Friday, June 22, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

22.6.2007 12:00

Francúzsko privedie v pondelok k jednému stolu USA, Čínu a 15 ďalších krajín, aby na parížskej konferencii prediskutovali situáciu v sudánskom regióne Dárfúr. Americká ministerka Condoleezza Riceová sa stretne s ostatnými rezortnými kolegami na medzinárodnej konferencii, ktorej cieľom bude zastaviť genocídu v Dárfúre.

Hlavný americký jadrový vyjednávač Christopher Hill vyhlásil, že jeho rozhovory so severokórejskými predstaviteľmi počas výnimočnej návštevy Pchjongjangu boli "veľmi užitočné a pozitívne". Hill taktiež vyhlásil, že KĽDR je pripravená čoskoro odstaviť jadrový reaktor v Jongbjone.

Biely dom poprel správy amerických médií, ktoré informovali, že sa blíži rozhodnutie o zatvorení väzenia na americkej základni Guantánamo.

Počasie večer skomplikovalo cestnú aj železničnú dopravu. Pre popadané stromy a poškodené trolejové vedenie meškali vlaky od pol hodiny do 5 hodín.

Na pracoviskách bratislavskej Fakultnej nemocnice s poliklinikou ošetrili po veternej smršti 15 zranených. Jedného z nich zasiahol blesk a je stále v ohrození života, ďalšieho poranili padajúce konáre. Väčšinu ľudí zranili padajúce konáre. Medzi ošetrenými bola aj žena, ktorá spadla na schodoch a zranila sa, keď chcela rýchlo zavrieť okno.

Projekt anglickej spoločnosti Dorchester Group of Companies, ktorá chce v Spišskej Novej Vsi postaviť športovo-relaxačné centrum Spišský raj, sa medzi obyvateľmi stretáva väčšinou s pozitívnou odozvou. Ľudia ocenili najmä to, že investor prinesie prácu a využitie potenciálu, ktorý má Spiš.

Volejbalová Európska liga mužov dnes pokračuje zápasmi 5. dvojkola. Slováci nastúpia v o šiestej v Leviciach proti výberu Lotyšska.

*********************************

Spočiatku veľká oblačnosť, cez deň oblačno až polooblačno a miestami
prehánky alebo búrky. Slabý, cez deń južný vietor 3 až 6 m/s. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st. Najvyššia denná teplota 26 až 31 st.

Predpoved
Londýn 19 °C prehánky
Brusel 17 °C dážď
Madrid 28 °C jasno
Záhreb 31 °C polooblačno
Atény 34 °C jasno