Monday, June 25, 2007

Pripravil Michal Novák

18:00 25.06.2007

Posledným oficiálnym stretnutím britského premiéra Tonyho Blaira vo funkcii bude rozhovor s kalifornským guvernérom a bývalou filmovou hviezdou Arnoldom Schwarzeneggerom zajtra ráno. Blair bude s hviezdou z trilógie Terminátor diskutovať o klimatických zmenách.

Helikoptéry a špeciálne lietadlá dnes povolali na pomoc požiarnikom pri hasení série požiarov v juhotalianskej Kalábrii a na ostrove Sicília. Situácia je obzvlášť vážna na Sicílii, kde museli evakuovať hostí z viacerých hotelov. Ohne vypukli v rôznych častiach Sicílie, na severozápade v blízkosti Palerma a pri mestách Trapani, Termini a Cefalu a v juhovýchodnej provincii Syrakúzy. V Katánii na východe ostrova dosiahli dnes teploty 44 stupňov.

46 stupńové horúčavy si v Grécku vyžiadali životy 2 dôchodcov. Zároveň sa rekordne zvýšil dopyt po elektrine potrebnej na klimatizáciu a v domácnostiach. Nemocnice po celej krajine sú v pohotovosti a samosprávy udržujú verejné zariadenia klimatizované pre tých, ktorí nemajú klimatizáciu doma.
Na hotel a policajné ciele v irackom Bagdade zaútočili samovražední atentátnici a pripravili o život najmenej 45 ľudí. Medzi obeťami je aj jeden poslanec, niekoľko policajtov a vodcov irackých kmeňov. Tri útoky prišli deň po tom, čo iracký súd odsúdil na smrť Alího Hasana al-Madžída, známeho ako Chemický Alí, za zmasakrovanie 182 000 Kurdov v roku 1988.

Univerzita OSN bude mať výskumné centrum na Slovensku. Ak vláda odsúhlasí vznik centra pre zdravé krajiny a ekosystémy, bude 15. pobočkou univerzity na svete. Ministerstvo školstva a ministerstvo financií majú za úlohu nájsť peniaze v štátnom rozpočte na jeho zriadenie a fungovanie. Na budúci rok by malo ísť na centrum takmer 45 miliónov korún.


Kurzy nbs platné od zajtra:
EUR 33,81
USD 25,12
GBP 50,18

Sport

Nemec Michael Schumacher sa vracia opäť k súťaženiu. Sedemnásobný majster sveta F1 potvrdil svoju účasť na pretekoch šampiónov, ktoré bude tento rok hostiť nový štadión Wembley. V Londýne sa stretne v súbojoch na identickej trati šestnásť pretekárov zo všetkých motoristických disciplín. Účasť už prisľúbili aj Briti Jenson Button, David Coulthard z F1 či zo seriálu rely Colin MCRay
**********************************
V noci bude polojasno, postupne na západe a severozápade oblačno a miestami prehánky alebo búrky. Zajtra cez deň polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najnižšia nočná teplota 18 až 14 stupňov, na juhozápade až 20 st.
Najvyššia denná teplota 23 až 27 stupňov, na severozápade okolo 21 stupňov a na juhu východného Slovenska do 30 stupňov.