Thursday, June 28, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 29.06.2007

Potom, ako v stredu Gordon Brown vystriedal na poste britského premiéra Tonyho Blaira, vymenoval včera členov novej vlády. V novej vláde sú okrem nových tvárí aj ministri, ktorí pôsobili už v predchádzajúcom Blairovom kabinete. David Miliban sa stal vo veku 41 rokov najmladším ministrom zahraničia za posledných 30 rokov. Historické zápisy menila aj Jacqui Smithová, ktorá sa ako prvá žena v Británii stala ministerkou vnútra.

Španielska polícia zatkla včera talianskeho občana v súvislosti s únosom štvorročného britského dievčatka Madeleine McCannovej, ktorá zmizla pred dvoma mesiacmi počas dovolenky s rodičmi v Portugalsku. Španielska CNN+ priniesla špekulácie, že muža polícia zadržala pre pokus vymámiť peniaze od rodiny unesenej. Zadržaný muž sa pokúšal predať informácie o mieste jej pobytu.

Ultrapravicová strana Liga poľských rodín, ktorá je súčasťou vládnej koalície, včera odmietla dohodu o novej zmluve o Európskej únii, ktorou sa skončil minulotýždňový summit. Liga vyhlásila, že neuznáva mandát medzivládnej konferencie EÚ, ktorá má budúci mesiac navrhnúť opravenú verziu európskej zmluvy.

Po troch predchádzajúcich neúspechoch Rusko včera úspešne otestovalo morskú verziu novej balistickej rakety Bulava. Ako povedal hovorca ruských námorných síl Igor Dygalo, raketa zasiahla svoj cieľ na ostrove v Tichom oceáne, po jej odpálení z ponorky Dmitrij Donskoj v severoruskom Bielom mori. Prezident Vladimir Putin označil Bulavu sa kľúčový komponent ruských jadrových síl a vyzdvihol jej schopnosť preniknúť cez každú prípadnú protiraketovú obranu.

Slovenský Parlament definitívne schválil vládnu novelu Zákonníka práce. Poslanci podporili len tie poslanecké návrhy z rozpravy, ktoré predložili poslanci vládnej koalície. Novela Zákonníka práce sa začne uplatňovať v praxi od 1. septembra tohto roka.

Kurzy NBS:

EUR - 33,83
USD - 25,12
GBP - 50,33

Slovenský futbalista Marek Hamšík sa včera podvečer definitívne dohodol na svojom prestupe do tímu nováčika najvyššej talianskej futbalovej súťaže SSC Neapol. Tlačovej agentúre SITA to potvrdil hráčov agent Juraj Vengloš. "Hamšík sa Neapolu upísal na päť rokov. Internetový portál Tutto Napoli informoval o odstupnom 7 mil. Eur.

Daniela Hantuchová včera zdolala skúsenú Rusku Jelenu Lichovcevovú v druhom kole dvojhrťy vo Wimbledone. V treťom kole ju čaká Slovinka Katarina Srebotnikova.

Daniela však skončila vo štvorhre, keď s Ivanovičovou nestačili na deblové špecialistky a nasadené trojky z Taiwanu Jung-jan Čan a Čia-jung Čuang a vo vyrovnanom stretnutí im podľahli 6:7 (4), 4:6.

Skúsený slovenský hokejista Jozef Stümpel bude aj naďalej obliekať dres tímu NHL Florida Panthers. Odchovanec nitrianskeho hokeja sa podľa informácii kanadskej televíznej spoločnosti TSN upísal floridskému klubu na dva roky, počas ktorých by mal zinkasovať 4,5 milióna dolárov.

****************

Dnes bude polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele
slabé prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Juhozápadný až západný vietor 10 až 20 km/h.