Friday, May 23, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 23.05.2008

* Barma povolila vstup do krajiny záchranárom

* Nový Ruský prezident navštívil Čínu

* Slováci vnímajú Európsky parlament pozitívne

* V Starej Ľubovni bude zajtra najväčšia stredoveká hromadná bitka na Slovensku


Príjemný podvečer

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý je na návšteve Barmy, dnes povedal, že vojenská junta prisľúbila vpustiť medzinárodnú pomoc do krajiny zničenej cyklónom. Dohoda znamená prelom v rokovaniach o povolení vpustiť zahraničné tímy záchranárov do krajiny. Barmská junta doteraz odmietala vydať povolenie na vstup do krajiny zahraničným humanitárnym pracovníkom.Cyklón Nargis zanechal vyše 133 tisíc obetí a nezvestných.

Nový ruský prezident Dmitrij Medvedev pricestoval do Číny. Do Pekingu prichádza po štvrtkovej návšteve na ropu bohatého Kazachstanu, kde sa snažil o zachovanie ruského vplyvu. Peking a Moskva budujú vzťahy, ktorých cieľom je byť protiváhou Washingtonu. Dnes olídri krajín odmietli americký protiraketový štít. Okrem amerického protiraketového štítu spoločne odmietajú nezávislosť Kosova a majú aj podobný postoj k iránskemu jadrovému programu.

Čína a Rusko podpísali dnes dohodu za jednu miliardu dolárov o rozvoji jadrovej energie v ázijskej krajine. "Ukončili sme rokovania o výstavbe továrne na obohacovanie uránu," uviedol v Pekingu Sergej Kirijenko, šéf ruskej štátnej nukleárnej agentúry Rosatom.

Britská polícia dnes vypočúvala "radikálneho konvertovaného moslima" po tom, čo v meste Exeter na juhozápade Anglicka vybuchla bomba. Jeden sused tvrdí, že 22-ročnému Nickymu Reillymu "vygumovali mozog" a že prijal moslimské meno. Dodal, že Reilly mal na svojom počítači ako šetrič obrazovky padajúce newyorské dvojičky. Centrum mesta Exeter v západnom Anglicku vo štvrtok uzavrela polícia a priviedla tam pyrotechnických expertov po výbuchu, ktorý zranil jedného muža.

Vlaky s odpadom z talianskeho Neapola prišli dnes do nemeckého Hamburgu v rámci dohody medzi Nemeckom a Neapolom, ktorý chce týmto spôsobom vyriešiť svoju odpadkovú krízu. Vlaky priviezli 56 kontajnerov odpadu, ktorý zlikvidujú v spaľovni neďaleko Hamburgu. Štyri asi 500-metrové vlaky každý týždeň privezú do Hamburgu asi 2 500 ton odpadkov. Celkovo do Nemecka privezú 160 000 odpadu.

Bulharský parlament dnes rozhodol o uzavretí duty-free obchodov a čerpacích staníc na hraniciach so Srbskom, Tureckom a Macedónskom, ktoré EÚ označuje za hlavné centrá pašovania. Obchody a benzínové pumpy zatvoria do mesiaca od vstupu zákona do platnosti. Bulharsko už zrušilo všetky duty-free obchody na hraniciach s Rumunskom a Gréckom po svojom vstupe do EÚ v roku 2007. Majitelia obchodov už pohrozili, že vládu zažalujú za finančné straty v hodnote asi 230 miliónov eur.

Prozápadné Zjednotené národné hnutie prezidenta Michaila Saakašviliho vyhralo parlamentné voľby v Gruzínsku so ziskom 59,5 percenta hlasov. Oficiálne výsledky oznámili dnes. Hlavný opozičný blok Zjednotená opozičná rada získala 17,7 percenta hlasov.

Nemecký súd uznal dnes vinnými dvoch inžinierov zo zabitia pri vlakovom nešťastí z roku 2006. Pri západonemeckom meste zahynulo 23 ľudí. Vedúci testovacej trate, na ktorej došlo k nehode, a jeho predchodca na tomto poste, sa väzeniu síce vyhli, avšak súd im vymeral pokutu vo výške 20, respektíve 24 tisíc eur. Rýchlovlak sa zrazil v rýchlosti 170 kilometrov za hodinu s odstaveným vagónom.

Na protest proti uznaniu nezávislosti Kosova Českou republikou stiahol Belehrad z Prahy svojho veľvyslanca. Srbská vláda tak vyjadrila formálny protest proti postoju českej vlády. Kosovo pokladá Srbsko za svoje historické územie, hoci dnes ho obýva väčšinové albánske obyvateľstvo. Vo februári vyhlásilo Kosovo jednostrannú nezávislosť od Srbska, s čím Belehrad podporovaný najmä Ruskom nesúhlasí. Nezávislé Kosovo uznali USA a následne aj viac ako polovica krajín Európskej únie.

Obvineniam z lúpeže čelí 19-ročný mladík z Chminianskych Jakubovian, ktorý so svojimi komplicmi olúpil, potom polial benzínom a podpálil nohu o tri roky mladšiemu chlapcovi. Mladík s ďalšími dvoma páchateľmi prepadli chlapca pri obci Svinia v Prešovskom okrese. Zobrali 53 korún, dobili a dokopali ho. Tínedžer má popáleniny 2. stupňa, rôzne pomliaždeniny a odreniny.

Tisíc turistov sa dnes ráno vydalo z Nižnej na Orave na trasu okolo Tatier. Odštartoval tak 41. ročník najstaršieho a v ostatných rokoch aj najmasovejšieho cykloturistického podujatia na Slovensku. Trasa okolo Tatier je dlhá 250 kilometrov. Prvá etapa sa končí v Tatranskej Lomnici. Zajtra budú účastníci vo Vysokých Tatrách a v nedeľu sa vrátia späť do Nižnej cez Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Liptovský Mikuláš a Zuberec. Okrem Slovákov absolvujú okruh okolo slovenských veľhôr i Česi, Poliaci, Maďari, Holanďania.

Pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni budú zajtra rinčať zbrane. V Stredovekom vojenskom tábore sa uskutoční najväčšia stredoveká hromadná bitka na Slovensku. Účastníci bitky si skrížia meče o jednej popoludní. V programe sa predstaví 16 skupín historického šermu z celého Slovenska, ako aj hostia z Poľska. Viac ako 150 šermiarov v dobových kostýmoch. Najväčší funkčný katapult na Slovensku, baranidlo a husitský voz. Pre vytrvalých návštevníkov pripravujú organizátori aj druhú bitku o 19:00.

Leto bude tento rok nadpriemerne teplé, ale s premenlivým počasím. Obdobia veľmi teplé a suché sa v ňom budú striedať s mierne teplými, počas ktorých bude aj výdatne pršať. Najviac na severe Slovenska, juh bude asi opäť trpieť suchom. Taká je dlhodobá predpoveď, ktorú vypracovali klimatológovia z Univerzity Komenského.

V sobotu od 03:00 do 18:00 bude uzatvorený hraničný priechod Ubľa. Na slovensko-ukrajinskej hranici sa bude 7. ročník Dňa priateľstva. Pri ceste na Ukrajinu možno využiť hraničný priechod Vyšné Nemecké alebo Veľké Slemence.

Sport

Po štyroch rokoch bude na slávnom Stanleyho pohári vyryté opäť meno slovenského hokejistu, keďže proti sebe nastúpia Pittsburgh vo svojom strede s Mariánom Hossom a Detroit, na súpiske ktorého je Tomáš Kopecký.
Marián Hossa bude deviatym Slovákom v histórii, ktorý si zahrá vo finálovej sérii o Stanleyho pohár v prestížnej zámorskej NHL, Kopecký bude duely sledovať pre zranenie iba z tribúny.

Detroit Red Wings a Pittsburgh Penguins sa stretnú v play off NHL prvýkrát v histórii, vzhľadom na rozdelenie do iných konferencií sa doteraz mohli stretnúť iba vo finále. Detroit má vo svojej zbierke desať Stanleyho pohárov. Pittsburgh získal trofej dvakrát. Prvýkrát od roku 2003 sa vo finále stretnú iba americké tímy.

Slovenská tenikstka Daniela Hantuchová sa napokon na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži neobjaví. Daniela bude chýbať na niektorom z gradslamových turnajov po prvý raz od mája 2000. Hantuchovú zastavila únavová zlomenina kosti na pravej päte.

Slovenský tenis bude mať trojnásobné zastúpenie v hlavnej súťaži dvojhry na Roland Garros. Okrem Dominika Hrbatého a Dominiky Cibulkovej sa na parížskej antuke predstaví aj Magdaléna Rybáriková. Pre 19-ročnú rodáčku z Piešťan to bude premiéra v hlavnej súťaži medzi dospelými na turnaji veľkej štvorky. Rybáriková dnes zdolala vo finálovom 3. kole kvalifikácie dvojhry Austrálčanku Christinu Wheelerovú hladko 6:2, 6:0. Súboj trval iba 61 minút.

Druhý grandslamový tenisový turnaj sezóny Roland Garros v Paríži ponúka hráčom celkovú dotáciu 15 575 960 eur. Víťazi mužskej aj ženskej dvojhry sa potešia z rovnakej prémie 1 mil. eur. Neúspešní finalisti si polepšia o 530 000 eur. Za prehru v 1. kole dvojhry zinkasujú hráči 14 290 eur.

***********************************

V noci bude prevažne oblačno, ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 13 až 8 st. miestami pri zmenšenej oblačnosti okolo 6 st.

Zajtracez deň polooblačno až oblačno. Ojedinele prehánky, prípadne aj búrky.
Najvyššia denná teplota 20 až 24 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 11 st.
Slabý premenlivý vietor.