Friday, June 29, 2007

Pripravil Michal Novák

11:00 29.06.2007

Londýnska polícia dnes uzavrela časť centrálneho Londýna po tom, čo v aute objavila podľa slov jej predstaviteľov "výbušné zariadenie". Zatiaľ nie je známe, o aké zariadenie išlo, ale policajný hovorca povedal, že onedlho poskytnú podrobnejšie informácie.

Izraelský prezident Moše Kacav podá pravdepodobne dnes demisiu. Stane sa tak len deň po tom, čo sa priznal k sexuálnym priestupkom. Kacav ukončí sedemročné funkčné obdobie len dva týždne pred tým, než jeho kreslo zaujme nositeľ Nobelovej ceny mieru Šimon Peres, ktorého parlament zvolil za prezidenta tento mesiac.

Americký Kongres chce obmedziť dovoz benzínu do Iránu. Návrh predpokladá sankcie voči spoločnostiam, ktoré v prípade, ak dovezú benzín do Iránu, stratia prístup na americký trh. Iniciatíva je podľa kongresmanov reakciou na aktuálne napätie, ktoré sa v Iráne prejavuje v súvislosti s nedostatkom benzínu a režim v Teheráne má dotlačiť k ústupkom v otázke jeho jadrového programu.

Španielska polícia zatkla včera dve osoby podozrivé v prípade únosu štvorročného britského dievčatka Madeleine McCannovej, ktorá zmizla pred dvoma mesiacmi počas dovolenky s rodičmi v Portugalsku. Zadržaní sa podľa polície snažili od rodičov obete vylákať peniaze výmenou za falošné informácie o jej pobyte.

Železničné spojenie medzi Parížom a jeho najväčším letiskom sa dnes ráno prerušilo, keď oheň v tábore rómskych kočovníkov poškodil dva mosty. Oheň zachvátil vyše 20 obytných príveso. Požiarnici ho uhasili za 90 minút. Spoločnosť SNCF vyslala na miesto požiaru svojich technikov. Podľa vyjadrenia jej hovorcu sa zatiaľ nedá predpovedať, kedy sa podarí obnoviť prevádzku na trati, ktorá slúži obyvateľom severných predmestí Paríža.

Tím inšpektorov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu ukončil návštevu hlavného severokórejského jadrového zariadenia. Tím konštatoval, že reaktor v Jongbjone je stále v prevádzke, Heinonen však napriek tomu vyjadril s návštevou spokojnosť, informovala Kjódo.

Po ročnej prestávke sa do Východnej vracia 53. ročník folklórneho festivalu Východná 2007. Začína sa dnes a bude trveť do nedele 1. júla. Pre deti je určený najmä sobotňajší program keď sa predstaví SĽUK s tanečnou veselohrou pre deti Gašparko. Do Východnej príde okolo 1 300 účinkujúcich zo Slovenska. Prídu aj zahraniční hostia, a to približne 180 účinkujúcich z piatich štátov - Turecka, Maďarska, Česka, Rumunska a Kamerunu.

Hokejový útočník Richard Kapuš sa vracia po dvojročnom pôsobení v ruskom Metallurgu Novokuzneck do Slovana Bratislava. S vedením sa 34-ročný center dohodol na trojročnej zmluve, ktorú podpíšu dnes popoludní. Informuje o tom klubová internetová stránka hcslovan.sk.

Slovenský futbalista Marek Hamšík sa včera podvečer definitívne dohodol na svojom prestupe do tímu nováčika najvyššej talianskej futbalovej súťaže SSC Neapol. Tlačovej agentúre SITA to potvrdil hráčov agent Juraj Vengloš. "Hamšík sa Neapolu upísal na päť rokov. Internetový portál Tutto Napoli informoval o odstupnom 7 mil. eur

****************

Dnes bude polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele
slabé prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 22 až 26, na severe miestami okolo 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Juhozápadný až západný vietor 10 až 20 km/h.