Tuesday, June 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

14.00
Do Pchjongjangu sa po takmer piatich rokoch vrátili jadroví inšpektori Organizácie Spojených národov, ktorí majú zabezpečiť sľubované odstavenie jadrového reaktora v Jongbjone. Informovala o tom čínska oficiálna tlačová agentúra Sin-chua.

Americké úrady začnú ešte v priebehu tohto roka brať všetkým európskym návštevníkom pri príchode do USA digitálne odtlačky všetkých desiatich prstov. Čoskoro by mali tiež pribudnúť ďalšie biometrické údaje vrátane podoby tváre a očnej sietnice.Tieto opatrenia sú súčasťou bezpečnostných opatrení a budú sa týkať občanov všetkých európskych krajín, vrátane tých, ktoré majú s USA bezvízový režim.

Prudké dažde v okolí britských ostrovov si včera vyžiadali tri ľudské obete, zatiaľ čo vlna horúčav zasiahla juh Európy, kde spôsobila ďalšie úmrtia a požiare. Silné búrky sužovali aj Rusko, kde si vyžiadali štyri ľudské životy.

Traja ľudia sa utopili a stovky ďalších uviazli v okolí mesta Sheffield na severovýchode Anglicka po tom, ako silné dažde spôsobili v oblasti veľké záplavy. Britský úrad životného prostredia už vydal 16 varovaní pred nebezpečnými povodňami.
Juh Ruska postihlo podobné zlé počasie, pričom silná búrka pripravila o život štyroch ľudí. Extrémne horúčavy nad 40 stupňov zasiahli Grécko, Taliansko a Cyprus.

Výbuch plynu v uhoľnej bani na severe Ruska usmrtil sedem ľudí a traja sú po ňom nezvestní. Explózia v bani Komsomolskaja 2tisíc km severovýchodne od Moskvy, nastala keď sa v bani zdržiavalo 277 osôb. Väčšina z nich bola schopná dostať sa na povrch vlastnými silami. Podľa vyhlásenia výbuch zrejme spôsobil metán, nie je však známe, čo vyvolalo jeho vznietenie.



Úrady už potvrdili, že na palube lietadla, ktoré sa včera zrútilo v Kambodži boli aj traja Česi - dve dievčatá a jeden chlapec vo veku od 19 do 21 rokov. Lietadlo ruskej výroby mierilo zo známeho chrámového komplexu Angkor do letoviska.

Francúzsky prezident Jacques Chirac predstúpi pred vyšetrovacích sudcov v afére fiktívnych pracovných miest z čias, keď šéfoval parížskej radnici. Bývalému prezidentovi skončila imunita v polovici júna. Počas Chiracovho pôsobenia na parížskej radnici malo viacero funkcionárov jeho strany fiktívne miesta na radnici. Z dôvodu škandálu už v minulosti súd uznal za vinného bývalého premiéra Alaina Juppého.

Mexiko žiada od Spojených štátov amerických, aby okamžite odstránili sedemročnú cestnú bariéru, ktorú postavili na mexickej strane ich spoločnej hranice. Spojené štáty uznali, že bariéra zaberá mexické územie. USA plánuje sporný plot odstrániť a postaviť dočasnú stenu na svojom území. Plot, postavený z kovových tyčí a cementu, má zablokovať cestu vozidlám nelegálnych migrantov či priekupníkov s drogami.

Viac ako 50 dní po únose 4-ročnej Madeleine McCannovej z portugalského letoviska Praia da Luz sa tamojší kriminalisti netaja čoraz väčším pesimizmom. Vyšetrovatelia po prvý raz pripustili, že sa pátranie po dievčatku môže skončiť neúspechom. Polícia dostala stovky podnetov, ale všetko jej úsilie vyšlo nazmar. Nechce však nechať ani jeden podnet bez preskúmania.

Viac ako 225 domov už zničil rozsiahly požiar, ktorý vyčíňa neďaleko kalifornského jazera Tahoe. Mierny vietor však pomohol vyše 700 požiarnikom dostať do dnešného rána pod kontrolu už asi 40 percent zasiahnutého územia. Jazero však obklopujú oblaky hustého čierneho dymu, kvôli ktorému nie je po väčšinu dňa možné hasiť plamene zo vzduchu.

Predpokladá sa, že ho spôsobil človek, hoci zatiaľ nie je jasné, či ide o nehodu alebo podpaľačstvo. Plamene vidno aj v 150 kilometrov vzdialenej kalifornskej metropole Sacramento.

Obžalovaní, ktorých Špeciálny súd odsúdil za podvody spojené s tunelovaním nebankových subjektov, ostávajú naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom Najvyšší súd SR. Obžalovaní Jozef Majský tak ostane vo väzbe až do 30. novembra 2007, dokedy by mal rozsudok Špeciálneho súdu nadobudnúť právoplatnosť.

Slovenský hokejový útočník Juraj Kolník si bude musieť na prípadný kontrakt s klubom NHL Florida Panthers ešte počkať. Vedenie "panterov" mu do pondelkového večera kvalifikačnú ponuku na zmluvu nepredložilo a 26-ročný rodák z Nitry bude od 1. júla neobmedzeným voľným hráčom.
********************************
P O P O L U D N I E:
Prevažne oblačno a miestami prehánky, ojedinele aj búrky. Najvyššia teplota 16 až 22, na juhovýchode 23 až 29 stupňov. Západný až severozápadný vietor 3 až 7 m/s.