Friday, June 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.06.2007 15:00

Izraelský prezident Moše Kacav predložil svoju rezignáciu. Stalo sa tak jeden deň po tom, ako podpísal kontroverznú dohodu, v ktorej sa priznal k sérii sexuálnych priestupkov, vrátane sexuálneho obťažovania a nemravného správania.

Švédsko poskytne finančnú pomoc palestínskemu verejnému sektoru. Viac ako dva milióny eur pôjdu na platy zamestnancov v školstve, zdravotníctve a iných službách.

Viacúčelová športová hala Poprad Aréna získala cenu „STAVBA ROKA 2007“. Rozhodla o tom odborná porota 13.ročníka celoštátnej súťaže.
Aréna Poprad získala aj cenu za osobité architektonické riešenie stavebných konštrukcií.

Po ročnej prestávke sa do Východnej vracia 53. ročník folklórneho festivalu Východná. Začína sa dnes a bude trveť do nedele 1. júla. Príde okolo 1 300 účinkujúcich zo Slovenska, hostia z Turecka, Maďarska, Česka, Rumunska a Kamerunu. Na slávnostnom otvorení dnes o 20:00 bude aj prezident Ivan Gašparovič.

Dnes sa otvárajú brány 42. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. Festival potrvá do 7. júla a navštívia ho svetoznámi herci a filmári. Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu získa v Karlových Varoch herec, režisér a producent Danny DeVito.

Všetky tri slovenské reprezentantky vo vodnom slalome, ktoré nastúpili v kvalifikácii K1 žien na pretekoch 1. kola Svetového pohára v Prahe-Troji, boli úspešné a postúpili do zajtrajšieho semifinále. Elena Kaliská skončila piata, Gabrielu Stacherovú klasifikovali na 11.-ej a Janu Dukátovú, ktorá si v tomto areáli vlani vybojovala titul majsterky sveta, na 12. priečke.

Hokejový útočník Richard Kapuš sa vracia po dvojročnom pôsobení v ruskom Metallurgu Novokuzneck do Slovana Bratislava. S vedením sa 34-ročný center dohodol na trojročnej zmluve.

Podľa posledných slov generálneho manažéra tímu NHL Chicago Blackhawks sa zdá, že slovenský center Michal Handzuš v drese "jastrabov" napokon nezotrvá. Klub odmieta vyhovieť požiadavkám slovenského reprezentanta. Handzuš požaduje štvorročnú zmluvu na 16 miliónov dolárov.

********************************
Polojasno až oblačno. Ojedinele prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 stupňov.
Slabý premenlivý vietor do 4 m/s.

Najnižšia nočná teplota 15 až 11, v dolinách miestami okolo 9 stupňov.
Zajtra
Prevažne oblačno a miestami slabý občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 20 až 24 stupňov.

Aktuálne počasie v Európe:
Londýn - polojasno 20
Brusel - dážď 13
Madrid - jasno 26
Rím - polojasno 25
Atény - polojasno 30