Monday, June 25, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 26.06.2007

Traja ľudia sa utopili a stovky ďalších uviazli v okolí mesta Sheffield na severovýchode Anglicka po tom, ako silné dažde spôsobili v oblasti veľké záplavy. Britský úrad životného prostredia už vydal 16 varovaní pred nebezpečnými povodňami. Silné búrky sužovali aj Rusko. O život prišli štyria ľudia.

Južnú Európu zasiahli extrémne horúčavy a roznietili požiare, ktoré ďalej šíria silné južné vetry. V Taliansku zaznamenali 25 požiarov, pričom najvážnejšia situácia bola na Sicílii, odkiaľ museli evakuovať niekoľko hotelov. V Grécku si horúčavy cez víkend vyžiadali dva ľudské životy a teploty v pondelok dosiahli na niektorých miestach 43 stupňov. Teploty by sa mali pohybovať na rovnakej úrovni celý týždeň.

Britský opozičný líder David Cameron vyzval nastávajúceho premiéra Gordona Browna, aby okamžite vypísal predčasné parlamentné voľby. Podľa Camerona nový líder labouristov nemá na vládnutie mandát. Brown sa funkcie predsedu Labouristickej strany ujal v nedeľu a zajtra sa stane aj premiérom. Ako predseda najväčšej parlamentnej strany sa automaticky stáva aj britským predsedom vlády bez toho, aby sa vypísali parlamentné voľby. Nový už v nedeľu vymenoval volebného šéfa strany, čo vyvolalo dohady o tom, že na budúci rok by sa v Británii mohli konať parlamentné voľby.

Britské jednotky v Iraku údajne zaregistrovali Iránske revolučné gardy pri prechode hranice do južného Iraku. Informuje o tom britský denník Sun. Ministerstvo obrany Veľkej Británie správu nepotvrdilo ani nevyvrátilo. V konečnom dôsledku to znamená, že sme v priamej vojne s Iránom - ale nikto to oficiálne nevyhlásil," uviedol vojenský predstaviteľ pod podmienkou anonymity. "Máme konkrétne dôkazy o tom, že jednotky Iránskych revolučných gárd prekročili hranicu, aby nás napadli. Je pre nás veľmi ťažké odraziť útok. Jediné čo môžeme robiť, je brániť sa," citoval denník svoj zdroj.

Ruský prezident Vladimir Putin včera povedal, že Rusko opäť získava vplyv na Balkáne a v čiernomorskom regióne. "Každý vie, že na Balkáne a v čiernomorskom regióne máme mimoriadne záujmy," povedal Putin novinárom na konci summitu Organizácie pre hospodársku spoluprácu v regióne Čierneho mora. Oblasť Čierneho mora je po Perzskom zálive druhým najväčším svetovým zdrojom ropy a zemného plynu a je hlavným tranzitným pásmom pre dodávky energie do Európy.

Trebišovom sa včera prehnala ničivá búrka. "Bolo to ako apokalypsa," hodnotil prietrž mračien a veternú smršť v Trebišove dispečer košických hasičov - Ladislav Baltovič. "Prvé hlásenie sme zaznamenali o pol piatej. Na pomoc im prišli aj hasiči z Michaloviec a Kráľovského Chlmca. Voda zaplavila pivnice mnohých domov, víchor strhol plechovú strechu z kultúrneho domu a mestskej tržnice, ktorá poškodila zaparkované autá, ale aj fasádu jedného domu. Máme hlásené aj strhnuté strechy z ďalších piatich domov, polámané stromy, zdemolované autá," informoval Baltovič.

Kurzy NBS:
EUR1 33,81
USD1 25,12
GBP1 50,18

Slovenská tenistka Martina Suchá nestačila v 1. kole dvojhry vo Wimbledone na Japonku Aiko Nakamurovú, ktorej podľahla vo dvoch setoch 5:7, 2:6. V pondelok sa nedostal na kurt jediný mužský zástupca Dominik Hrbatý a zatiaľ nie je známe, kedy odohrá svoj zápas 1. kola proti Talianovi Andreasovi Seppimu.

*********

Dnes bude Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na severozápade okolo 21, a na juhu
východného Slovenska miestami do 30 st.

Prevažne západný, na západe krajiny prechodne severozápadný vietor,
väčšinou 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), miestami v nárazoch do 15 m/s
(55 km/h), na západe spočiatku do 20 m/s (70 km/h)

UPOZORNENIE:
Pri prechode frontu a na západe dopoludnia sa očakávajú miestami
nárazy vetra 55 až 70 km/h.