Tuesday, May 27, 2008

Pripravil Michal Novák:

10:00 27.05.2008

Piesočné búrky a silné dažde, ktoré v noci zasiahli obrovské časti v severnej Indii, si vyžiadali najmenej 22 obetí. Pri podobnom vyčíňaní počasia minulý týždeň zahynulo takmer 90 ľudí. Dážď a vietor, ktorý dosahoval rýchlosť 113 kilometrov za hodinu, vyvracal stromy a stĺpy elektrického vedenia a zničil množstvo domov.

S dynamitom sa dnes pokúsia odpáliť obrovskú hrádzu jazera, ktoré sa zäčšuje na juhozápade Číny. Jazero, ktoré vzniklo po zemetrasení ohrozuje viac ako milión ľudí. Vojaci s výbušninami plánujúci malými kontrolovanými výbuchmi vysušiť nahromadenú vodu.

Po prevrátení lode s imigrantmi pri Malte sú nezvestní piati ľudia. Podľa všetkého sa utopili. Maltské armádne zdroje to vyhlásili na základe tvrdenia 13 ľudí, ktorých zachránila talianska rybárska loď.

Bývalý americký prezident Jimmy Carter povedal, že izraelský jadrový arzenál tvorí 150 zbraní, informoval londýnsky denník The Times. Zatiaľ čo experti dlhodobo tvrdia, že Izrael má jadrové zbrane, židovský štát to odmieta potvrdiť aj vyvrátiť. Carter sa k izraelskému jadrovému arzenálu s vyjadril počas diskusie o Iráne.

V rieke Poprad v meste Svit našli dnes ráno telo muža. Ide o 18-ročného chlapca zo Svitu. Telo mladíka previezli na pitvu na patológiu do Popradu, ktorá určí presnú príčinu smrti. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Romana Červenku včera chytila polícia. Po obvinenom z bankovej lúpeže pátrala vyše štyroch mesiacov. Červenka sa stal známym po tom, ako 16. januára utiekol policajtom z nemocnice na Kramároch cez záchodové okno. Podľa vyšetrovateľa si z pobočky odniesol približne 170-tisíc korún

Predseda vlády SR Robert Fico má prísť o tretieho ministra - a to na jednom z kľúčových postov. Po ministroch obrany a pôdohospodárstva, Františkovi Kašickom a Miroslavovi Jureňovi, končí vo funkcii minister zdravotníctva Ivan Valentovič. "Pán minister 10. júna odstúpi z osobných dôvodov a vláda vymenuje nového ministra," potvrdil politik Smeru-SD.

Kurzy NBS:
EUR1 31,14
USD1 19,76
GBP1 39,08

Oscarový režisér Sydney Pollack, ktorý si vyslúžil komerčný úspech i uznanie kritikov, zomrel včera vo svojom dome v Los Angeles. Príčinou smrti 73-ročného herca a režiséra bola rakovina. Lekári diagnostikovali Pollackovi ochorenie asi pred deviatimi mesiacmi. "Bude nám chýbať," uviedol herec George Clooney o režisérovi, ktorý si vyslúžil uznanie takých osobností ako Robert Redford, Dustin Hoffman alebo Meryl Streep. S Clooneym sa stretol pri nakrúcaní filmu Michael Clayton, ktorý Pollack v roku 1986 získal za film Spomienky na Afriku sedem Oscarov. Neskôr boli nominované aj jeho ďalšie snímky ako Tootsie. Pollack má na konte filmy ako Bez zlého úmyslu (1981), Tlmočníčka (2005), Firma (1993), Tri dni Kondora (1975) alebo Takí sme boli (1973).

Sport

Na medzinárodných pretekoch Euromeeting 2008 v orientačnom behu v okolí maďarského mesta Miškovec si výborne počínali slovenskí reprezentanti Pavol Bukovác, Michal Krajčík a Lukáš Barták. Zvíťazili v súťaži štafiet pred favorizovanými severanmi z Nórska a Švédska.

Detroit si aj v druhom zápase vo fnále Nhl poradil s Pittsburghom. Tentorkrát 3:0. V sérii vedie 2:0 na zápasy.

Na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži pre dážď včera zrušili 17 stretnutí. Zo šlágrov sa napokon dnes odohrajú duely Chorváta Ančiča s Talianom Seppim či Švajčiara Wawrinku proti Nemcovi Kohlschreiberovi. Zo 64 na pondelok naplánovaných duelov odohrali 26.

**********************

Malá, časom zväčšená oblačnosť, najmä na severe a východe. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska miestami okolo 29 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý, na západe prevažne juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm