Friday, June 29, 2007

Pripravila Denisa Šerfelová

29.06.2007 17:30 Večerník

V Londýne objavili výbušninu, nový premiér vyzýva k ostražitosti

Súčasná pomoc podľa OSN nezabráni humanitárnej kríze v Palestíne

Pri Martine sa zrazili dva vetrone, piloti stihli vyskočiť

Cenu Stavba roka 2007 získala popradská viacúčelová hala ARÉNA

príjemný podvečer

Nový britský premiér Gordon Brown povedal, že podozrivá nálož, ktorá sa našla v aute v centre Londýna, je pripomienkou faktu, že Británia čelí "vážnej a nepretržitej hrozbe". Verejnosť by podľa neho mala byť za každých okolností ostražitá.

Taliana a Portugalčanku vypočúva polícia v prípade zmiznutia štvorročného britského dievčatka Madeleine McCann. Španielska polícia ich zatkla na juhu krajiny, keď podviedli rodičov dievčatka. Tvrdili, že majú informácie o unesenej Maddie a žiadali od rodičov peniaze.

Izraelský prezident Moše Kacav predložil svoju rezignáciu. Stalo sa tak jeden deň po tom, ako podpísal kontroverznú dohodu, v ktorej sa priznal k sérii sexuálnych priestupkov, vrátane sexuálneho obťažovania a nemravného správania.

Humanitárna pomoc, ktorá prúdi do Pásma Gazy, podľa OSN nezabráni humanitárnej kríze. Územie násilne ovládlo radikálne palestínske hnutie Hamás. Pomoc prichádza aj z Izraela, hoci ho chce Hamás vymazať z mapy.

Švédsko poskytne finančnú pomoc palestínskemu verejnému sektoru. Viac ako dva milióny eur pôjdu na platy zamestnancov v školstve, zdravotníctve a iných službách.

Vláda splnila sľub z apríla, keď médiám oznámila, že v snahe znížiť počet nepravdivých správ o jej činnosti pripraví nový tlačový zákon. Ministerstvo kultúry ho dnes predložilo do pripomienkového konania. Zákon obsahuje právo na opravu, odpoveď a dodatočné oznámenie.

Pri Martine, asi päť kilometrov od obce Dubové sa popoludní zrútili dva vetrone, ktoré do seba narazili. Obaja piloti po zrážke z vetroňov vyskočili. Príčinu a mieru zavinenia zrážky vyšetruje polícia.

Policajti zo Spišskej Starej Vsi vyriešili dvojnásobnú krádež v potravinách. Ako informoval Daniel Džobanik z krajskej prešovskej polície, vypátrali a usvedčili štvoricu, ktorá sa vlámala do predajne potravín v obci Osturňa v okrese Kežmarok. 33-ročný Batizovčan, 29-ročný muž zo Spišskej Novej Vsi a dvaja Popradčania vo veku 26 a 28 rokov, sa počas januára dvakrát vlámali do potravín. Škodu vyčíslili na takmer 120-tisíc.

Viacúčelová športová hala Poprad Aréna získala cenu „STAVBA ROKA 2007“. Rozhodla o tom odborná porota 13.ročníka celoštátnej súťaže.
Aréna Poprad získala aj cenu za osobité architektonické riešenie stavebných konštrukcií.

Po ročnej prestávke sa do Východnej vracia 53. ročník folklórneho festivalu Východná 2007. Začína sa dnes a bude trveť do nedele 1. júla. Pre deti je určený najmä zajtrajší program, v ktorom sa predstaví SĽUK s tanečnou veselohrou pre deti Gašparko. Do Východnej príde okolo 1 300 účinkujúcich zo Slovenska. Prídu aj hostia z Turecka, Maďarska, Česka, Rumunska a Kamerunu. Na slávnostnom otvorení dnes o 20:00 bude aj prezident Ivan Gašparovič.

Dnes sa otvárajú brány 42. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. Festival potrvá do 7. júla a navštívia ho svetoznámi herci a filmári. Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu získa v Karlových Varoch herec, režisér a producent Danny DeVito.

kurzy NBS platné od pondelka:
euro 33,63 americký dolár 24,89 brit libra 49,90

ŠPORT

SkiPark MHK Kežmarok splnil ďalšie úlohy podmieňujúce štart víťaza I. ligy v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži. Vedenie klubu malo do konca júna mať zmluvne viazaných minimálne šestnásť hráčov a na účet riadiaceho orgánu extraligy spoločnosti Pro-Hokej zložiť zálohu vo výške 4 milióny korún. Obe veci sú splnené. Zmluvy Kežmarok podpísal s 22 hokejistami a v priebehu nasledujúceho týždňa pribudnú ďalší.

Hokejový útočník Richard Kapuš sa vracia po dvojročnom pôsobení v ruskom Metallurgu Novokuzneck do Slovana Bratislava. S vedením sa 34-ročný center dohodol na trojročnej zmluve.

Podľa posledných slov generálneho manažéra tímu NHL Chicago Blackhawks sa zdá, že slovenský center Michal Handzuš v drese "jastrabov" napokon nezotrvá. Klub odmieta vyhovieť požiadavkám slovenského reprezentanta. Handzuš požaduje štvorročnú zmluvu na 16 miliónov dolárov.

Všetky tri slovenské reprezentantky vo vodnom slalome, ktoré nastúpili v kvalifikácii K1 žien na pretekoch 1. kola Svetového pohára v Prahe-Troji, boli úspešné a postúpili do zajtrajšieho semifinále. Elena Kaliská skončila piata, Gabrielu Stacherovú klasifikovali na 11.-ej a Janu Dukátovú, ktorá si v tomto areáli vlani vybojovala titul majsterky sveta, na 12. priečke.

Počas víkendu je na programe všetkých 14 odvetných stretnutí 1. kola letnej európskej pohárovej futbalovej klubovej súťaže UEFA-Intertoto Cup 2007. Pozornosť slovenských futbalových fanúšikov sa sústredí do Bratislavy, kde Slovan Bratislava privíta luxemburský tím Differdange.

Súperom slovenského futbalového majstra MŠK Žilina v 1. predkole Ligy majstrov bude luxemburský klub Dudelange. Zverenci trénera Pavla Vrbu sa predstavia najprv na ihrisku súpera. Úvodné zápasy 1. predkola sú na programe už 17. a 18. júla, odvety potom o týždeň neskôr.

********************************

Najnižšia nočná teplota 15 až 11, v dolinách miestami okolo 9 stupňov.
Zajtra
Prevažne oblačno a miestami slabý občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 20 až 24 stupňov.

Predpoveď pre európske mestá na zajtra:
Atény 29 °C dážď
Rím 31 °C polooblačno
Madrid 32 °C jasno
Londýn 17 °C dážď
Paríž 22 °C polooblačno