Thursday, June 21, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 21.4.2007

Na hydinovej farme v Českej republike potvrdili výskyt kmeňa H5N1 vtáčej chrípky, ktorý môže byť nebezpečný pre človeka. Na farme Tisová v okolí mesta Ústí nad Orlicí už zahynulo 1800 moriek, pričom celý chov tvorilo 6000 kusov. Kompetentné orgány ešte v stredu vyhradili okolo farmy trojkilometrovú ochrannú zónu a vytvorili aj kordón s 10-kilometrovým priemerom. V Českej republike zatiaľ vtáčiu chrípku zistili iba v prípade divých labutí, prvý prípad bol identifikovaný v marci 2006.

Krátke, ale silné búrky v Rakúsku s prudkým dažďom a miestami aj krupobitím napáchali v noci zo stredy na štvrtok rozsiahle škody. Krúpy v spolkovej krajine Salzburg spôsobili škody na stovkách hektároch poľnohospodárskej pôdy, ktoré poisťovne vyčíslili na 400 000 eur. Hodinový silný dážď a krupobitie v regióne Pinzgau zablokoval 80-metrový úsek cesty v údolí Glemmtal, na ktorom sa vytvorila až trojmetrová vrstva bahna a štrku. Zosuvy zablokovali aj cesty v regióne Lungau. Okrem Salzburgu búrky zasiahli spolkové krajiny Korutánsko a Štajersko.

Veľké škody hlásia aj z juhu Nemecka, kde mali búrky za následok najmenej jednu obeť a viacerých zranených. Niekoľko bleskov zasiahlo obytné domy, ktoré začali horieť. Škody sa odhadujú na milióny eur. Silné búrky boli aj vo Francúzsku a Švajčiarsku. Taliansko zase sužujú horúčavy.

Francúzsko dnes úspešne odpálilo testovaciu medzikontinentálnu raketu. Raketa nahradí balistickú strelu more-zem a bude sa používať ako súčasť novej triedy jadrových ponoriek, ktoré tvoria základ francúzskej politiky nukleárnej obrany, informoval minister obrany. Strelu odpálili zo základne na juhovýchode Francúzska a dopadla do severného Atlantiku "ďaleko od amerického pobrežia", uviedol minister. Francúzsko má štyri raketonosné nukleárne ponorkamy.

Americká armáda stupňuje v Iraku útoky proti sieťam al-Kájdy. Okolo desaťtisíc amerických a irackých vojakov za podpory helikoptér spustilo v utorok operáciu s cieľom vykoreniť v regióne militantov z al-Kájdy. " Najmenej 41 povstalcov v posledných dvoch dňoch zahynulo rukou americkej armády. Americká armáda prišla za posledných 24 hodín o 14 svojich vojakov.

Spojené štáty zvýšia svoju vojenskú pomoc Izraelu a podpíšu novú dohodu, ktorá krajine zabezpečí americkú pomoc pre nasledujúce desaťročie.Oznámil to americký prezident George W. Bush. Tento rok Izrael od USA dostane vojenskú pomoc v hodnote 2,4 miliardy dolárov. Izrael požiadal o postupné navyšovanie o 50 miliónov dolárov ročne.

Izraelské úrady dnes evakuovali do Egypta desiatky Palestínčanov z Pásma Gazy, ktorí niekoľko dní čakali na hraničnom priechode. Židovský štát podľa neho v spolupráci s Káhirou a Palestínskou samosprávou rozhodol, že evakuuje do Egypta utečencov, ktorí uviazli na priechode Erez medzi Pásmom Gazy a Izraelom.



Americkému raketoplánu Atlantis môžu pri dnešnom pristávaní na floridskom Myse Canaveral hroziť búrky, dážď a nízka oblačnosť. "Najväčšie obavy pred dnešným pristátím spôsobuje búrkový front, dážď a oblačnosť vo výške 900 metrov," povedal hovorca George Diller.

Policajti možno budú v blízkej budúcnosti testovať vodičov za volantom na prítomnosť drog. Túto novinku sa snaží Ministerstvo zdravotníctva presadiť v spolupráci s Ministerstvom vnútra a Prezídiom Policajného zboru.

Kurzy NBS platné od zajtra: Euro - 33,82 , Americký dolár - 25,24 a Britská Libra - 50,32 halierov

Sport

Druhý najstarší hokejový turnaj v Európe Tatranský pohár sa bude tento rok v Poprade hrať jubilejný 60. raz. Od 22. do 25. augusta sa pod Tatrami zíde šestica tímov, o dva menej ako vlani. Do Popradu zavítajú okrem domáceho HK Aquacity ŠKP aj slovenský majster Slovan Bratislava, reprezentačný tím Slovenska do 20 rokov, české Vítkovice, reprezentácia Švajčiarska do 20 rokov a poľský šampión Podhale Nowy Targ.

Slovenský futbalista Marek Hamšík je v súčasnosti na roztrhanie. O hráča talianskeho druholigového klubu Brescia sa "čerstvo" zaujímajú aj nováčik najvyššej súťaže Neapol a ďalší tím Serie A - Cagliari. Podľa talianskych médií ponúka Neapol za 19-ročného Hamšíka päť miliónov eur + dvoch hráčov k tomu. S najväčšou pravdepodobnosťou by sa celá záležitosť mala dotiahnuť do konca júna. povedal hráčov zástupca Juraj Vengloš. Ponuky na Hamšíka sa valia zo všetkých strán, o jeho služby sa podľa prevažne talianskych médií zaujímali napríklad aj Manchester United, FC Chelsea, Real Madrid, FC Barcelona, AC Miláno, Šachťor Doneck, Juventus Turín, Sampdoria Janov alebo Fiorentína.

Americké sesterské tenisové duo Serena a Venus Williamsové bude hrať vo Wimbledone s raketami, na ktorých bude 22-karátové zlato. Serena bude mať čiernu a Venus využije bielu raketu. Američanky budú mať na rámoch lupienky 22-karátového zlata. "Nepoznám lepšie miesto na použitie rakiet so zlatom, ako je Wimbledon," povedala Serena Williamsová.

*******************************
N O C:
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach prehánky alebo búrky, ojedinele aj s krupobitím. Postupne od západu ustávanie zrážok a čiastočne zmenšovanie oblačnosti.
Najnižšia nočná teplota 17 až 13 stupňov.

Zajtra bude Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 26 až 30, na severe miestami okolo 24 stupňov. Slabý premenlivý vietor.

U P O Z O R N E N I E: Večer a v noci sa na území Slovenska ojedinele vyskytnú úhrny 30 až 60 mm a krupobitie.