Friday, May 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Lacné nakupovanie v Bulharsku sa končí

15:00 23.05.2008

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý je na návšteve Barmy, dnes povedal, že vojenská junta prisľúbila vpustiť medzinárodnú pomoc do krajiny zničenej cyklónom. Dohoda znamená prelom v rokovaniach o povolení vpustiť zahraničné tímy záchranárov do krajiny. Barmská junta doteraz odmietala vydať povolenie na vstup do krajiny zahraničným humanitárnym pracovníkom.Cyklón Nargis zanechal vyše 133 tisíc obetí a nezvestných.

Bulharský parlament dnes rozhodol o uzavretí duty-free obchodov a čerpacích staníc na hraniciach so Srbskom, Tureckom a Macedónskom, ktoré EÚ označuje za hlavné centrá pašovania. Obchody a benzínové pumpy zatvoria do mesiaca od vstupu zákona do platnosti. Bulharsko už zrušilo všetky duty-free obchody na hraniciach s Rumunskom a Gréckom po svojom vstupe do EÚ v roku 2007. Majitelia obchodov už pohrozili, že vládu zažalujú za finančné straty v hodnote asi 230 miliónov eur.

Čína a Rusko podpísali dnes dohodu za jednu miliardu dolárov o rozvoji jadrovej energie v ázijskej krajine. "Ukončili sme rokovania o výstavbe továrne na obohacovanie uránu," uviedol v Pekingu Sergej Kirijenko, šéf ruskej štátnej nukleárnej agentúry Rosatom. K podpisu dohody došlo počas návštevy nového ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý dnes pricestoval do Číny.

Vysoké školy vyberajú poplatky od študentov denného štúdia v rozpore so zákonom, tvrdia študenti z Iniciatívy za férové školné. Podľa nich je vysokoškolská novela z leta minulého roka protiústavná, pretože povoľuje spoplatniť aj tých študentov, ktorí začali študovať zadarmo pred tým, než začala platiť.

Obvineniam z lúpeže čelí 19-ročný mladík z Chminianskych Jakubovian, ktorý so svojimi komplicmi olúpil, potom polial benzínom a podpálil nohu o tri roky mladšiemu chlapcovi. Mladík s ďalšími dvoma páchateľmi prepadli chlapca pri obci Svinia v Prešovskom okrese. Zobrali 53 korún, dobili a dokopali ho. Tínedžer má popáleniny 2. stupňa, rôzne pomliaždeniny a odreniny.

Tisíc turistov sa dnes ráno vydalo z Nižnej na Orave na trasu okolo Tatier. Odštartoval tak 41. ročník najstaršieho a v ostatných rokoch aj najmasovejšieho cykloturistického podujatia na Slovensku. Trasa okolo Tatier je dlhá 250 kilometrov. Prvá etapa sa končí v Tatranskej Lomnici. Zajtra budú účastníci vo Vysokých Tatrách a v nedeľu sa vrátia späť do Nižnej cez Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Liptovský Mikuláš a Zuberec. Okrem Slovákov absolvujú okruh okolo slovenských veľhôr i Česi, Poliaci, Maďari, Holanďania.

Pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni budú zajtra rinčať zbrane. V Stredovekom vojenskom tábore sa uskutoční najväčšia stredoveká hromadná bitka na Slovensku. Účastníci bitky si skrížia meče o jednej popoludní. V programe sa predstaví 16 skupín historického šermu z celého Slovenska, ako aj hostia z Poľska. Viac ako 150 šermiarov v dobových kostýmoch. Najväčší funkčný katapult na Slovensku, baranidlo a husitský voz. Pre vytrvalých návštevníkov pripravujú organizátori aj druhú bitku o 19:00.

Sport

Slovenská tenikstka Daniela Hantuchová sa napokon na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži neobjaví. Daniela bude chýbať na niektorom z gradslamových turnajov po prvý raz od mája 2000. Hantuchovú zastavila únavová zlomenina kosti na pravej päte.

Dvaja istí slovenskí účastníci hlavnej súťaže na tenisovom Roland Garros už poznajúi súperov v 1. kole dvojhry. Dominik Hrbatý sa stretne s Argentínčanom Josém Acasusom a Dominika Cibulková nastúpi proti Nemke Angelique Kerberovej. Slovenskú dvojicu v hlavnej súťaži dvojhry môže ešte doplniť Magdaléna Rybáriková, ktorú dnes čaká finálové 3. kolo kvalifikácie.

***********************************

V noci bude prevažne oblačno, ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 13 až 8 st. miestami pri zmenšenej oblačnosti okolo 6 st.

Zajtra cez deň polooblačno až oblačno. Ojedinele prehánky, prípadne aj búrky.
Najvyššia denná teplota 20 až 24 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 11 st.
Slabý premenlivý vietor.