Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

11:00 27.06.2007

Dohoda o umiestnení americkej protiraketovej základne na poľskom území môže byť pripravená ešte tento rok v septembri, vyhlásil dnes námestník poľského ministra zahraničných vecí Witold Waszczykowski. Samotné budovanie základne sa môže podľa neho začať na budúci rok vo februári. Rozhovory s Washingtonom budú pokračovať nezávisle na ruskom návrhu, aby Spojené štáty pre svoj systém protiraketovej obrany využili základňu v Azerbajdžane, zdôraznil Waszczykowski. Samotnú iniciatívu prezidenta Putina označil za zastierací manéver.

Silný cyklón Yemyin, ktorý v predošlých dňoch zasiahol prímorskú oblasť Pakistanu, zoslabol a presunul sa do Iránu. Tropická búrka predtým bičovala pobrežné mestá v provinciách Balúčistán a Sindh, kde zabila najmenej 18 ľudí.
Včera keď Yemyin zasiahol Balúčistán, dosahovala rýchlosť jeho vetrov 130 km/h. Tropická búrka v Arabskom mori v sobotu zasiahla prístavné mesto Karáči, kde zabila najmenej 235 ľudí.

Všetkých 22 osôb na palube lietadla, ktoré sa zrútilo v pondelok na juhu Kambodže, zahynulo. Záchranné tímy predtým v ťažko dostupnej horskej oblasti lokalizovali vrak lietadla. Medzi cestujúcimi v lietadle boli aj traja českí turisti. Lietadlo podľa záchranárov pravdepodobne za zlej viditeľnosti narazilo do kopca.

Severná Kórea umožní inšpektorom OSN osobne navštíviť kľúčové jadrové zariadenie v krajine. Včera o tom informovala japonská tlačová agentúra Kjódo. Jadrové zariadenie v Jongbjone, ktoré podľa expertov slúži na výrobu plutónia, tvorí hlavnú časť severokórejského jadrového programu.

Nahnevaní Iránčania včera v Teheráne podpálili čerpaciu stanicu a skandovali protivládne heslá. Protestovali proti prídelovému systému na benzín, ktorý v krajine zaviedli. Cieľom je dostať pod kontrolu import paliva v obavách z možného sprísnenia sankcií OSN kvôli spornému jadrovému programu Teheránu.

Z obzvlášť závažného zločinu vraždy obvinil vyšetrovateľ 16-ročného žiaka osobitnej školy Mária G. z Družstevnej pri Hornáde v okrese Košice-okolie. Mário údajne fyzicky napadol 16-ročnú Evu z Družstevnej pri Hornáde. Dievča dobil nezisteným predmetom do hlavy. Eva odmietla jeho návrh na sexuálny styk. Vražda sa stala 20. apríla.

Od prvého júla, teda už od nedele, čaká ambulantné pohotovosti zmena. Už ju nebudú zabezpečovať konkrétni lekári, ale jednotlivé ambulancie. Môže sa preto stať, že pohotovosť bude každý deň v inom okrese, podľa rozpisu, ktorý určí krajský lekár.

V sobotu v popradskom AQC slávnostne otvoria nové priestory. Budú to relaxačné bazény, prvá solárna budova na Slovensku, prvé solárne bazény na svete, prvá laserova bazénová virtuálna show na svete a umelé vlnobitie. Na slávnostnom otvorení v sobotu o pol 9-tej večer vystúpi aj Jana Kirshner

Novou posilou úradujúceho futbalového majstra zo Žiliny sa stal stredopoliar Juraj Ančic. Dvadsaťpäťročný rodák z Trenčína prestupuje pod Dubeň zo Slovana Liberec, ktorého bol kmeňovým hráčom. Posledný polrok však strávil na hosťovaní v Sparte Praha, v ktorej sa radoval z českého titulu.

********************************

Polojasno až oblačno a miestami prehánky alebo občasný dážď.
Najvysšia denná teplota 19 až 24 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Západný až juhozápadný vietor 3 až 6 m/s.