Friday, June 22, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

22.6.2007 15:00
Hranicu Slovensko – Ukrajina tento týždeň kontrolovali komisári Európskej únie. Z hľadiska našich plánov vstúpiť v januári 2008 do schengenského priestoru je táto kontrola kľúčová, uviedol dnes minister vnútra Robert Kaliňák. Prvé signály sú podľa neho povzbudivé, no dôležité bude to, čo sa objaví v správe.

Francúzsko privedie v pondelok k jednému stolu USA, Čínu a 15 ďalších krajín, aby na parížskej konferencii prediskutovali situáciu v sudánskom regióne Dárfúr. Americká ministerka Condoleezza Riceová sa stretne s ostatnými rezortnými kolegami na medzinárodnej konferencii, ktorej cieľom bude zastaviť genocídu v Dárfúre.

Nemecký podpredseda Európskej komisie kritizoval lídrov svojej krajiny za to, že sú k Poliakom necitliví. Nemecká politická elita podľa neho nikdy nepochopila, aké krehké sú nemecko-poľské vzťahy. Tie sú poznačené spomienkami na nacistickú okupáciu Poľska počas II. svetovej vojny.

Projekt anglickej spoločnosti Dorchester Group of Companies, ktorá chce v Spišskej Novej Vsi postaviť športovo-relaxačné centrum Spišský raj, sa medzi obyvateľmi stretáva väčšinou s pozitívnou odozvou. Ľudia ocenili najmä to, že investor prinesie prácu a využitie potenciálu, ktorý má Spiš.

Mesto Trnava hodnotí škody napáchané dažďovou víchricou. V priebehu hodiny, zasiahla okolo 170 stromov. Poškodené sú aj autobusové zastávky. Vzniknuté škody radnica odhaduje na viac ako milión korún.

Okolo 1 250 účinkujúcich sa predstaví na 42. ročníku trojdňového folklórneho festivalu Horehronské dni spevu a tanca, ktorý sa dnes začína v Heľpe. Festival otvorí koncert známej ľudovej hudby Diabolské husle, po ktorom bude nasledovať tradičná Privítanka v podaní domácich súborov
**********************
Polojasno až oblačno, večer od západu miestami prehánky a búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 stupňov.Najnižšia nočná teplota 18 až 13, na severozápade okolo 11 st.

Zajtra
Polooblačno až oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 24 až 29, na severozápade okolo 22 stupňov.