoré si doteraz vyžiadali evakuáciu viac ako 3.500 obyvateľov, už štyri dni sužujú obľúbený kalifornský výletný región Lake Tahoe v pohorí Sierra Nevada. S ohňombojovalo ešte v stredu miestneho času približne 1.900 príslušníkov požiarnych zborov. Oheň zničil dovedna viac ako 270 obytných domov a iných objektov a spustošil zároveň aj 1.250 hektárov porastu. Škody priebežne vyčíslili na viac ako 140 miliónov dolárov.

Všetky indonézske aerolínie a niektoré z Ruska, Ukrajiny a Angoly budú mať zakázané lietať do krajín Európskej únie. Dnes to oznámila Európska komisia. Ako dôvody uviedla bezpečnostné obavy. Zákaz začne platiť 6. júla.

Austrálsky premiér John Howard vyjadril nádej, že najhoršie sucho za posledné storočie v krajine by sa dnes už mohlo skončiť. Niektoré časti štátu Viktória totiž postihli záplavy.

Mierne zemetrasenie dnes otriaslo japonskou metropolou Tokio a priľahlými oblasťami. Seizmológovia však nevydali varovanie pred prípadnými prívalovými vlnami cunami a neobjavili sa ani správy o materiálnych škodách či zraneniach.

Otrasy mali predbežnú magnitúdu 4,1. Epicentrum bolo v hĺbke desať kilometrov pod zemským povrchom v západnej časti tokijskej metropolitnej oblasti, neďaleko centra hlavného mesta.

Karpatské bukové pralesy na Slovensku a Ukrajine sa dnes dostali do Zoznamu svetového dedičstva. Rozhodol o tom Výbor svetového dedičstva, ktorý zasadá na Novom Zélande. Ide o národné prírodné rezervácie Stužica, Havešová, Rožok a Vihorlat.

Do záverečného schvaľovacieho konania svetového prírodného dedičstva sa zo 183 štátov dostali úspešné nominácie len piatich z nich, okrem Slovenska a Ukrajiny ešte z Číny, Kórey, Španielska a Madagaskaru. Výbor neschválil napríklad nomináciu známeho talianskeho pohoria Dolomity. Medzinárodný výbor zaradil všetkými hlasmi slovensko-ukrajinské bukové pralesy na najvyššiu úroveň, ktorú predtým dosiahli také národné parky ako Yellowstone a Grand Canyon v USA, Mt. Everest alebo africké Kilimandžáro.

Obaly potravín budú lepšie informovať. Slovenskí spotrebitelia sa čoskoro dozvedia viac informácií o zložení potravín, ktoré nakupujú. Okrem toho od júla vstúpia do platnosti aj nové európske pravidlá, ktoré majú zabrániť klamlivej reklame o potravinách. Na obaloch potravín budú aj prehľadné informácie o ich výživnej hodnote. Na obale bude teda vyznačené, koľko kalórií jedna porcia obsahuje a koľko to je percent odporúčaného denného energetického príjmu. Chýbať nebude ani údaj o podiele cukrov, tukov či nasýtených mastných kyselín.

Od dnes až do nedele 1. júla bude v Kežmarku a okolí 12. Národný zraz cykloturistov. Slávnostné otvorenie podujatia a prvý výjazd na cyklotúry sa začnú zajtra o 9.00 h na nádvorí Kežmarského hradu.

V Tatranskej galérii v Poprade otvorili výstavu Slovenské eurové mince. Ide o výstavu výtvarných návrhov slovenských strán eurových mincí. Slávnostne ju otvoril člen Bankovej rady Národnej banky Slovenska a výkonný riaditeľ za oblasť výskumu NBS Ľudovít Ódor.

Popradské kultúrne leto 2007 pokračuje aj v týchto dňoch. Dnes sa v Divadelnej sále Domu kultúry predstaví Radošinské naivné divadlo. Hra Stvorenie sveta sa začne o siedmej večer.

Po ročnej prestávke sa do obce Východná vracia folklórny festival Východná. Začne sa v piatok a potrvá do nedele.

Euro 33,82, americký dolár 25,11 a britská libra 50,
Najmladším pilotom v histórii, ktorý v jednomotorovom lietadle sám obletel zemeguľu, sa dnes stal 23-ročný Američan Barrington Irving.

Svoju trojmesačnú cestu dnes úspešne ukončil, keď pristál v meste Opa-Locka blízko Miami v štáte Florida. Irving, študent leteckej a vesmírnej techniky, odštartoval z Miami 23. marca. Lietadlo typu Kolumbia si sám zostrojil zo súčiastok, ktoré mu darovali letecké spoločnosti.

Irving je zároveň aj prvým černochom, ktorý sa podujal na takúto cestu. Ako napísal na svojej internetovej stránke, cieľom jeho cesty bolo priniesť nádej príslušníkom menšín z chudobných štvrtí. "Chcem ukázať, že vo svojom živote môžu urobiť viac, ako len kradnúť," vyjadril sa Irving.

ŠPORT
Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do 3. kola dvojhry na trávnatých dvorcoch v londýnskom Wimbledone. V dnešnom stretnutí 2. kola zdolala skúsenú Rusku Jelenu Lichovcevovú 7:5, 7:6. 24-ročná popradská rodáčka si medzi najlepšími 32 hráčkami zmeria sily so Slovinkou Katarinou Srebotnikovou. Proti tejto 26-ročnej momentálne 22. tenistke počítačového poradia má dokonalú bilanciu 5:0, pričom ju naposledy zdolala práve v 3. kole vlaňajšieho Wimbledonu.

Hokejový útočník Peter Bondra, ktorý pôsobil v uplynulej sezóne v drese Chicago Blackhawks, je už na Slovensku. Ešte stále zvažuje koniec kariéry. O údajnej ponuke od ruského klubu Chimik Moskovská oblasť Bondra nevie. Ak by aj bola, neprijal by ju.

*******************************
NOC:Prevažne polojasno. Najnižšia nočná teplota 11 až 6 st.Západný až severozápadný vietor do 5 m/s.

DEŇ:
Polojasno až oblačno. Neskôr ojedinele prehánky alebo občasný dážď.Najvyššia denná teplota 20 až 25 st, na severe miestami i chladnejšie. Slabý, prevažne juhozápadný vietor do 4 m/s.