Sunday, June 24, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

25.06.2007 07:00

Britského ministra financií včera potvrdili ako nového lídra labouristov na konferencii strany v Manchestri. Proti Brownovi nikto nehlasoval. O dva dni by mal nahradiť odchádzajúceho premiéra Tonyho Blaira. Brown svoju novú úlohu prijal "s pokorou a hrdosťou" s tým, že "vodcovstvo je neuveriteľná zodpovednosť." Brown prevzal pozíciu predsedu strany po Blairovi, ktorý bol na čele labouristov od roku 1994.

Izraelská vláda schválila uvoľnenie stoviek miliónov dolárov získaných na daniach v prospech Palestíny. Tento krok Izrael podnikol pred blízkovýchodným summitom, ktorý sa koná v Egypte.

Zosadený palestínsky premiér Ismaíl Haníja odmietol summit, ktorý bude v Egypte za účasti Izraela a lídrov arabských krajín. Haníja povedal, že jeho ľud sa môže spoliehať iba na "odpor". Haníja ďalej dodal, že "Američania nič nedajú, Izrael nič nedá. Naša zem, náš národ sa nám vrátia len nezlomnosťou a odporom".

V Tatrách sa zranila rodina českých turistov. Pri výstupe cez Priečne sedlo sa pravdepodobne z Priečnej vežičky uvoľnil veľký skalný blok. Padajúce skaly zasiahli štvorčlennú skupinu. Leteckí záchranári ich s ťažkými zraneniami previezli do popradskej nemocnice.

Večer zasahovali leteckí záchranári vo Vysokých Tatrách pod Sedielkom v Malej Studenej doline. Na snehu sa pošmykol 34-ročný maďarský turista. Pri páde si poranil na skalách hlavu, zlomil sánku, predlaktia rúk a utrpel ďalšie poranenia.

euro 33,70 americký dolár 25,07 britská libra 50, 09

Polojasno až oblačno a ojedinele prehánky alebo búrky. Na juhozápade
prevažne slnečno.
Najvyššia denná teplota 25 až 30, na juhozápade a juhu stredného
Slovenska okolo 32 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Južný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s

Londýn 14 °C dážď
Brusel 16 °C búrky
Paríž 18 °C prehánky
Rím 32 °C slnečno
Atény 36 °C jasno