Tuesday, May 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy má dnes počas návštevy Poľska ohlásiť úplné otvorenie pracovného trhu

8:00 28.05.2008

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy má dnes počas návštevy Poľska ohlásiť úplné otvorenie pracovného trhu pre nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska. Ako informuje francúzska tlač, iba pre Rumunsko a Bulharsko ostanú podľa novín naďalej v platnosti prechodné obdobia.

Francúzsko sa stane po Bielorusku druhou zahraničnou destináciou Vladimira Putina v jeho novej funkcii ruského premiéra. Zajtra ho v Paríži prijmú prezident Nicolas Sarkozy aj premiér Francois Fillon. Ruskí analytici tvrdia, že cesta a iba dokumentuje postupný presun reálnej politickej moci z funkcie prezidenta na funkciu premiéra.

Britská jadrová ponorka narazila v pondelok v Červenom mori na podmorské skaly. Včera o tom informovalo britské ministerstvo obrany. Podľa ministerstva nehrozí žiadne nebezpečie, keďže ponorka je vodotesná a na tom sa nič nezmenilo ani po náraze. Ponorka, ktorej náraz vážne poškodil sonar, nemá na palube jadrové zbrane.

Juhozápadnú čínsku provincii Si-čchuan postihnutú ničivým zemetrasením včera popoludní zasiahli ďalšie dva otrasy. Zrútilo sa tam takmer pol milióna domov. Uviedla štátna tlačová agentúra (Nová Čína). Zničené domy sa podľa nej nachádzajú v okrese Čching-čchuan, kde utrpelo zranenia 63 ľudí. Šesť z nich je v kritickom stave.

Počas včerajšieho celonárodného štrajku v Poľsku sa nevyučovalo asi na polovici z 30 tisíc verejných škôl, uviedlo ministerstvo školstva. Učitelia, ktorí protestovali proti zlým platovým podmienkam tvrdia, že štrajk ochromil dve tretiny škôl.

Islamskí teroristi sa cez internet vyhrážajú útokmi jadrovými zbraňami. Tvrdí to americká organizácia, ktorá monitoruje internetové stránky. Na jednej z nich Američania našli novú videonahrávku s názvom Jadrový džihád: Maximálny teror. Podľa hovorcu FBI nie je nahrávka "ničím svetoborným". Je to podľa neho typický produkt islamských fanatikov, a pre FBI je jeho skúmanie "úplne bežnou záležitosťou".

Vláda dnes bude hovoriť o rozšírení vysielania Slovenskej televízie o tretí, športový kanál. Na Trojku má STV dostať do konca mesiaca zo štátneho rozpočtu vyše 90 miliónov korún. V digitálnej kvalite ho plánuje spustiť 8. augusta, kedy sa začnú olympijské hry v Pekingu. Od 8. augusta do 31. decembra má odvysielať 1 300 hodín športu 7 hodín denne. Vysiela bude od 17:00 do 24:00.

Kurzy NBS:
EUR1 31,11
USD1 19,74
GBP1 38,99

Sport

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková by napokon mala absolvovať svoju absolútnu premiéru v hlavnej súťaži dvojhry žien na grandslamovom turnaji dnes o 11.10 h. Úspešná kvalifikantka sa na Roland Garros v Paríži predstaví proti chorvátke Karoline Špremovej.Včera sa skončilo len 13 z pôvodne naplánovaných 72 duelov, 16 zápasov rozohrali a 43, vrátane Rybárikovej súboja, organizátori vyškrtli z rozpisu bez toho, aby sa ich aktéri vôbec dostali na dvorec.
V Paríži úradoval dážď.

*********************

Slnečno, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.
Severný až severovýchodný vietor 5 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm