Tuesday, June 26, 2007

Pripravil Michal Novák

10:00 26.06.2007

Britské jednotky v Iraku údajne zaregistrovali Iránske revolučné gardy pri prechode hranice do južného Iraku. Informuje o tom britský denník Sun. Ministerstvo obrany Veľkej Británie správu nepotvrdilo ani nevyvrátilo. V konečnom dôsledku to znamená, že sme v priamej vojne s Iránom - ale nikto to oficiálne nevyhlásil," uviedol vojenský predstaviteľ pod podmienkou anonymity. "Máme konkrétne dôkazy o tom, že jednotky Iránskych revolučných gárd prekročili hranicu, aby nás napadli. Je pre nás veľmi ťažké odraziť útok. Jediné čo môžeme robiť, je brániť sa," citoval denník svoj zdroj.

Juhozápad Pakistanu ohrozuje cyklón Yemyin. Z južných pobrežných oblastí odišli tisíce ľudí.. Tropická búrka v Arabskom mori v sobotu zabila najmenej 235 ľudí v prístavnom meste Karáči a ďalších sedem obetí si vyžiadala v juhozápadnom Balúčistáne.Yemyin by mal zasiahnuť Balúčistán vlnami vysokými 7 a pol metra. "

Traja ľudia sa včera utopili a stovky ďalších uviazli v okolí mesta Sheffield na severovýchode Anglicka po tom, ako silné dažde spôsobili v oblasti veľké záplavy. Britský úrad životného prostredia už vydal 16 varovaní pred nebezpečnými povodňami. Silné búrky sužovali aj Rusko. O život prišli štyria ľudia.

Južnú Európu zasiahli extrémne horúčavy a roznietili požiare, ktoré ďalej šíria silné južné vetry. V Taliansku zaznamenali 25 požiarov, pričom najvážnejšia situácia bola na Sicílii, odkiaľ museli evakuovať niekoľko hotelov. V Grécku si horúčavy cez víkend vyžiadali dva ľudské životy a teploty v pondelok dosiahli na niektorých miestach 43 stupňov. Teploty by sa mali pohybovať na rovnakej úrovni celý týždeň.

Výbuch plynu v uhoľnej bani na severe Ruska usmrtil sedem ľudí a traja sú nezvestní. Explózia v bani Komsomolskaja nastala v pondelok večer, keď sa v bani zdržiavalo 277 ľudí.

Mexiko žiada od Spojených štátov amerických, aby okamžite odstránili sedemročnú cestnú bariéru, ktorú postavili na mexickej strane ich spoločnej hranice. Spojené štáty uznali, že bariéra zaberá mexické územie. USA plánuje sporný plot odstrániť a postaviť dočasnú stenu na svojom území. Plot, postavený z kovových tyčí a cementu, má zablokovať cestu vozidlám nelegálnych migrantov či priekupníkov s drogami.

Približne dve hodiny pri prechode studeného frontu od západu bol dnes v noci v Bratislave búrlivý vietor, ktorý dosahoval rýchlosť od 70 km/h do 90 km/h. Iba v nárazoch mal rýchlosť 95 km/h, kedy môžeme hovoriť o slabej víchrici v nárazoch. Studený front sa momentálne nachádza niekde nad územím stredného Slovenska, kde dosahuje v nárazoch rýchlosť maximálne 45-55 km/h.

Po včerajšej prietrži mračien a silnej víchrici sa už dnes život v Trebišove vracia do normálnych koľají. Je pravdepodobné, že krízový štáb dnes dopoludnia odvolá mimoriadnu situáciu. Živelná pohroma váľala stromy, strhávala strechy, voda zaplavila pivnice domov. "Na likvidácii pracovali nielen hasiči z Trebišova, ale aj Michaloviec a Kráľovského Chlmca. Dnes sú už zlikvidované všetky poškodené alebo vyvrátené stromy. Ľudia na aktivačných prácach čistia kanálové vpuste a celé mesto.

Kurzy NBS:
EUR1 33,81
USD1 25,12
GBP1 50,18

V tieni veľkolepého privítania Thierryho Henryho na Nou Campe zostala informácia, že do FC Barcelona s určitosťou príde aj ďalšia posila Yaya Touré z AS Monaka. Stredopoliar z Pobrežia Slonoviny pricestoval do katalánskej metropoly podobne ako Henry už v nedeľu, ale jeho "inauguráciu" odložili až na dnes. Prestupová čiastka zostala predmetom obchodného tajomstva, ale španielske médiá jeho cenu odhadujú na 12 miliónov libier.

Špekulácie o budúcnosti francúzskeho futbalového útočníka Trezegueta sa včera definitívne stali minulosťou. Dvadsaťdeväťročný reprezentant predĺžil zmluvu s talianskym klubom Juventusom Turín.

*********

Dnes bude Prevažne oblačno a miestami prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na severozápade okolo 21, a na juhu
východného Slovenska miestami do 30 st.

Prevažne západný, na západe krajiny prechodne severozápadný vietor,
väčšinou 4 až 9 m/s (15 až 30 km/h), miestami v nárazoch do 15 m/s
(55 km/h), na západe spočiatku do 20 m/s (70 km/h)

UPOZORNENIE:
Pri prechode frontu a na západe dopoludnia sa očakávajú miestami
nárazy vetra 55 až 70 km/h.