Monday, May 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Ministri ŽP skupiny G8 vyzvali dnes bohaté krajiny, aby znížili emisie do roku 2050 o polovicu

9.00
Ministri životného prostredia skupiny G8 vyzvali dnes bohaté krajiny, aby prevzali vedenie v globálnom úsilí znížiť emisie skleníkových plynov najmenej o polovicu do roku 2050. Účastníci minuloročného summitu v Nemecku sa zhodli, že budú "vážne uvažovať" o redukcii emisií skleníkových plynov zodpovedných za otepľovanie planéty najmenej o polovicu do roku 2050. Krajiny preukázali silnú politickú vôľu dospieť k takejto dohode s dlhodobým cieľom na summite G8 v Toyaku, uviedlo vo svojom stanovisku hostiteľské Japonsko.

Nové silné zemetrasenie si včera v juhozápadnej Číne vyžiadalo najmenej jednu obeť a 400 zranených. V provincii S'-Čchuan spadlo vyše 70.000 budov, informovala štátna televízia. Snahy o zabezpečenie prístrešia pre približne päť miliónov ľudí, ktorí stratili svoje domovy počas prírodnej katastrofy, komplikujú blížiace sa prudké dažde. Oficiálny počet obetí ničivého zemetrasenia v Číne, ktoré pred takmer dvoma týždňami postihlo provinciu S'čchuan, sa v nedeľu zvýšil na 62.664. Ďalších 20 tisíc ostáva nezvestných.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun včera vyjadril nádej, že v snahe o pomoc obetiam nedávneho ničivého cyklónu v Barme dochádza k prelomu. Vyjadril sa tak na konferencii v barmskom meste Rangún. Pan Ki-mun zároveň vyzval na voľný prístup záchranárov a zdravotníkov do postihnutých oblastí. Predpokladá sa, že pomoc po cyklóne potrebuje približne 2 a pol milióna ľudí. Barmský premiér, generálporučík Thein Sein, povedal, že medzinárodná pomoc je vítaná, ale na záchranných prácach sa môžu podieľať iba civilné plavidlá.

Štátne nemocnice, ktoré skončili vlaňajší rok so stratou takmer šesť miliárd korún, svoj dlh v tomto roku ešte prehĺbia. Ich zadlžovanie bude navyše pokračovať aj v budúcom roku. povedal to minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Situácia nemocníc by sa podľa neho mala zlepšiť vďaka peniazom z fondov Európskej únie.

Vzdelávací program zameraný na zdravotnú osvetu a duchovný rozvoj v rómskych osadách na východnom Slovensku organizuje od zajtra do piatku Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu so študentmi z Univerzity z Wisconsinu. Program, ktorý je súčasťou projektu Zdravé komunity bude zajtra v obci Stráne pod Tatrami, v stredu Spišskom Štiavniku, vo štvrtok v Hranovnici a v piatok vo Vydrníku.

Prechod na euro by mohol prilákať na Slovensko viac turistov zo zahraničia. Cudzinci si budú môcť ľahšie porovnať ceny v hoteloch či reštauráciách s cenami vo svojej materskej krajine. Turisti z 15 európskych krajín, v ktorých sa platí eurom, si navyše nebudú musieť vymieňať na cestu peniaze.

Rusko po prvý krát vyhralo súťaž Európskej piesne známu ako Eurovízia. Diváci ocenili speváka Bilanova a jeho pieseň Believe. zabodoval efektnou šou na ľade v sprievode huslistu a korčuliara Pľjuščenka. Naopak, najmenej zaujala nemecká dievčenská skupina No Angels. Finále bolo v sobotu v srbskom Belehrade. My sme ani tento rok neposlali na Eurovíziu žiadneho zástupcu. Češka Kerndlová nepostúpila ani do finále. Spokojní sú aj dvaja najmocnejší muži Ruska. Putin a Medvedev to považujú len za ďalší triumf krajiny. Rusom sa totiž len nedávno podarilo vyhrať svetový hokejový šampionát a futbalisti Zenitu Petrohrad vyhrali Pohár UEFA.

Slepé lásky idú do sveta! O film Juraja Lehotského majú záujem v Amerike aj Japonsku a premietať sa bude aj v kinách takmer v celej Európe. Film dostal na festivale v Cannes umeleckú cenu, úspech mal aj u divákov.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý vypadol na Roland Garros už v 1. kole, keď nestačil na Argentínčana Jose Acasusa a prehral 4:6, 2:6, 4:6.

Víťazom Veľkej ceny Monaka pretekov F1 sa stal Lewis Hamilton na McLarene. Ujal sa vedenia aj v priebežnom poradí. Druhý skončil Robert Kubica a tretí Felipe Massa na Ferrari. Preteky poznačil dážď a nehody, skončili sa po uplynutí dvojhodinového limitu.

****************************************

Malá, neskôr prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st.
Slabý premenlivý vietor. Viac na rti.fm