Thursday, May 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Severokórejského vodcu Kima Čong-ila údajne zavraždili Fámu, ktorá ovplyvnila jk finančné trhy, poprela vláda

15.00
V odľahlej časti Číny dnes zachránili 40 vyhladovaných ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. Stalo sa to celých 16 dní po nešťastí. Zachránených ľudí, medzi ktorými sú miestni dedinčania a skupina baníkov, previezli do neďalekého dočasného tábora pre ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. To si už vyžiadalo 68 tisíc životov, pričom ďalších 20tisíc je stále nezvestných.

Juhokórejský regionálny internetový denník dnes uviedol správu, podľa ktorej severokórejského vodcu Kima Čong-ila zavraždili. Fámu, ktorá nakrátko ovplyvnila juhokórejské finančné trhy, poprela juhokórejská vláda. Severokórejská oficiálna tlačová agentúra vo štvrtok informovala, že Kim navštívil textilnú továreň na severovýhcode krajiny. Podľa vysokého predstaviteľa čínskej tajnej služby, našli Kimovo auto so stopami krvi potom, ako 66-ročného lídra zavraždili. Smrť jeho predchodcu Kima Il-sunga, zakladateľa severokórejského komunistického režimu, v roku 1994 tamojšie orgány zatajovali takmer dva dni.

Francúzska polícia vypratala dnes štrajkujúcich rybárov z palivových skladov vo Fos-sur-Mer a Lavera ako aj z rafinérie na stredomorskom pobreží. Tri týždne ich blokovali v rámci protestu proti prudkému nárastu cien pohonných hmôt. K celoeurópskym akciám proti cenám palív sa chcú pridať aj Španielsko a Portugalsko, a aj keď na viacerých miestach vo Francúzsku svoju účasť na protestoch odvolali, v mnohých prístavoch ďalej pokračujú.

Politickí lídri v Nepále včera rozhodli o zrušení 240-ročnej hinduistickej monarchii tejto himalájskej krajiny a vyhlásili republiku. V historickom hlasovaní, ktoré zavŕšilo mierovú dohodu medzi maoistickými rebelmi a hlavnými politickými stranami, nariadilo nové ústavodarné zhromaždenie nepopulárnemu kráľovi Gjánendrovi, aby do 15 dní opustil svoj palác, ktorý sa čoskoro premení na múzeum.

Viac ako 1,5 milióna obyvateľov Tadžikistanu, čo predstavuje tretinu populácie stredoázijskej krajiny, čelí po krutej zime nedostatku potravín. Desaťtisíce ľudí nemajú jedlo už viac dní. Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo zaradila Tadžikistan medzi 22 krajín, ktoré sú mimoriadne ohrozené globálnou potravinovou krízou.

Vláda španielskeho separatistického regiónu Baskicko schválila kontroverzný návrh na vypísanie referenda o sebaurčení baskického národa. Rozhodla tak napriek opakovaným upozorneniam vlády v Madride, že plánované ľudové hlasovanie považuje za nelegálne. Parlamentný hovorca oznámil, že španielska vláda ho napadne na ústavnom súde.

Stanovenie novej centrálnej parity medzi slovenskou korunou a euro na 30,126 Sk/eur považuje premiér Róbert Fico za veľký úspech a dôkaz pozitívneho ekonomického vývoja na Slovensku. Povedal to dnes na tlačovej besede v Košiciach. Dodal, že je to maximum, ktoré bolo možné vyrokovať s európskymi inštitúciami.

Rodičovský príspevok sa má od začiatku septembra tohto roka zvýšiť zo súčasných 4560 Sk na 4780 Sk. Vyplýva to z návrhu opatrenia o ustanovení sumy rodičovského príspevku, ktorý predložil rezort práce a sociálnych vecí do pripomienkového konania.

Euro 30,24, americký dolár 19,44 a britská libra 38,46

Bratislava sa pripravuje na nápor poľských futbalových fanúšikov. V neďalekej Viedni sa už o pár dní začne európsky futbalový šampionát. Od pondelka sa na hranicu s Rakúskom dočasne vrátia kontroly.
***********************************
NOC:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 10 až 4, na juhozápade miestami okolo 13 st.
Slabý, na juhozápade východný až juhovýchodný vietor 2 až 5 m/s.

PIATOK:
Jasno až polooblačno, zrána v nižších polohách ojedinele hmla alebo nízka oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 25 až 29 st. Slabý, na juhozápade prevažne juhovýchodný vietor 3 až 6 m/s.