Thursday, May 29, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* 2 týždne po zemetrasení našli v Číne 40 živých ľudí
* Južnou kóreou sa šítia správy o vražde Kim Čong Ila
* Koruna dnes dosiahla maximum
* Balkán je jednou z najbezpečnejších oblastí v Európe

Príjemný podvečer

svet
V odľahlej časti Číny dnes zachránili 40 vyhladovaných ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. Stalo sa to celých 16 dní po nešťastí. Zachránených ľudí, medzi ktorými sú miestni dedinčania a skupina baníkov, previezli do neďalekého dočasného tábora pre ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. To si už vyžiadalo 68 tisíc životov, pričom ďalších 20tisíc je stále nezvestných.

Barmský vojenský režim schválil všetky doteraz nevybavené víza humanitárnym pracovníkom OSN na vstup do krajiny, takmer mesiac po cyklóne, po ktorom sú na pomoc odkázané viac ako dva milióny ľudí. OSN odhaduje, že 2 a pol milióna ľudí zúfalo potrebuje pomoc, najmä potraviny, prístrešky a lieky. Podľa barmského režimu si cyklón vyžiadal 78 tisíc obetí.

Bývalý ruský prezident Vladimir Putin odcestoval dnes do Paríža na svoju prvú veľkú zahraničnú cestu vo funkcii premiéra. I keď oficiálnym reprezentantom Ruska je prezident Dmitrij Medvedev, vzhľadom na dlhoročné skúsenosti Putina v zahraničnej politike analytici očakávajú, že sa v tejto oblasti bude angažovať oveľa intenzívnejšie. "Vladimir Putin z pozície premiéra bude riešiť problémy na prezidentskej úrovni," zhodnotil vo štvrtok premiérovu návštevu ruský denník Kommersant.

Juhokórejský regionálny internetový denník dnes uviedol správu, podľa ktorej severokórejského vodcu Kima Čong-ila zavraždili. Fámu, ktorá nakrátko ovplyvnila juhokórejské finančné trhy, poprela juhokórejská vláda. Podľa vysokého predstaviteľa čínskej tajnej služby, našli Kimovo auto so stopami krvi potom, ako 66-ročného lídra zavraždili. Smrť jeho predchodcu Kima Il-sunga, zakladateľa severokórejského komunistického režimu, v roku 1994 zatajovali takmer dva dni.

Francúzska polícia vypratala dnes štrajkujúcich rybárov z palivových skladov vo Fos-sur-Mer ako aj z rafinérie na stredomorskom pobreží. Tri týždne ich blokovali v rámci protestu proti prudkému nárastu cien pohonných hmôt. K celoeurópskym akciám proti cenám palív sa chcú pridať aj Španielsko a Portugalsko, a aj keď na viacerých miestach vo Francúzsku svoju účasť na protestoch odvolali, v mnohých prístavoch ďalej pokračujú.

Balkán, známy kedysi ako ohnisko zločinu a násilia, sa po vojnách v bývalej Juhoslávii stal jedným z najbezpečnejších oblastí v Európe. Uvádza to najnovšia správa Úradu OSN pre drogy a kriminalitu. Štúdia zahŕňa deväť štátov - Albánsko, Bosnu a Hercegovinu, Chorvátsko, Macedónsko, Moldavsko, Bulharsko, Rumunsko, Čiernu Horu a Srbsko. Úroveň kriminality vrátane vrážd, lúpeží, znásilnení, vlámaní a fyzických napadnutí je teraz nižšia na Balkáne ako v Západnej Európe.


Vláda španielskeho separatistického regiónu Baskicko schválila kontroverzný návrh na vypísanie referenda o sebaurčení baskického národa. Rozhodla tak napriek opakovaným upozorneniam vlády v Madride, že plánované ľudové hlasovanie považuje za nelegálne. Parlamentný hovorca oznámil, že španielska vláda ho napadne na ústavnom súde.


Doma
Stanovenie novej centrálnej parity medzi slovenskou korunou a euro na 30,126 Sk/eur považuje premiér Róbert Fico za veľký úspech a dôkaz pozitívneho ekonomického vývoja na Slovensku. Povedal to dnes na tlačovej besede v Košiciach. Dodal, že je to maximum, ktoré bolo možné vyrokovať s európskymi inštitúciami. Fico dnes vyhlásil, že na korunu už tlačiť nebude.

Rodičovský príspevok sa má od začiatku septembra tohto roka zvýšiť zo súčasných 4560 Sk na 4780 Sk. Vyplýva to z návrhu opatrenia o ustanovení sumy rodičovského príspevku, ktorý predložil rezort práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Protest zdravotníkov, na ktorý vyzvala Lekárska únia špecialistov zajtra bude. Koľko lekárov a sestier sa do tejto akcie zapojí, však nie je jasné. "Účasť bude určite väčšia, ako si myslí ministerstvo zdravotníctva," povedal pre agentúru SITA prezident únie Andrej Janco. Lekári súkromných ambulancií by v práci nemali byť celý deň, zamestnanci štátnych zariadení minimálne hodinu. Únia chce upozorniť na situáciu v zdravotníctve, najmä na bezpodmienečné navýšenie peňazí do celého systému. Špecialisti nevylúčili ani ďalšie protesty a v prípade ignorovania požiadaviek aj ostrejšie.

Ochrana práv detí nie je len problémom Slovenska, ide o celosvetový problém, uviedol dnes pred novinármi verejný ochranca práv Pavol Kandráč. Deti by podľa neho mali byť pod osobitnou starostlivosťou. "Samotní pracovníci orgánov, ktoré majú deti chrániť, sa dopúšťajú násilia. Deti sa tak v mnohých prípadoch stávajú obeťami nekalých konaní a trestných činov," uviedol Kandráč.


Najväčší bezfarebný drahokam, aký bol kedy vydražený v Ázii - 101-karátový diamant veľkosti squashovej loptičky - predali dnes za vyše 6 miliónov dolárov (vyše 121 miliónov Sk) v aukčnej sieni Christie s v Hongkongu. Vnútorne bezchybný drahokam je najväčším bezfarebným diamantom, ktorý sa objavil na dražbe za uplynulých 18 rokov. Je tiež jedným z troch bezfarebných diamantov nad 100 karátov, ktoré boli doposiaľ vydražené, uviedol aukčný dom Christie s. Diamant bol odštiepený z kusu 460-karátového čistého krištáľu. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Kráľ českej hudby Karel Gott sa stal po štvrtý raz otcom. S manželkou Ivanou sa mu v stredu v pôrodnici v Prahe-Podolí narodila druhá dcéra, ktorej dali meno Nelly Sofie.
Euro 30,24, americký dolár 19,44 a britská libra 38,46

ŠPORT

Slovenská tenistka Dominika Cibulková vyprášila v 2. kole Roland Garros Venezuelčanku Milagros Sequerovou 6:3, 6:0. V 3. kole sa stretne so Srbkou Jankovičovou.

***cibulka***

Zo slovenského deblového derby na tenisovom Roland Garros vyšiel víťazne Michal Mertiňák. Slovensko-švajčiarsky pár Michal Mertiňák, Jean-Claude Scherrer zdolal v 1. kole americko-slovenskú dvojicu Travis Parrott, Filip Polášek 3:6, 6:3, 6:4.

Prvým veľkým prekvapením dnešného programu dvojhry žien na grandslamovom Roland Garros je prehra domácej Amélie Mauresmovej so španielskou kvalifikantkou Carlou Suárezovou-Navarrovou 3:6, 4:6

Pre fanúšikov bratislavského Slovana je na sobotný futbalový zápas so Spartakom Trnava pripravený mimoriadny vlak. V každom vozni budú železniční policajti. Približne 100 policajtov odprevadí fanúšikov zo stanice na futbalový štadión a po skončení zápasu späť k vlaku. Dohliadať budú aj ťažkoodenci.

***********************************
NOC:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 10 až 4, na juhozápade miestami okolo 13 st.

PIATOK:
Jasno až polooblačno, len ráno v nižších polohách hmla alebo nízka oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 st. Slabý vietor.