Monday, May 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Francúzsko úplne otvorí pracovný trhu pre nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska

16:00 26.05.2008

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy má v stredu počas návštevy Poľska ohlásiť úplne otvorenie pracovného trhu pre nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska. Informuje o tom ekonomický denník Les Échos. Iba pre Rumunsko a Bulharsko ostanú podľa novín naďalej v platnosti prechodné obdobia. Od januára otvorila krajina približne 60 pracovných aktivít pre občanov nových členov EÚ. Noviny pripomínajú, že v období od mája do decembra 2006 vydali francúzske úrady iba 713 pracovných povolení pre žiadateľov z nových členských krajín. Podľa denníka chce Sarkozy týmto svojim konaním začať novú éru vo vzťahoch medzi Francúzskom a krajinami strednej a východnej Európy.

Najmenej sedem mŕtvych a desiatky zranených si v vyžiadal bombový útok na preplnený osobný vlak na predmestí srílanského hlavného mesta Colombo. Z útoku obvinili tamilských separatistov. Bomba vybuchla vo vnútri vagóna, zranila najmenej 60 ľudí, z toho mnohých vážne. Medzi obeťami je aj tehotná žena. Útok sa odohral počas večernej špičky na stanici Dehiwela.

Súd v Japonsku dnes odsúdil páchateľa vraždy populárneho starostu na trest smrti. Atentát šokoval japonskú verejnosť, ktorá je hrdá na svoje prísne zákony o držaní zbraní. Vraha uznali vinným. Starostu Nagasaki strelili dvakrát do chrbta na vlakovej stanici minulý rok v apríli počas kampane pred voľbami. Vraha Tetsuja Širroa zatkli priamo na mieste činu.

Dnes museli evakuovať časť obyvateľov Kremnických Baní. Po nehode maďarského kamiónu sa tam snažia prečerpať asi 23 ton jedovatého toluénu. .Kamión naložený jedom havaroval okolo pol šiestej ráno a prevrátil sa na bok. K úniku nebezpečnej chemikálie nedošlo, ekologická havária nehrozí. Kvôli nehode cestu cez Kremnické Bane úplne uzavreli.

Pre dopravnú nehodu je uzavretá až do odvolania cesta medzi Šenkvicami a Modrou. Pri havárii zomreli dve osoby. Viac informácií o nehode poskytne polícia neskôr.

Dohodu o partnerskej spolupráci s Arménskou republikou dnes v Jerevane podpísal šéf rezortu spravodlivosti Štefan Harabin s arménskym kolegom. "Verím, že obojstranná spolupráca prinesie posilnenie demokracie a právneho štátu v danom regióne. Iba demokracia môže prispieť k stabilite v regióne," uviedol minister spravodlivosti Štefan Harabin.

Ministerstvo školstva sa chystá preskúmať, ako je chránené pred útokmi hackerov. Cez verejné obstarávanie hľadá firmu, ktorá by od 1. júla komplexne zanalyzovala bezpečnosť rezortu. Zákazka má stáť necelé dva milióny korún bez DPH, ministerstvo ju zaplatí zo svojho rozpočtu.

Mesto Vysoké Tary chystajú veľké rozvojové zmeny. Na projekty chce mesto získať prostriedky z fondov Európskej únie. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš si veľa sľubuje od Tatracentra v Starom Smokovci. To by malo vyrásť na mieste súčasného centrálneho parkoviska, ktoré sa nachádza pri vstupe do Starého Smokovca. Okrem poschodového parkoviska by tu malo byť aj nové informačné centrum, bus terminál a prírodný amfiteáter. "Bol by to hlavný vstupný bod do Vysokých Tatier," uviedol primátor Mokoš.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR 31,14
USD 19,76
GBP 39,08

Sport

Najlepším futbalistom sezóny v nemecku sa stal Franck Ribéry. Francúzsky stredopoliar Bayernu Mníchov zvíťazil v ankete bundesligových hráčov. Druhý skončil jeho klubový spoluhráč a najlepší kanonier súťaže Luca Toni z Talianska

Taliansky prvoligový futbalový klub SSC Neapol rokuje o príchode slovenského reprezentanta Marka Čecha. Dvadsaťpäťročný rodák má síce s portugalským majstrovským klubom FC Porto, zmluvu do konca nasledujúcej sezóny, no vzhľadom na množstvo záujemcov je pravdepodobný jeho odchod z Iberského polostrova. Čecha odporučil do Neapola jeho spoluhráč zo slovenskej reprezentácie Marek Hamšík.

****************************************

V noci bude prevažne polojasno.
Najnižšia nočná teplota 12 až 7, na juhozápade okolo 14 st.

Zajtra cez deň bude prevažne malá, na severe a východe časom veľká oblačnosť. Miestami prehánky alebo búrky, ojedinele i občasný dážď. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska okolo 29 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý, na západe 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm