Friday, May 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány bz mal na Slovensko pricestovať v najbližšej dobre

10.00
Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány, ktorý na konci minulého týždňa odložil plánovanú návštevu Slovenska, by k nám mal pricestovať v dohľadnej dobe. Vyplynulo to z neformálneho rozhovoru premiéra Fica s jeho maďarským partnerom. Stretli sa v Hrzánskom paláci v Prahe v rámci stretnutia predsedov vlád krajín Vyšegrádskej štvorky. "Došli sme k záveru, že skôr či neskôr sa tak či tak musíme stretnúť. Myslím si, že máme záujem, aby sa naše vzťahy vylepšovali a nikto nemá záujem organizovať stretnutia, kde by sme si niečo vyčítali. Očakávam, že v krátkom čase sa nájde termín a pán predseda maďarskej vlády bude so všetkými poctami privítaný na území Slovenska,".

Slovensko poskytlo Číne humanitárnu pomoc za 29 miliónov korún. Ministerstvo zahraničných vecí v spolupráci s Ministerstvom vnútra zabezpečujú prepravu humanitárnej pomoci do Čínskej ľudovej republiky. Ide o stany, elektrocentrály, prikrývky, ležadlá a nosidlá.

Plány talianskej vlády na zvládnutie "odpadkovej krízy" v Neapole nevyriešia tamojšie "štrukturálne problémy", myslí si to EK. Desaťtisíce ton odpadu sa v posledných mesiacoch nakopili v meste a v jeho okolí ako dôsledok niekoľkoročného dlhodobého problému s nedostatkom spaľovní. Taliansky premiér Silvio Berlusconi vyhlásil, že nelegálne skládky odpadu by mali byť vyhlásené za "vojnovú zónu" a mali by byť strážené armádnymi jednotkami.

Nórsky parlament veľkou väčšinou hlasov zamietol návrh zrušiť v krajine monarchiu. Návrh opozičnej Socialistickej ľavicovej strany zahŕňal zmenu ústavy. Podľa nórskych koaličných strán, monarchia funguje a teší sa silnej podpore verejnosti, informovala agentúra DPA.

Česko včera po 2-mesačnej debate uznalo samostatné Kosovo. Srbsko sa dnes rozhodlo odvolať svojho veľvyslanca z Prahy na protest proti uznaniu nezávislosti Kosova.

Ceny pohonných látok opäť poskočia vyššie. Už na budúci týždeň by mal byť liter benzínu aj nafty drahší o 50 halierov za liter.

Vládna koalícia v parlamente presadila nový zákon o výchove a vzdelávaní, ktorý by mal spustiť očakávanú reformu školstva. Takzvaný školský zákon sa považuje za jeden z najdôležitejších v tomto volebnom období. SMK vyhlásila, že proti nemu neplánuje masové protesty, ktorými v minulosti hrozila.

Odvčera premáva linka MHD z Bratislavy do rakúskeho Wolfsthalu. Spoj číslo 901 bude mať tri zastávky, pod Novým mostom, na Einsteinovej ulici a vo Wolfsthale pri železničnej stanici. Za približne desaťkilometrovú jazdu zaplatíte 50 korún. Deti do šesť rokov budú cestovať bezplatne. Onedlho by mal spoj premávať až do Hainburgu.

Nadchádzajúce leto bude opäť nadpriemerne teplé, ale s premenlivým počasím. Obdobia veľmi teplé a suché sa v ňom budú striedať s mierne teplými, počas ktorých bude aj výdatne pršať. Najviac na severe Slovenska, juh bude asi opäť trpieť suchom. Tak znie dlhodobá predpoveď, ktorú vypracovali klimatológovia z Univerzity Komenského.

V popradskej Aréne sa dnes začína prvý z dvojice kvalifikačných volejbalovýc turnajov o postup na ME v Turecku. Odvetný turnaj je potom na programe koncom mája v Plzni. Žreb určil Slovensko do A-skupiny, kde budú jeho súpermi Česi, Rumuni a Ukrajinci. Najvyššie nasadeným družstvom tejto skupiny bolo pri žrebe Slovensko, ktoré si toto právo vybojovalo účasťou na minuloročnom šampionáte starého kontinentu v Rusku. Naša skupina je vyrovnaná a postupové ambície v nej môžu mať všetci štyria účastníci. Turnaj v PP potrvá do nedele.
***********************************

Dnes bude podobne ako včera. Na niektorých miestach ešte spŕchne. Vietor od severu do 7m/s. Teploty 17, najviac 22, na Spiši chladnejšie.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.