Thursday, May 29, 2008

pripravila katarína plavčanová V odľahlej časti Číny dnes zachránili 40 napoly vyhladovaných ľudí, ktorí prežili zemetrasenie

13.00
V odľahlej časti Číny dnes zachránili 40 napoly vyhladovaných ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. Stalo sa to celých 16 dní po nešťastí. Zachránených ľudí, medzi ktorými sú miestni dedinčania a skupina pracovníkov baníckej spoločnosti, previezli do neďalekého dočasného tábora pre ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. To si už vyžiadalo 68 tisíc životov, pričom ďalších 20tisíc je stále nezvestných.

Barmský vojenský režim schválil všetky doteraz nevybavené víza humanitárnym pracovníkom OSN na vstup do krajiny, takmer mesiac po cyklóne, po ktorom sú na pomoc odkázané viac ako dva milióny ľudí. OSN odhaduje, že 2 a pol milióna ľudí zúfalo potrebuje pomoc, najmä potraviny, prístrešky a lieky. Podľa barmského režimu si cyklón vyžiadal 78 tisíc obetí.

Bývalý ruský prezident Vladimir Putin odcestuje dnes do Paríža na svoju prvú veľkú zahraničnú cestu vo funkcii premiéra. I keď oficiálnym reprezentantom Ruska je prezident Dmitrij Medvedev, vzhľadom na dlhoročné skúsenosti Putina v zahraničnej politike analytici očakávajú, že sa v tejto oblasti bude angažovať oveľa intenzívnejšie. "Vladimir Putin z pozície premiéra bude riešiť problémy na prezidentskej úrovni," zhodnotil vo štvrtok premiérovu návštevu ruský denník Kommersant.

Po dnešku je jasné, že do eurozóny vstúpime s kurzom blízko 30 korún za euro. Centrálna parita určuje mantinely, v rámci ktorých sa môže pohybovať naša mena. Ministri eurozóny a bankári sa rozhodli znížiť paritu na úroveň 30,126 korún za euro. Koruna si tak pripísala dalšie zisky. Na úroveň centrálnej parity bude stanovený aj konečný kurz, pri ktorom sa na prelome rokov prepočítajú aj naše platy, úspory a ceny.

Najmenšie deti z detských domovov by sa mohli oveľa rýchlejšie dostávať do rodín. Asociácia náhradných rodín zbiera podpisy pod hromadnú pripomienku k pripravovanému zákonu, ktorá by to umožnila. Podpísali sa už pod ňu stovky ľudí. Podpisy pôjdu spolu so žiadosťou na ministerstvo práce, ktoré zákon pripravuje.

V celej Európe je v týchto dňoch nezvyčajne horúco. Vo viacerých krajinách padli teplotné rekordy. Najteplejšie je na Balkáne. V Macedónsku namerali až 38 stupňov. V Belehrade bolo 34 st, čo je najviac, odkedy teploty začali v 19.storočí merať. Horúco je aj v Grécku a pri Čiernom mori.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa na grandslamovom turnaji Roland Garros suverénnym spôsobom prebojovala do 3. kola dvojhry. V druhom kole si poradila s Venezuelčankou Milagros Sequerovou za necelú hodinu hladko v dvoch setoch 6:3, 6:0 a na parížskej antuke vyrovnala svoje maximum z vlaňajška. V dueli o postup do osemfinále nastúpi Cibulková proti víťazke duelu medzi Novozélanďankou Marinou Erakovicovou a turnajovou trojkou Srbkou Jelenou Jankovičovou.

Pre fanúšikov bratislavského Slovana je na sobotňajší futbalový zápas so Spartakom Trnava pripravený mimoriadny vlak. V každom vozni budú železniční policajti. Približne 100 policajtov odprevadí fanúšikov zo stanice na futbalový štadión a po skončení zápasu späť k vlaku. Dohliadať budú aj ťažkoodenci.

*****************************
POPOLUDNIE:
Jasno až polojasno. Oblačno len v horských oblastiach stredného Slovenska. Teploty 23 až 27, na severe a východe miestami okolo 21 st. Slabý vietor 3 až 7 m/s.